inż. Mamoń 12.08.2005 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2005 Instalator (a może pseudoinstalator) twierdzi, że z kotła z zamkniętą komorą spalania praktycznie nie będzie skroplin. Jako zbiornik kondensatu namawia mnie na SŁOIK, do którego ma być doprowadzona rurka. Ile skroplin powstaje podczas pracy takiego kotła. Jakie macie rozwiązania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeżyk 12.08.2005 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2005 moim zdaniem zalezy to od sposobu odprowadzenia spalin, jezeli jest to system tzw. rura w rurze to ilość skroplin zależuy od długości przewodu. Ja takiego kotła nie posiadam, u znajomego przy przewodzie ok. 3,5m jest tego faktycznie niewiele i to tylko przy dużych mrozach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 12.08.2005 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2005 Instalator (a może pseudoinstalator) twierdzi, że z kotła z zamkniętą komorą spalania praktycznie nie będzie skroplin. Jako zbiornik kondensatu namawia mnie na SŁOIK, do którego ma być doprowadzona rurka. Ile skroplin powstaje podczas pracy takiego kotła. Jakie macie rozwiązania? Nie słuchaj pseudoinstalatora! My mamy kocioł z zamkniętą komorą spalania i słoik zimą napełniał (czyt.: przepełniał) się w dwa dni. Baaardzo szybko został zastąpiony 2 litrową butelką. A i ją najchętniej zastąpilibyśmy odprowadzeniem do kanalizacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_bogus_ 12.08.2005 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2005 A czy nie jest tak że skroplin zgodnie z prawem nie można odprowadzać do kanalizacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 12.08.2005 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2005 A czy nie jest tak że skroplin zgodnie z prawem nie można odprowadzać do kanalizacji? boguś, nawet nie mów bo my tak mamy zrobione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 12.08.2005 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2005 A czy nie jest tak że skroplin zgodnie z prawem nie można odprowadzać do kanalizacji? boguś, nawet nie mów bo my tak mamy zrobione ups , u mnie też tak będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_bogus_ 12.08.2005 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2005 Ja tylko pytałem bo obiło mi się o uszy. W żadnym przypadku nie było to stwierdzenie w formie retorycznego pytania (a swoją drogą co można robić ze skroplinami oprócz wylewania do kanalizacji?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tadzel 12.08.2005 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2005 Bogus jak by tak spawdzil wszystkie przepisy prawa to nie wiem czy mamy prawo zyc. Takze mysle ze nie ma co sie przejmowac jesli prawo stoi na przeszkodzie to omiń ta przeszkode Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 12.08.2005 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2005 Skropliny będą, a jeżeli jeszcze zastosujesz kocioł kondensacyjny, to może być nawet 20l/dobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 12.08.2005 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2005 Nie słuchaj pseudoinstalatora! My mamy kocioł z zamkniętą komorą spalania i słoik zimą napełniał (czyt.: przepełniał) się w dwa dni. Baaardzo szybko został zastąpiony 2 litrową butelką. A i ją najchętniej zastąpilibyśmy odprowadzeniem do kanalizacji. A co robicie z zawartością butelki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 12.08.2005 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2005 Wylewamy do zlewu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 12.08.2005 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2005 To co za różnica? Czym się to będzie różnić od podłączenia do kanalizy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawson 12.08.2005 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2005 To co za różnica? Czym się to będzie różnić od podłączenia do kanalizy? rafalek, co sie czepiasz przeciez nie wylewaja do kanalizacji tylko do zlewu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aries 12.08.2005 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2005 Instalator (a może pseudoinstalator) twierdzi, że z kotła z zamkniętą komorą spalania praktycznie nie będzie skroplin. Jako zbiornik kondensatu namawia mnie na SŁOIK, do którego ma być doprowadzona rurka. Ile skroplin powstaje podczas pracy takiego kotła. Jakie macie rozwiązania? u nas nie ma jeszcze uruchomionej instalacji co, ale jest kocioł kondensacyjny i wyprowadzenie do kanalizy. Mój instalator twierdzi, że musi tak być, bo tak jak napisał Krzysztofh, tych skroplin może być i całkiem spora ilość ( w litrach ) i zaden pojemnik nie zda tu egzaminu. pozdrawiam-ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.08.2005 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2005 Potwierdzam,skroplin może być sporo. Ja mam odprowadzenie do POŚ i w zimie częściej muszę zasilać bakterie, pomimo iż stosunek kondensatu do ilości zużywanej wody jest duży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 12.08.2005 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2005 Mój kocioł z zamknietą komora spalania ( kondensat) produkuje w porywach 10 L wody na dobę. W przypadku małych ktłów wolno odprowadzac skropliny bezposrednio do kanalizacji w przypadku dużych ( przepisy okreslaja moc kotła) kotłów trzeba najpierw skropliny zneutralizować bo sa zbyt kwaśne.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 12.08.2005 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2005 To co za różnica? Czym się to będzie różnić od podłączenia do kanalizy? Różnica jest taka, że jak wyjeżdżam w zimie na miesiąc to muszę prosić rodziców, żeby przychodzili i wylewali, a tak by się samo wylewało. P.S. rafałku, w moim rankingu na 1 miejscu jest kanaliza na 2 butelka a na 3 słoik. U Ciebie chyba tak samo, prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 12.08.2005 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2005 P.S. rafałku, w moim rankingu na 1 miejscu jest kanaliza na 2 butelka a na 3 słoik. U Ciebie chyba tak samo, prawda? Jeszcze się nie zdecydowałem w którą stronę skieruję wężyk ze skraplacza... tylko, że ja mam "trochę" inny kocioł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 16.08.2005 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2005 z tego co wiem to u nas jeszcze nie ma przepisów zakazujących odprowadzanie kondensatu do kanalizacji,w Niemczech do mocy kotła 50 kW dopuszczone jest odprowadzanie kondenstatu do kanalizacji, w przypadku kotłów o większych mocach należy kondensat neutralizować przepuszczając go przez zasobnik z granulatem który obniża kwasowść kondensatu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lonly 17.08.2005 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2005 Hej ! A ja będe miał kocioł z otwartą komorą ale mój instalator odradził mi spuszczania do kanalizacji i ma byc naczynie. Uzasadniał to tym, że skropliny są na tyle agresywne, że niszczą uszczelki w instalacji kanalizacyjnej i co jest powodem póżniejszych wycieków i zapaszków. Stwierdził, że już się z tym spotkał w praktyce. Wierzyć ? Bo mam jeszcze szansę wpuścić do kanalizacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts