Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Skropliny - czy instalator ma rację?

inż. Mamoń

Recommended Posts

Instalator (a może pseudoinstalator) twierdzi, że z kotła z zamkniętą komorą spalania praktycznie nie będzie skroplin. Jako zbiornik kondensatu namawia mnie na SŁOIK, do którego ma być doprowadzona rurka. Ile skroplin powstaje podczas pracy takiego kotła. Jakie macie rozwiązania?

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Instalator (a może pseudoinstalator) twierdzi, że z kotła z zamkniętą komorą spalania praktycznie nie będzie skroplin. Jako zbiornik kondensatu namawia mnie na SŁOIK, do którego ma być doprowadzona rurka. Ile skroplin powstaje podczas pracy takiego kotła. Jakie macie rozwiązania?

Nie słuchaj pseudoinstalatora!

My mamy kocioł z zamkniętą komorą spalania i słoik zimą napełniał (czyt.: przepełniał) się w dwa dni. Baaardzo szybko został zastąpiony 2 litrową butelką. A i ją najchętniej zastąpilibyśmy odprowadzeniem do kanalizacji.

Nie słuchaj pseudoinstalatora!

My mamy kocioł z zamkniętą komorą spalania i słoik zimą napełniał (czyt.: przepełniał) się w dwa dni. Baaardzo szybko został zastąpiony 2 litrową butelką. A i ją najchętniej zastąpilibyśmy odprowadzeniem do kanalizacji.

A co robicie z zawartością butelki?

u nas nie ma jeszcze uruchomionej instalacji co, ale jest kocioł kondensacyjny i wyprowadzenie do kanalizy. Mój instalator twierdzi, że musi tak być, bo tak jak napisał Krzysztofh, tych skroplin może być i całkiem spora ilość ( w litrach :lol: ) i zaden pojemnik nie zda tu egzaminu.

pozdrawiam-ania

Mój kocioł z zamknietą komora spalania ( kondensat) produkuje w porywach 10 L wody na dobę. W przypadku małych ktłów wolno odprowadzac skropliny bezposrednio do kanalizacji w przypadku dużych ( przepisy okreslaja moc kotła) kotłów trzeba najpierw skropliny zneutralizować bo sa zbyt kwaśne.

Pozdrawiam

To co za różnica? Czym się to będzie różnić od podłączenia do kanalizy?

Różnica jest taka, że jak wyjeżdżam w zimie na miesiąc to muszę prosić rodziców, żeby przychodzili i wylewali, a tak by się samo wylewało.

P.S. rafałku, w moim rankingu na 1 miejscu jest kanaliza na 2 butelka a na 3 słoik. U Ciebie chyba tak samo, prawda? :roll:

Gość 1950

z tego co wiem to u nas jeszcze nie ma przepisów zakazujących odprowadzanie kondensatu do kanalizacji,

w Niemczech do mocy kotła 50 kW dopuszczone jest odprowadzanie kondenstatu do kanalizacji,

w przypadku kotłów o większych mocach należy kondensat neutralizować przepuszczając go przez zasobnik z granulatem który obniża kwasowść kondensatu

Hej ! A ja będe miał kocioł z otwartą komorą ale mój instalator odradził mi spuszczania do kanalizacji i ma byc naczynie. Uzasadniał to tym, że skropliny są na tyle agresywne, że niszczą uszczelki w instalacji kanalizacyjnej i co jest powodem póżniejszych wycieków i zapaszków. Stwierdził, że już się z tym spotkał w praktyce. Wierzyć ? Bo mam jeszcze szansę wpuścić do kanalizacji :roll: