Krzysiek_3miasto 19.04.2006 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 robi sie tak.....szaluje sie i zbroi calosc razem ze schodami....leje sie najpierw schody ale nie z impetem jak leci tylko na najblizsza sciane obok schodow...wtedy szalunkowi schodow nic nie bedzie a beton latwo sie przegarnia i rozprowadza sie jak chce....potem zbiera sie nadmiar betonu ze stopni i leje sie dalej....przychodzi przerwa na sniedanie, beton w schodach po godzinie "zaciagnal" wiec majster bierze kielnie albo inna blaszke i gladzi stopnie w biegach i podest jak jest...wiczorem (przy b-15 lub b-20) mozna chodzic po schodach, co ulatwia transport i komunikacje na dalszym etapie budowy i pozwala zapomniec o schodach do czasu koncowki wykanczania wnetrza...polecam...przy okazji...takie schody nie skrzypia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dastro 21.08.2012 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 Mam już wylany strop, planowałem schody drewniane, ale ceny mnie poraziły! Czy wogóle jest możliwe wylać teraz schody betonowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.08.2012 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 Pod schody betonowe musisz mieć zaprojektowany fundament.Z resztą - schody betonowe kosztują podobnie co drewniane, bo czym chciałbyś je obłożyć? Ja swoje schody wylewałam po stropach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 22.08.2012 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 Mam już wylany strop, planowałem schody drewniane, ale ceny mnie poraziły! Czy wogóle jest możliwe wylać teraz schody betonowe? Pomyśl o konstrukcji stalowej a na to trepy drewniane. Będzie ładnie, nowocześnie i rozsądnie cenowo. Z betonowymi jest zawsze dużo zabawy, rzadko kiedy udają się budowlańcom. Ja akurat wszystkie musiałem dolewać bo były za niskie. To i tak lepiej niż skuwanie bo za wysokie .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 22.08.2012 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 ja zalewałem schody razem ze stropem miałem jak wchodzić i polewać woda strop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajanadjembe 23.08.2012 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 (edytowane) (...) Z betonowymi jest zawsze dużo zabawy, rzadko kiedy udają się budowlańcom. Ja akurat wszystkie musiałem dolewać bo były za niskie. To i tak lepiej niż skuwanie bo za wysokie .... To prawda. U mnie stolarz skuwał pierwszy stopień, bo za wysoki o kilka cm był. A klął. Ostatni z kolei za niski był. (I niestety jest) A budowlańcy bardzo mnie przekonywali, żeby drewniane samonośne robić (czyżby nie potrafili prawidłowo rozmierzać? Przecież na to to jakiś wzór jest). Upierałam się twardo na betonowe i wyszły... jakie wyszły. Teraz ładne są. Ale kasy więcej przez to poszło. A do betonowych, to fundament potrzebny i połączenie "spinające" ze stropem. Jak masz fundament to niech robią szalunki i przede wszystkim dobrze rozmierzą!!! I lać ze stropem. Edytowane 23 Sierpnia 2012 przez bajanadjembe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 23.08.2012 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 Moi też mnie namawiali na drewniane samonośne,że niby nie ma piękniejszych Ale się nie dałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 23.08.2012 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 Często firmy dostarczające beton nie mają serca do włączania/wyłączania pompy non-stop, a na zalanie schodów trzeba dużo czasu. Ja dziś zalewałem z Dyckerfoffem wieniec i bez problemu podawali beton małymi porcjami. W sumie 3m3 było podawane przez godzinę. Spokojnie ale bezpiecznie dla szalunku i osoby która z nim "spacerowała" na wysokości. Operator co chwila wyrównywał poziom węża tak, by był 10-20cm nad szalunkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darsalam 24.08.2012 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 Mam już wylany strop, planowałem schody drewniane, ale ceny mnie poraziły! Czy wogóle jest możliwe wylać teraz schody betonowe? Oczywiście,że tak też tak miałem.Najpierw zastanawiałem się nad drewnianymi a potem robiłem betonowe.4 miesiące później.Tyle,że przy stropie miałem parę drucików wyprowadzonych.Zalewaliśmy w 3 i majster spokojnie do południa sobotniego wylaliśmy całość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 27.08.2012 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2012 nierówne i ja mam betonowe wylewane współczuję stolarzowi ..... ostatni będzie za niski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts