bendzamin 11.08.2005 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2005 zastanawiam sie na wyborem stropu w domku parterowym bez poddasza uzytkowego jaki byscie doradzili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 11.08.2005 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2005 ja już wybrałam-strop kanałowy, likwidujesz podciągi, żebra rozdzielcze, jest trochę droższy od terivy, ale tańsza robocizna, nie nadlewasz betonu, robisz tylko wieniec.płyty na wymiar do wielkości stropu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bendzamin 11.08.2005 20:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2005 tak tylko czy jest sens robic taki strop gdy nie masz poddasza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 11.08.2005 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2005 jakoś nie podoba mi się wersja drewnianego stropu przy kominku , wiem ,że myslę tradycyjnie a kominek buduje się inaczej teraz niz kiedyś ale mimo wszystko czuje sie pewniej, moj wybór jest taki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZIBON 12.08.2005 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2005 jezeli masz poddasze nie uzytkowe to ja ci radze najtaniej strop wylewany uwiez mi 10cm strop na poddaszu nieuzytkowym jest idealnu nigdy ci nie popeka ja teraz załuje ze takiego nie zrobiłem , te wszystkie terivy itp to poprostu porazka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 12.08.2005 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2005 porównaj też cenę za materiał i robociznę, przy monolitycznym trzeba sporo stali, deskowania, stępli , betonu, ja zastanawiałem się dosyć długo , co prawda dom z poddaszem uż. wybór padł na terivę dlatego że była tańsza, jak policzyłem deski które musiałbym kupić , stal to wyszło drożej od terivy i napewno bardziej skomplikowane i czasochłonne wykonanie monolitu , a dobrze zrobiona teriva też nie powinna pękać, klawiszować i tp. Nawiasem mówiąc to wolałbym też strop monolityczny , ale odpadł ze względu na powyższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZIBON 12.08.2005 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2005 NIESTETY NIE MASZ RACJI JEZELI CHODZI O KOSZTY PRZY STROPIE TYPY TERIVA TEZ MUSISZ KUPIC STAL ORAZ STEPLE DO TEGO KUPUJESZ TZW GARY ORAZ BELKI A BETONU WLEWASZ TYLE SAMO ILE W STROP MONOLITYCZNY WIEC NIE DAJ SIE NABRAC NA TE KOSZTY JA MAM PORÓWNANIE STROPU MOJEGO I SASIADA JA MAM STROP 24CM A ON MA 10CM JA WLAŁEM W STROP DWIE GRUCHY CEMENTU I SASIAD TEZ JA KUPOWAŁEM STAL I SASIAD TEZ JA KUPOWAŁEM STEPLE DO STROPU I SĄSIAD TEZ A DESKI NIE ZARTUJ JAKIE KOSZTY POZYCZASZ GOTOWE FORMY ZA 12DNI 250ZŁ Z PODPORAMI RÓZNICA NA KOZYSC MONOLITYCZNEGO NIE BEDE CI MÓWIŁ KWOTY JA JĄ ZNAM JEST ZNACZNA ALE FORUMOWICZ ZARAZ BY MI ZAZUCILI ZE CO TO ZA STROP ZA TAKA KASE WIEC WOLE TEJ KWOTY NIE PODAWAC POWIEM CI NA KONIEC JEDNO W BUDOWNICTWIE SA PEWNE REGUŁY KTÓRE SIE NIGDY NIE ZMIENIĄ ZEBY NIE WIEM CO WYMYSLALI SORY ZE NUDZE ALE WIEM ZE MAM RACIE POZDRAWIAM UI DOBRZE TO SOBIE POLICZ.ACHA I NA KONIEC JUZ NAWET NIE CHECE CHWALIC JAK SIE ZACHOWUJE STROP WYLEWANY A GOTOWY BEZ KOMENTARZA CHODZI O PRZENOSZENIE DRGAN A JEST TO BARDZO WAZNA SPRAWA PRZEKONASZ SIE SAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uszaty1973 12.08.2005 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2005 pawelurb to wyszło drożej od terivy i napewno bardziej skomplikowane i czasochłonne wykonanie monolitu Chciałbym otrzymać te wyliczenia bo mi wychodzi odwrotnie. Strop 145m2 Dla teriva : pustaki teriva keramzyt 3600, belki 3600, beton z pompą 20m3 4000 Dla monolit: Beton z pompą 20m3 4000PLN, Dokupienie stali zbrojeniowej w stosunku do Teriva 1T 2000PLN, dokupienie desek szalunkowych w stosunku do Teriva 3m3 1200PLN, dokupienie stempli w stosunku do Teriva 100PLN Robotnicy tyle samo biorą za monolit co teriva. Monolit robię na grubość 12cm żeby nie mieć efektu membrany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 12.08.2005 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2005 zibon no powiedz o tym przenoszeniu drgan bo rozne opinie slyszalemjedni mowia tak a drudzy takco ty nam powiesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 12.08.2005 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2005 pawelurb to wyszło drożej od terivy i napewno bardziej skomplikowane i czasochłonne wykonanie monolitu Chciałbym otrzymać te wyliczenia bo mi wychodzi odwrotnie. Strop 145m2 Dla teriva : pustaki teriva keramzyt 3600, belki 3600, beton z pompą 20m3 4000 Dla monolit: Beton z pompą 20m3 4000PLN, Dokupienie stali zbrojeniowej w stosunku do Teriva 1T 2000PLN, dokupienie desek szalunkowych w stosunku do Teriva 3m3 1200PLN, dokupienie stempli w stosunku do Teriva 100PLN Robotnicy tyle samo biorą za monolit co teriva. Monolit robię na grubość 12cm żeby nie mieć efektu membrany. Skąd Ci się wzieło te 20 m3 betonu w terivie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZIBON 12.08.2005 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2005 20M BETONU CO TY GADASZ NO JAK TAK LICZYSZ TO FAKTYCZNIE SORKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uszaty1973 12.08.2005 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2005 Skąd Ci się wzieło te 20 m3 betonu w terivie? Beton wchodzi w belki, podciągi, belki odstępowe (nie jestem pewien czy to tak się nazywa), 3cm nad pustaki. Grubość podciągów i innych przy Teriva to 25 cm. Odległośc od góry stropu do zwykłej belki to około 23 cm, Do tego balkony:) A więc się nazbiera tyle samo co w monolicie. Zgadzam się z ZIBON, daj do wyceny cały strop to się przekonasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZIBON 12.08.2005 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2005 PODAM CI ILE JA BYM POTRZEBOWAL BETONU NA MÓJ STRP MONOLITYCZNYWYMIARY DOMU TO 12,09 9,69 CZYLI PRZY STROPIE O GRUBOSCI 10CM WYCHODZI MI 11.72 Z OGONKIE TO SKĄD TOBIE WYSZŁO TYLT TEGO BETONU MOZE COS ZLE ZROZUMIAŁEM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 12.08.2005 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2005 Skąd Ci się wzieło te 20 m3 betonu w terivie? Beton wchodzi w belki, podciągi, belki odstępowe (nie jestem pewien czy to tak się nazywa), 3cm nad pustaki. Grubość podciągów i innych przy Teriva to 25 cm. Odległośc od góry stropu do zwykłej belki to około 23 cm, A więc się nazbiera tyle samo co w monolicie. Zgadzam się z ZIBON, daj do wyceny cały strop to się przekonasz. Nie ma szans - beton stropu liczy się oddzielnie wieńców,podciągów itp. i przy takim porównawczym zestawieniu w terivie będzie w przybliżeniu 10-11 m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 12.08.2005 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2005 NIESTETY NIE MASZ RACJI JEZELI CHODZI O KOSZTY PRZY STROPIE TYPY TERIVA TEZ MUSISZ KUPIC STAL ORAZ STEPLE DO TEGO KUPUJESZ TZW GARY ORAZ BELKI A BETONU WLEWASZ TYLE SAMO ILE W STROP MONOLITYCZNY WIEC NIE DAJ SIE NABRAC NA TE KOSZTY JA MAM PORÓWNANIE STROPU MOJEGO I SASIADA JA MAM STROP 24CM A ON MA 10CM JA WLAŁEM W STROP DWIE GRUCHY CEMENTU I SASIAD TEZ JA KUPOWAŁEM STAL I SASIAD TEZ JA KUPOWAŁEM STEPLE DO STROPU I SĄSIAD TEZ A DESKI NIE ZARTUJ JAKIE KOSZTY POZYCZASZ GOTOWE FORMY ZA 12DNI 250ZŁ Z PODPORAMI RÓZNICA NA KOZYSC MONOLITYCZNEGO NIE BEDE CI MÓWIŁ KWOTY JA JĄ ZNAM JEST ZNACZNA ALE FORUMOWICZ ZARAZ BY MI ZAZUCILI ZE CO TO ZA STROP ZA TAKA KASE WIEC WOLE TEJ KWOTY NIE PODAWAC POWIEM CI NA KONIEC JEDNO W BUDOWNICTWIE SA PEWNE REGUŁY KTÓRE SIE NIGDY NIE ZMIENIĄ ZEBY NIE WIEM CO WYMYSLALI SORY ZE NUDZE ALE WIEM ZE MAM RACIE POZDRAWIAM UI DOBRZE TO SOBIE POLICZ.ACHA I NA KONIEC JUZ NAWET NIE CHECE CHWALIC JAK SIE ZACHOWUJE STROP WYLEWANY A GOTOWY BEZ KOMENTARZA CHODZI O PRZENOSZENIE DRGAN A JEST TO BARDZO WAZNA SPRAWA PRZEKONASZ SIE SAM Na Terivę wyszło mi betonu 17 kubików ( razem z podciągami, gankami itp. ), na monolit potrzebowałbym 27 kubików ( w projekcie była płyta 14 cm ) , stal kupiłem tylko na wieniec , podciągi , żebra rozdzielcze ( wyszło mniej niż połowa tego co było przewidziane do monolitu ) deski szlunkowe za 550 zł na monolit potrzebowałbym ich za około 3.000 zł. + więcej stępli Każdy przypadek jest inny , mi akurat się opłacało zrobić terivę , bo wyszło taniej , a pozatym szybciej się to robi , wolałbym monolit , ale w moim przypadku jego cena i materiałochłonność była zbyt duża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 12.08.2005 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2005 POZYCZASZ GOTOWE FORMY ZA 12DNI 250ZŁ Z PODPORAMI Gdzie takie znalazłeś??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uszaty1973 12.08.2005 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2005 Skąd 20m3, a więc 145*0,12=17,4 + balkony, słupy itp. Jak przywożą beton to przy pełnym samochodzie nie płace za transport, jak nie jest pełny to płacę 30PLN za każdy brakujący m3, tak więc lepiej jest zamówić pełne samochody a ewentualny nadmiar wykorzystać do zalania np. słupów lub innych tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZIBON 12.08.2005 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2005 ZADAŁEM POZWOLIŁEM SOBIE SPRAWDZIC PROJEKT KRESKA Z APA DOMY JA TEZ MAM PROJEKT Z TEJ PRACOWNI O BŁEDACH W TYCH PROJEKTACH POWIEM CI ZA CHWILKE A TERAZ WYSZŁO MI TAK DO O WYMIARACH 14,49 11,59 RAZY 0,10 DAJE NAM 16,74 KUBIKA 14,49 11,59 RAZY 0,12 DAJE NAM 20,16 KUBIKA SKĄ TOBIE WYSZŁO TYLE NIE WIEM POWIEM CI TYLE ZAMÓWIŁEM PROJEKT Z TEJ PRACOWNI PAN MIKOŁAJ I TAK SOBIE GO PRZEGLĄDAM I WYSZŁO Z TEGO PROJEKTY ZE POWIRZCHNIA DACH TO 138,9 M NO POPROSTU ONIEMIAŁEM ALE CÓZ CIESZE SIE LECZ COS MI NIE DAWAŁO SPOKOJU ZADZWONIŁEM I POPROSIŁEM O POTWIERDZENIE OKAZAŁO SIE CO OJ PRZEPRASZAMY PANA NASZ KOMPUTER MUSIAL SIE POMYLIC POWIERZCHNIA TEGO DACH TO NIE 138,9 TYLKO 195M I ODRAZU ZROBIŁO MI SIE RAZNIEJ NA DUSZ POZDRAWIAM I NIE WIEZ WE WSZYSTKO CO PISZA GAZETY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 12.08.2005 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2005 Ja dlatego wybralam strop kanałowy- nie ma podciagow, stępli, klawiszowania,wylewania nadbetonu, jedyny beton to do wienca, nie kupuje dodatkowej stali do monolitu, godzina pracy dźwigu i po ulozeniu stropu, a przepusty wykonuja ci w trakcie wylewania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 12.08.2005 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2005 zibon to jak dowiemm sie ktory jest bardziej wyciszony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts