Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Własna studnia czy woda z wodociągu - co się bardziej opłaca?

Paweł

Recommended Posts

• Odpowiedzi 197
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Często bywa taka prawie artezyjska, w której poziom znacznie się podnosi, ale woda na samą powierzchnię nie wypływa.

Kawitacja to proces występujący wewnątrz pomp i turbin.

Tu chodzi o to, że "zawisa" w rurach nią napełnionych jak zamknie się zawór zwrotny.

Średni poziom lustra wody podziemnej w naszym kraju to około -10m. (pozostałość po czasach zlodowacenia Europy).

Pozdrawiam Adam M.

• 1 month później...

ja do wodociagu mialem ok 100m - koszt budowy (cala papierowlogia) itd wykonany przez gmine to 50tyz zl :o

Zdecydowalem sie na studnie wiercona - 29m glebokosci - 4500 za wiercenie

Do tego dochodzipompa + hydrofor + studzienka - ok4tys

Mam jeszcze bardzo zazelaziona wode, jezeli dojdzie do tego jeszcze zmiekczanie to dojdzie dodatkowe 10tys. W sumie ok 18500zl. Ale wtedy bede mial juz super wode ktora moge [puszczac na dzialke 24h na dobe ;)

Podpowiedzcie czy ma sens i czy jest to w ogóle możliwe robienie studni głębinowej na raty - tj. na razie wbicie w ziemię docelowe, a w następnym sezonie zainstalownie pompy? :-? Mam już zbudowany stan surowy (wodę brałam od sąsiada ze studni kręgowej). Podobno te maszyny do dokonywania odwiertów są tak potężne że mogą nie zmieścić się aby wjechać na moją działkę. Widzieliście pracę tego potwora? Może można wiercić stojąc za ogrodzeniem? :roll:

dzwoniłam do studniarza, ponoć z mojej strony ponoć nie ma problemu z wodą mam zacząć od różdżkarza, i jak ten mi powie że jest woda to ok? bo wiercić studni jescze nie chcę! chcę zacząć budowę za ok 2 - 3 lata

Tańsze i bardziej wiarygodne od różdżkaża będzie uzycie mapy hydrogeologicznej terenu, na którym planujesz wybić studnię. Ja właśnie tak zrobiłem, po tym jak pierwsze wiercenie skończyło się fiaskiem, a korzystałem wtedy z różdżkaża - zamówiełem mapę (koszt około 70 ł).

http://www.pgi.gov.pl/mapy/dane/smgp/index.html

• 3 weeks później...

Proszę o poradę osoby doświadczone w kwestii z tematu. Sytuację mam następującą: waham się między wyborem żródła wody. Koszt wykonania przyłącza to około 10kzł (rura 100, dość duża odległość). Z drugiej strony, w perspektywie czasu częśc tej kwoty będzie do zwrotu, bo obok mnie jest kilka niezagospodarowanych działek budowlanych, które niebawem znajdą właścicieli, a wspomniana rura to będzie ich jedyna droga do wody, tak więc ja będę rozdawał karty.

Z drugiej strony korci mnie studnia. W mojej okolicy kopie się ponad 20m, a miejscowi chwalą wodę z takich głębszych ujęć. W końcu brak związków Cl to zaleta. Kolejna zaleta to mniejsze koszta wody, a 20a ogród trzeba od czasu do czasu podlać. Z drugiej strony jest pompa, która może wysiąść (choć to dość niezawodne urządzenia) + miejsce na bojler w domu.

Co radzicie?

PS: nie wiecie jak gmina rozlicza opłatę za ścieki, jeśli jest studnia i nie ma licznika wody?

Pozdrawiam,

Paweł

Bolechowice k/Krakowa

Ja osobiście jestem za studnią. W drodze mam już kanalizacje i przyłącze wody. Pomimo to bedę kopał studnie głębinową i oczyszczlnie. Koszty przyłącza (70m do domu) tylko mnie utwierdzają w moi przekonaniu.

Filtr oczywiście sie przyda ale to już nie takie koszty jak przyłącze woda miesięcznie i ścieki.

Kąpiel w pełnej wannie i zraszacze na ogrodzie to jest to :p . A pompa znowu tak sie nie psuje.

u mnie [poludnie WIELKOPOLSKI] ...za metr kopania -wiercenia studni od 100zl w gore .......woda zdatna do picia ...ok 20-25 m ......dochodzi hydrofor i inne rzeczy ...przylacze wod-kan [ mapka i wykonanie 25m] 705zl ...wiec koszty na poczatku duzo mniejsze .....ale w rzeczywistosci placisz za kazdy m3 wody ......kiedy to sie zrownowazy ....nie liczyłem :lol:

Nie wiem czym do końca jest to spowodowane ale obserwuję, że na wsiach w których były pierwotnie studnie to po budowie wodociągu wszyscy korzystaja z wody wodociągoweju zaniedbujec własne istniejące studnie. Czasami słyszy się narzekanie i pogróżki o instalacji hydroforu ale nie znam takiego przypadku aby komuś się chciało tego dokonać. I to w przypadku gdy zużywa się duże ilości wody do utrzymania zwierząt gospodarskich , oprysków itp. Poznaj może wcześniej koszty dostawy wody z wodociągu i odprowadzenia ścieków. To może Ci pomóc w decyzji.

Nie wiem czym do końca jest to spowodowane ale obserwuję, że na wsiach w których były pierwotnie studnie to po budowie wodociągu wszyscy korzystaja z wody wodociągoweju zaniedbujec własne istniejące studnie. Czasami słyszy się narzekanie i pogróżki o instalacji hydroforu ale nie znam takiego przypadku aby komuś się chciało tego dokonać. I to w przypadku gdy zużywa się duże ilości wody do utrzymania zwierząt gospodarskich , oprysków itp. Poznaj może wcześniej koszty dostawy wody z wodociągu i odprowadzenia ścieków. To może Ci pomóc w decyzji.

Kanalizacji jeszcze nie ma, więc będzie szambo. Koszta więc dotyczy tylko wody. 5 zł/m3 to nie majątek, ale... ziarnko do ziarnka i zbierze się miarka...

jestes w podobnej sytuacji jak ja ....... do domu podlaczylem wode z wodociagu ....i ma sluzyć na cele typowo domowe ...mycie, gotowanie .......dodatkowo mam wykopaną studnie [kregi]...z ktorej podlewam dzialke, myje samochod itp rzeczy

....wiec nie wydaje mi sie zebym po przeprowadzce zaczął wiecej zuzywać wody z wodociagu niz teraz w bloku ....skoro do potrzeb gospodaczych mam uzywac wody ze studni ....[ oczywiscie koszty prądu ]...zgrubsza to przeliczylem i nie oplaca sie mi wiercić glebinowke przy niskim koszcie zimnej wody w wodociagu ....chyba ze masz zamiar zużywać jakięs bardzo duże ilosci wody [ dzialalność gospodarcza , produkcja itp.] wtedy to tylko wlasne ujcie :lol: :lol: :lol:

Witam

Takie decyzje są spowodowane tym, że przeważnie jakość wykonania tych studni i instalacji wody była słabej jakości. Miałem doczynienia z taką instalacją na wsi i często dochodziło do zapowietrzania całego układu, stary hydrofor, stara pompa - szkoda pieniędzy na wymianę i eksploatacja takiej instalacji jest rzeczywiście uciążliwa. Do tego woda silnie zażelaziona (kto tam myśli na wsi o założeniu filtrów) Więc jak się pojawiła możliwość podłączenia do wodociągu i dostęp do czystej wody bez martwienia się o to czy pompa się załączy, czy układ nie jest zapowietrzony, czy hydrofor utrzyma ciśnienie itp. to większość nie zastanawiała się tylko podłączała, liczenie kosztów zostawiając na później,