JoShi 01.04.2009 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 Zresztą do ratafii nie daję również owoców kiwi. Ale banany to i owszem. Połączenie bananów z kiwi też podobno wywołuje goryczkę. Głowy nie dam, bo nie sprawdzałam Ja robię wyłącznie z krajowych owoców. Takiej wersji exotico jeszcze nie próbowałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalba 18.04.2016 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2016 Cięcie malin po posadzeniu ??? znalazłem w literaturze fachowej/necie 3 wersje CIĘCIA PO POSADZENIU [potwierdzone przez sprzedawców bo każdy z nich wymienia 1 z tych 3 wersji ] : 1/ tuż nad ziemią 2/ 20-30 cm nad ziemią3/ tuż nad ziemią ALE nie po posadzeniu TYLKO dopiero wtedy jak wybiją nowe pędy [czyli lato-jesień] czy ktoś rozwikła tą zagadkę - temat prosty a wersji o 2 za dużo .... .chyba w tym temacie ktoś napisał że jego eksperymenty z cięciem po posadzeniu tuż przy ziemi były negatywne .i sie dziwić że problemy z amatorską uprawą malinek ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.04.2016 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2016 Maliny tniemy zaleznie od tego czy to odmiana powtarzająca czy nie. Powtarzającą ścinamy wczesną wiosną krótko nad ziemią (np. odm. "Polana") Niepowtarzającej wycinamy po zbiorze owoców pędy na których owocowała i zostawimy młode, tegoroczne pędy, na których owoce pojawią się w roku następnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalba 20.04.2016 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2016 Maliny tniemy zaleznie od tego czy to odmiana powtarzająca czy nie. Powtarzającą ścinamy wczesną wiosną krótko nad ziemią (np. odm. "Polana") Niepowtarzającej wycinamy po zbiorze owoców pędy na których owocowała i zostawimy młode, tegoroczne pędy, na których owoce pojawią się w roku następnym. Elfir, PO POSADZENIU !!! plizzz ... czyli np. SADZIMY jesienią i na wiosnę tniemy [?] lub nie tniemy [?] tą świeżo POSADZONĄ SADZONKĘ ... jak ciąć w następnych latach to wiem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.04.2016 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2016 A po co ciąć? Chyba, że posadziło się owocującą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amaress 24.08.2016 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 Dzien dobry, Zaczynam dopiero swoja przygode z ogrodem i chcialam dopytac o ciecie malin w pierwszym roku: posadzilam maly krzaczek na wiosne, nie owocowal w tym roku ale pedy poszly mu w gore, niektore siegaja ok. 1.5 metra. Czy teraz przed zima mam je przyciac czy zostawic? Dziekuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 24.08.2016 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 Dzien dobry, Zaczynam dopiero swoja przygode z ogrodem i chcialam dopytac o ciecie malin w pierwszym roku: posadzilam maly krzaczek na wiosne, nie owocowal w tym roku ale pedy poszly mu w gore, niektore siegaja ok. 1.5 metra. Czy teraz przed zima mam je przyciac czy zostawic? Dziekuje. Na jesień przytnij tak, żeby wystawało z ziemi około 5-10 cm. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amaress 24.08.2016 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 Dziekuje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.09.2016 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2016 znów nie będzie owoców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artek38 14.10.2018 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2018 Powiedzcie kiedy ciąć malinę dwuletnią w pierwszym roku. Czy przycinać na jakąkolwiek wysokość czy dopiero w roku owocowania np. na wiosnę skrócić o ileś i wtedy w lipcu owoce?Summa summarum:rok 0 posadzenierok 1 wzrostrok 2 owocowniewiadomo po roku 2 po owocowaniu przycinanie do zera, ale czy wcześniej coś robimy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.10.2018 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2018 Ja posadziłam jesienią, teraz zbieram owoce. Nic nie cięłam. Będę cięła wiosną przy ziemi. Odmiana owocującą na jednorocznych: "Polana". Jeśli masz owocująca na pędach zeszłorocznych (czyli owoce zbierasz w czerwcu) to zaraz po kwitnieniu wycinasz te pędy, które owocowały. I to cała robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts