Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

schody betonowe-wylewać ze stropem czy później?

mack

Recommended Posts

robi sie tak.....szaluje sie i zbroi calosc razem ze schodami....leje sie najpierw schody ale nie z impetem jak leci tylko na najblizsza sciane obok schodow...wtedy szalunkowi schodow nic nie bedzie a beton latwo sie przegarnia i rozprowadza sie jak chce....potem zbiera sie nadmiar betonu ze stopni i leje sie dalej....przychodzi przerwa na sniedanie, beton w schodach po godzinie "zaciagnal" wiec majster bierze kielnie albo inna blaszke i gladzi stopnie w biegach i podest jak jest...wiczorem (przy b-15 lub b-20) mozna chodzic po schodach, co ulatwia transport i komunikacje na dalszym etapie budowy i pozwala zapomniec o schodach do czasu koncowki wykanczania wnetrza...polecam...przy okazji...takie schody nie skrzypia... :D

• 6 years później...
Mam już wylany strop, planowałem schody drewniane, ale ceny mnie poraziły! Czy wogóle jest możliwe wylać teraz schody betonowe?

Pomyśl o konstrukcji stalowej a na to trepy drewniane. Będzie ładnie, nowocześnie i rozsądnie cenowo. Z betonowymi jest zawsze dużo zabawy, rzadko kiedy udają się budowlańcom. Ja akurat wszystkie musiałem dolewać bo były za niskie. To i tak lepiej niż skuwanie bo za wysokie ....

(...) Z betonowymi jest zawsze dużo zabawy, rzadko kiedy udają się budowlańcom. Ja akurat wszystkie musiałem dolewać bo były za niskie. To i tak lepiej niż skuwanie bo za wysokie ....

To prawda. U mnie stolarz skuwał pierwszy stopień, bo za wysoki o kilka cm był. A klął. Ostatni z kolei za niski był. (I niestety jest)

A budowlańcy bardzo mnie przekonywali, żeby drewniane samonośne robić (czyżby nie potrafili prawidłowo rozmierzać? Przecież na to to jakiś wzór jest). Upierałam się twardo na betonowe i wyszły... jakie wyszły. Teraz ładne są. Ale kasy więcej przez to poszło.

A do betonowych, to fundament potrzebny i połączenie "spinające" ze stropem. Jak masz fundament to niech robią szalunki i przede wszystkim dobrze rozmierzą!!! I lać ze stropem.

Edytowane przez bajanadjembe

Często firmy dostarczające beton nie mają serca do włączania/wyłączania pompy non-stop, a na zalanie schodów trzeba dużo czasu.

Ja dziś zalewałem z Dyckerfoffem wieniec i bez problemu podawali beton małymi porcjami. W sumie 3m3 było podawane przez godzinę. Spokojnie ale bezpiecznie dla szalunku i osoby która z nim "spacerowała" na wysokości. Operator co chwila wyrównywał poziom węża tak, by był 10-20cm nad szalunkiem.

Mam już wylany strop, planowałem schody drewniane, ale ceny mnie poraziły! Czy wogóle jest możliwe wylać teraz schody betonowe?

Oczywiście,że tak też tak miałem.Najpierw zastanawiałem się nad drewnianymi a potem robiłem betonowe.4 miesiące później.Tyle,że przy stropie miałem parę drucików wyprowadzonych.Zalewaliśmy w 3 i majster spokojnie do południa sobotniego wylaliśmy całość.