Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

maliny - jak i kiedy ciąć?

aka

Recommended Posts

• 7 years później...
  • Odpowiedzi 70
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cięcie malin po posadzeniu ???

znalazłem w literaturze fachowej/necie 3 wersje CIĘCIA PO POSADZENIU [potwierdzone przez sprzedawców bo każdy z nich wymienia 1 z tych 3 wersji ] :

1/ tuż nad ziemią

2/ 20-30 cm nad ziemią

3/ tuż nad ziemią ALE nie po posadzeniu TYLKO dopiero wtedy jak wybiją nowe pędy [czyli lato-jesień]

czy ktoś rozwikła tą zagadkę - temat prosty a wersji o 2 za dużo ....

.

chyba w tym temacie ktoś napisał że jego eksperymenty z cięciem po posadzeniu tuż przy ziemi były negatywne

.

i sie dziwić że problemy z amatorską uprawą malinek ...

Maliny tniemy zaleznie od tego czy to odmiana powtarzająca czy nie.

Powtarzającą ścinamy wczesną wiosną krótko nad ziemią (np. odm. "Polana")

Niepowtarzającej wycinamy po zbiorze owoców pędy na których owocowała i zostawimy młode, tegoroczne pędy, na których owoce pojawią się w roku następnym.

Maliny tniemy zaleznie od tego czy to odmiana powtarzająca czy nie.

Powtarzającą ścinamy wczesną wiosną krótko nad ziemią (np. odm. "Polana")

Niepowtarzającej wycinamy po zbiorze owoców pędy na których owocowała i zostawimy młode, tegoroczne pędy, na których owoce pojawią się w roku następnym.

Elfir,

PO POSADZENIU !!! plizzz ...

czyli np. SADZIMY jesienią i na wiosnę tniemy [?] lub nie tniemy [?] tą świeżo POSADZONĄ SADZONKĘ ...

jak ciąć w następnych latach to wiem ...

• 4 months później...
Dzien dobry,

Zaczynam dopiero swoja przygode z ogrodem i chcialam dopytac o ciecie malin w pierwszym roku: posadzilam maly krzaczek na wiosne, nie owocowal w tym roku ale pedy poszly mu w gore, niektore siegaja ok. 1.5 metra. Czy teraz przed zima mam je przyciac czy zostawic?

Dziekuje.

Na jesień przytnij tak, żeby wystawało z ziemi około 5-10 cm. Pozdrawiam.

• 2 weeks później...
  • 2 years później...

Powiedzcie kiedy ciąć malinę dwuletnią w pierwszym roku.

Czy przycinać na jakąkolwiek wysokość czy dopiero w roku owocowania np. na wiosnę skrócić o ileś i wtedy w lipcu owoce?

Summa summarum:

rok 0 posadzenie

rok 1 wzrost

rok 2 owocownie

wiadomo po roku 2 po owocowaniu przycinanie do zera, ale czy wcześniej coś robimy?

Ja posadziłam jesienią, teraz zbieram owoce. Nic nie cięłam. Będę cięła wiosną przy ziemi. Odmiana owocującą na jednorocznych: "Polana".

Jeśli masz owocująca na pędach zeszłorocznych (czyli owoce zbierasz w czerwcu) to zaraz po kwitnieniu wycinasz te pędy, które owocowały. I to cała robota.