Grzegorz Saczek 26.05.2006 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2006 W/g tego co mówią w gminie to woda będzie na jesieni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 26.05.2006 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2006 monique_apple zapraszam na PW lub maila coby sprawy sąsiędzkie obgadać do mnie mail to [email protected] [/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 26.05.2006 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2006 chyba kilkaset :) To zależy na jakiej głębokości będzie woda. Jak trafisz na 10 metrach to super, ale możesz się dowiercić do 80 i nic. A za wiercenie płacić trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monique_apple 26.05.2006 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2006 monique_apple zapraszam na PW lub maila coby sprawy sąsiędzkie obgadać do mnie mail to [email protected] [/b] juz ide monika i jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 26.05.2006 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2006 Nie wiem, czy jest sens wydawać parę tysięcy na wiercenie studni tylko do podlewania. Sorry ,że akurat znowu odpowiadam na twój post, ale studnia do podlewania kosztowala mnie 550 zł + 600 zestaw hydro +850 rury zlaczki filtr i hydraulik razem 2000 tysiące, mam ją 2 tydzien woda leci 3 godziny i nie brakuje. Mam wodociąg i baardzo dobra wode i niedrogą, ale domów powstaje tyle ze w okresie letnim jej brakuje i musze miec żródło zapasowe Warto miec i jedno i drugie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 26.05.2006 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2006 Sorry ,że akurat znowu odpowiadam na twój post, ale studnia do podlewania kosztowala mnie 550 zł + 600 zestaw hydro +850 rury zlaczki filtr i hydraulik razem 2000 tysiące, mam ją 2 tydzien woda leci 3 godziny i nie brakuje. Mam wodociąg i baardzo dobra wode i niedrogą, ale domów powstaje tyle ze w okresie letnim jej brakuje i musze miec żródło zapasowe Warto miec i jedno i drugie. Bardzo dobrze, że odpowiadasz Ale na jakiej głębokości masz wodę? Jeszcze pół biedy jak sąsiedzi mają studnie i można się spodziewać ile trzeba wiercić. U mnie jednek prawie nikt w okolicy nie ma studni wierconej i nie wiem na jakiej głębokości może być woda, i dlatego zrezygnowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 26.05.2006 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2006 To uchyl rabka tajemnicy gdzie budujesz. U nas teren jest kapryśny bo jest zlewisko Wisły w okolicach Warszawy i woda wystepuje mniej wiecej ok 10m 30-40m i 90 i poniżej. Ja mam tą najpłytrzą i dogadalem sie tak że studnia ma byc do 20 m bo inaczej nic nie place . Jezeli sa problemy to robi sie badania geotechniczne i jest to 300-500 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 26.05.2006 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2006 P. S u mnie na osiedlu są studnie które wiercił ten sam studniaz i mają głębokość od 10 m do 58 nie ma na to recepty bo np. mój najblizszy sasiad ma 38 i woda jest zółta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 27.05.2006 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2006 No właśnie, wiercenie studni to jest ruletka. Na nic badania geotechniczne, różczkarze, itd. W jednym miejscu woda może być na 10 m, a 2 metry dalej już np. na 50 metrach. Buduję koło Kielc. Przed rozpoczęciem budowy rozważałem wiercenie studni, ale wiertacze krzyczeli ceny ok. 200 zł za metr, bez opcji "nie ma wody nie płacisz". Zrezygnowałem. Zapłaciłem za podłączenie do wodociągu 2700 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bagat 27.05.2006 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2006 Popieram zdanie poprzedników: woda z wodociągów do picia, ze studni do ogrodu. Rzecz jasna jeśli planuje się ogród i zieloną trawkę , sąsiad w zeszłym roku (działka 2 tys metrów)zapłacił w czasie suszy wakacyjnej 900 zł za wodę, za tydzień wierci studnie ( po tym, jak my 2 m przy granicy trafiliśmy na wodę )[/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yorik 27.05.2006 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2006 Drodzy budujący (i zbudowani)jakim cudem pobieracie wodę z własnych studni głębokości pow. 15 m???bo nie rozumiem jak pompa to może pociągnąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 27.05.2006 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2006 Oni tę wodę pchają pompką zatopioną w odwiercie.Ty myślałeś, że ciągną z góry.Cud jest tu zbędny.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yorik 27.05.2006 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2006 Dzięki, w takim razie majster mi rodziców wyrolował (pompka na powierzchni, do podlewania), z zapłacili za ca 20 m. (jednokrotne wiercenie)jeszcze raz dziękuję za wyjaśnienie.BTW - jak to się serwisuje? wyciąga pompę nakręconą na rurę? przepraszam za naiwne pytanie ale nie mam pojęciayorik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ESKIMOS 27.05.2006 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2006 Popieram zdanie poprzedników: woda z wodociągów do picia, ze studni do ogrodu. Rzecz jasna jeśli planuje się ogród i zieloną trawkę , sąsiad w zeszłym roku (działka 2 tys metrów)zapłacił w czasie suszy wakacyjnej 900 zł za wodę, za tydzień wierci studnie ( po tym, jak my 2 m przy granicy trafiliśmy na wodę )[/url] No właśnie. A jeszcze lepiej dogadać się z sąsiadem i wywiercić studnię wspólnie w/przy granicy. A jeśli sąsiad ma już studnie - to podłaczyć sie do niej - co jej b. dobrze zrobi ponieważ studnie "lubią' duży pobór wody. Zrobiłem tak w poprzednim domu i było dobrze. Warunek - rozumny sąsiad. pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 28.05.2006 03:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2006 Drodzy budujący (i zbudowani) jakim cudem pobieracie wodę z własnych studni głębokości pow. 15 m??? bo nie rozumiem jak pompa to może pociągnąć? sąsiad ma 38 m studnie rurową i zestaw hydroforowy za 200 zł stojący w spizarni i to jest jego jedyne zrodlo wody, na magika nie wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yorik 28.05.2006 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2006 To nie wiem jak ta pompa może zasysać wodę. Słup wody > ~10m u szczytu powinien prowadzić do wytworzenia próżni i g...ucio ze ssania. Chyba że to studnia artezyjska? Niech mnie ktoś poprawi, ale widzi mi się, że coś fizyka nie teges. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 28.05.2006 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2006 Po prostu w tej studni róże lustro wody nie opada poniżej poziomu 8 10 metrów a nawet gdyby tak bylo to i tak są 2 zawory zwrotne i pompa wirowa typu yet pociagnie to bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 28.05.2006 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2006 WitamTak zupełnie bez problemu, to nie. Ale jak już raz jest zalana, to sobie radzi. Ciecze, w odróżnieniu od gazów, są nieściśliwe (nierozciągliwe też). Głębokość odwiertu to jedna sprawa (trzeba się dobrać do warstwy wodonośnej), a wysokość lustra wody - to inna. Pozdrawiam Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 28.05.2006 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2006 Witam Tak zupełnie bez problemu, to nie. Ale jak już raz jest zalana, to sobie radzi. Ciecze, w odróżnieniu od gazów, są nieściśliwe (nierozciągliwe też). Głębokość odwiertu to jedna sprawa (trzeba się dobrać do warstwy wodonośnej), a wysokość lustra wody - to inna. Pozdrawiam Adam M. To znaczy jaka ????????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 28.05.2006 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2006 Witam Czy Wy naprawdę wierzycie w to, że woda w studni utrzymuje się wyłącznie na poziomie warstw wodonośnych?! Czasami układ nieprzepuszczalnych warstw glin i ilaków tak się układa, że piaski i żwiry zalegające pod nimi są "powyginane". Dłubanie w grubej warstwie gliny wody nie daje. Przebicie się do żwirów prawie, że napełnia wykonany odwiert. Wlejcie do sporego garnka trochę wody. Wciśnijcie do niego trochę mniejszy garnek. Pomimo tego, że głęboko wciśniecie ten mniejszy w ten większy, to i tak będzie w nim sucho. Zróbcie teraz dziurę w dnie tego mniejszego... Po prostu tak. Pozdrawiam Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts