Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odtworzenie izolacji przeciwwilgocowej

Odyn

Recommended Posts

Chodzi mi o jakies mało inwazyjne a zarazem skuteczne odtworzenie izolacji przeciwilkociowej poziomej. Mam dom 100 letni kilka scian jest zawilgoconych tuz nad cokolem niestety wyszlo to dopiero po remacie generalnym. Sciana konstrukcyjna stara cegla (wieksza) pełna 46 cm. Kucie sciany na odcinku 1 m co 5 metrow odpada za bardzo inwazyjen (a pozatym dom jest polozony na terenie szkod gorniczych i juz kiedys "lecial" :-? obecni jest zankrowany...) Zastanawiam sie nad metoda termoiniekcji (np system STO) albo metoda elektroosmozy jednak jeden jak i drugi sytem nie jest tani, a co do ich skutechnosci slyszalem rozne opinie (np. ze juz po kilu latach problem moze powrocic). Chodzi mi przedewszystkim o opinie osob ktore wykonaly osuszały ściany w jeden z podobnych sposobów i sa w stanie potwierszic skutecznosc któregoś z systemów

Witam,

Mialem podobny problem... dom poniemiecki.... podciaganie kapilarne itp. Poniewaz zawodowo zajmuje sie osuszaniem samo zjawisko nie jest mi obce.... ale przyznaje ze ze wzgledu na koszty wybor metody nie byl prosty... z moich doswiadczen wynika ze sama iniekcja jest dosyc skuteczna..ale niestety trzeba ja powtarzac co kilka lat.. a nie jest to jak wiemy metoda tania... w "czary mary" typu elektroosmoza chyba niewiele osob, ktore mialy z tym do czynienia wierzy.... Ja wybralem najbardziej pracochlonna, ale najtansz i chyba najbardziej pewna metade czyli podcinanie i odtworzenie izolacji pozimej. Niektore firmy robia to takze wbijajac arkusze blachy.... i z tego co wiem trwalosc takiej izolacji to okolo 100 lat...:) Po takiej operacji nalezy wysuszyc to co juz podciagnelo..ale poniewaz akurat dysponuje takim sprzetem nie byl to juz zaden problem..:)

pozdrawiam,

Mirek [email protected]