Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Własna studnia czy woda z wodociągu - co się bardziej opłaca?

Paweł

Recommended Posts

• Odpowiedzi 197
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Własna studnia głębinowa.

Ja mając do wyboru własna studnie i podłaczenie do wodociągu wiejskiego, uległem namowom i podłaczyłem się do wodociągu.

Koszty wykopania studni i podłaczenia do wodociągu są porównywalne.

W wodociągu jest słabe ciśnienie -szczególnie latem kiedy wszyscy podlewają ogrody, za wodę trzeba płacić i woda z wodociągu jest jakaś brązowawa.

We wsi sąsiad wwykopała studnię głębinową, ma wode jak kryształ, i nie ma wodomierza :smile:

Dodam jeszcze ze obok nas jest ujęcie wody dla miasta. Myślę że pewnie tez wybiję studnie głębinową.

Pozdrawiam

Koszt studni wierconej to circa 120,- pln za metr (materiał + robocizna). 8 metrowa studnia do wód podskórnych będzie mnie kosztowała około 2 tys. "pod klucz" (robocizna + materiały z pompą). Taka inwestycja dosyć szybko się zwraca. 1 m3 wody kosztuje 2,5 złotego, a z odbiorem ścieków 5,- zł (zależy od gminy). W suchym miesiącu koszt podlewania 1000 metrowego ogrodu to kilkaset (200-500) złotych. Wystarczy 1-2 suche lata aby "wyjść na swoje".

Ale... wody podskórne są podatne na zanieczyszczenia. (nieszczelne szamba chociażby) i lekko ryzykone jest używanie takiej wody do celów spożywczych.

Przyłączam się do poprzedników - najlepiej podłącz się do wodociągów i zrób sobie własne ujęcie wód podskórnych do celów gospodarczych. Inwestycja powinna się zwrócić do 3 lat.

• 5 months później...
żądasz rzeczy niemożliwych - pompa w hydroforze chodzi chyba przez cały czas. Więc za zużywany przez nią prąd płacisz non-stop, bez względu na to ile wody wyciągniesz. Więc żeby porównać z kosztem m3 z wodociągu musiałbyś koszt pracy pompy podzielić przez liczbę m3 wypompowanej przez Ciebie wody. Więcj jeśli przez dobę/miesiąc/rok zużyjesz tylko 0,001 m3, to koszt 1 m3 będzie niebotyczny. A jeśli zużyjesz 10 m3 to wyjdzie super tanio.

Mieczotronix chyba coś Ci się pomyliło albo nie znasz zasady działania hydroforu, bo hydrofor czyli silnik i pompa sprzężona z baniakiem wyposarzonym w zawór ciśnieniowy pracuje tylko wtedy gdy z niej korzystasz a nie non-stop tak jak napisałeś, tak samo zresztą dziła pompa tyle że ona chodzi non-stop podczas gdy kożystasz z wody a chydrofor się wyłancza i włancza w zależności od ciśnienia w zbiorniku czyli ilości wody w zbiorniku, więc jeśli mamy parametry silnika i pompy bardzo łatwo obliczyć co ile kosztuje i co się bardziej opłaca i niewidze w tym nic trudnego ani niemożliwego...

żądasz rzeczy niemożliwych - pompa w hydroforze chodzi chyba przez cały czas.

Pompa (głębinowa) chodzi tylko wtedy, gdy w hydroforze skończy się woda. Hydrofor o poj. 300 litrów ma jakieś 200 (nie wiem dokładnie)

litrów wody, a reszta to sprężone powietrze. Jeśli ciśnienie spadnie do jakiejś granicy wyłącznik ciśnieniowy włącza pompę. Po napompowaniu odpowiedniej ilości wody (ciśnienie oczywiście rośnie w miarę pompowania) wyłącznik ciśnieniowy wyłącza pompę. Pompa chodzi tylko co jakiś czas (zależy od zużycia wody i pojemności hydrofora). Jeśli chodzi o cenę to ze studni będzie chyba taniej. Poza tym, jeśli ma się głęboką studnię to woda jest czysta, chłodna i pyszna :) , a w wodociągach może być chlor, itp.

Pompę trzeba dobrać indywidualnie, w zależności od potrzeb wodnych i wymaganego ciśnienia (strat ciśnienia na rurociągu). Inna pompa będzie dla studni 10 m, a inna dla 30 m. Ja (dla orientacji) dla studni 11 m i wody na poziomie ok. 7 m ppt do podlewania ogrodu mam pompę głebinową o mocy 750 W.

Słuchaj, weź się może sam za szukanie informacji a nie zadajesz pytania i żądasz odpowiedzi. Poza tym zadajesz pytania tak ogólne, że nie sposób na nie odpowiedzieć konkretnie. Ja też mam mnóstwo pytań, ale jak chce znać odpowiedź to najpierw sam staram się ją znaleźć, a ostatecznością jest zadanie pytania na forum.

Poza tym znalezienie samemu odpowiedzi jest ciekawsze, bo przy okazji dowiadujesz się o mnóstwie innych rzeczy.

A co do pomp to wystarczy poszukać w internecie producentów. Z 1 kwh można "wyciągnąć" wiele i mało w zależności od producenta. Zawsze też podają specyfikacje techniczne i tam można sobie wszystko znaleźć i wyliczyć.

Widzisz : każdy ma coś do powiedzenia, zależy tylko od formy pytania. Radzę zwrócić uwagę na formę pytania pierwszego postu i następnych. Dostałeś zresztą już odpowiedź parę postów wyżej : "żądasz rzeczy niemożliwych".

Proponuję użyć funkcji "szukaj", lub dalej pytać, ale myślę, że będą Cię jak do tej pory Forumowicze, mówiąc delikatnie - "omijali" :lol: :lol: :lol: