Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

samodzielny montaż odkurzacza centralnego

Pafnucy

Recommended Posts

Montaż wcale nie jest taki skomplikowany.

Wally Flex w szafce to nie wymysł. Bez problemu można znaleźć grafiki z takiego montażu w google - więc jednak to robią.

[ATTACH=CONFIG]389255[/ATTACH]

@Hektor80

Tak chodzi o to że urzadzenie jest nie stabilne i musimy do niego budować tak jakby ścianę z mebli aby zabudować rurę z płytka zaraz wstawie zdjęcie

@PAG

Nie mowię ze montaż Wally jest skomplikowany bo to jest proste - ale jego montaż w miejscu gdzie nie jest przeznaczony jest bardzo skomplikowany i trzeba dodatkowo wspołpacować z meblarzem ktory robi szafki - montował Pan takie urządzenie w szafce?

Szukałem zdjęć w google i nie mogę ich znaleść może Pan podeśle link z googla? Bo mi wyskoczyło tylko to i większość to rozwiązania Vroom lub Speed leo do szafki kuchennej. Chodziaż wg mnie Vroom jest bez porównania lepszy niż LEO a to tylko pozorna oszczędność tak samo jak Wally w kuchni.

https://www.google.pl/search?q=Wally+flex+w+szafce&client=firefox-b&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwii3YOlyPbTAhXFF5oKHSSnAZsQ_AUICigB&biw=1252&bih=578

Uploaduje zdjęcia i wrzucę o co chodzi - tutaj jest tak że rurka z płytka powinna być zlicowana a tak urządzenie się giba na boki :) i zajmuje poł szafki. Do tego nie mieści się w standardowej szafce potrzeba wyższa jak widać na zdjęciu. Nie miałem miejsca żeby przyłożyć ładniej. W głebi szafki natomiast staje się to nie użyteczne

Wally flex tak! ale na scianie garderoba / przedpokój

DSC_0421.jpg

DSC_0419.jpg

DSC_0420.jpg

DSC_0419.jpg

Edytowane przez Lukasz_Walo

• Odpowiedzi 168
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ok, dzięki za zdjęcie. wiem już o co chodzi. trafne uwagi. jestem przed montażem kuchni więc mogę coś jeszcze z meblarzem przedyskutować..kurcze, zamiast tej szufelki miałem robić gniazdo w spiżarce ale w ostatniej chwili zmieniłem zdanie i zrobiłem podejście pod szufelkę :(

Nie załamuj rąk - Wypuść podejście pod Vroom, zobaczysz nie będziesz żałował - jeżeli byś chciał mamy na magazynach Nowe urządzenia bez pudełka orginalnego - lekko przykurzone lub z ryską na obudowie - wyprzedajemy je czasami w lepszych cenach - PW

@PAG

Szukałem zdjęć w google i nie mogę ich znaleść może Pan podeśle link z googla? Bo mi wyskoczyło tylko to i większość to rozwiązania Vroom lub Speed leo do szafki kuchennej.

Montaż w szafce jest zdecydowanie bardziej skomplikowany niż w przypadku montażu na ścianie ale da się to zrobić. :)

Wally_kitchen_2.jpg

• 3 months później...

Muszę wykonać instalację do centralnego odkurzacza. Jakiej firmy polecacie rury i kształtki, liczy się dla mnie jakość. Najlepiej jak by wszystko było jednego producenta, tj: kształtki, rury, klej gniazda i tym podobne. Instalacje chcę wykonać samemu, odkurzacz zakupię o wiele później.

Pozdrawiam

Kilka tyg temu u siebie zakładałem gniazda retraflex wąż chowany w rurach 2na poddasze 1 na parter dodatków podejscia pod separator popiolu w pobliżu kominka i vroom w kuchni pod zlewem i przedpokoju. Cena zniechęca ale kobieta sie uparła, wyglądają solidnie wiecej napisze po uruchomieniu odkurzacza pewnie dopiero w przyszłym roku. Pozdrawiam.

• 1 month później...

Cześć

planuję zrobić instalację pod centralny odkurzacz w moim domu, który się aktualnie buduje.

Czy macie może namiar na kogoś kto mógłby wykonać projekt tej instalacji? Wykonaniem chcemy zająć się sami, a trochę się obawiam, że popełnimy jakieś błędy, które później będą się mścić.

Jeśli mielibyście kogoś do polecenia to bardzo proszę o informację.

Pozdrawiam

• 1 month później...

Witam,

Czy ktoś z Szanownych forumowiczów mógłby rzucić okiem na ten mój marny projekt rozprowadzenia rur do odkurzacza centralnego?

Czy jednak wybrać się do baru na piwo zamiast projektować instalacje;-)

Parter

https://drive.google.com/open?id=1JXvizIcicbwrfpNPN5VfJ-0C8yb2JdY5

Poddasze

https://drive.google.com/open?id=1S49fJFUvsZbFjTika1_YkNEhpqo8q-wS

Pozdrawiam

Tulisko

• 1 month później...
Czas najwyższy podłączyć jednostkę centralną. W garażu schodzą się na przeciw siebie dwie rury Borysowski w pionie, jedna z parteru druga z piętra, a obok pod kątem 90 stopni zawieszona jest jednostką Profi. Jaką kształtką połączyć te dwa piony by zrobić wyjście pod wspomnianym kątem?

• 1 month później...
  • 3 weeks później...
  • 6 months później...
  • 2 months później...

Witam

Przymierzam się do samodzielnego wykonania instalacji OC. Czy taki projekt będzie OK?

projekt_OC.jpg

Kolkiem zaznaczyłem gniazda, prostokątem szufelki.

Mam jeszcze pytanie - czy podejścia do szufelek zakańczamy tylko rurą (ewentualnie z z kolankiem 90) do której wpinamy szufelkę? Czy jeśli np. w kuchni będę chciał zamienić szufelkę na vroom-a to będę miał taką możliwość?

Jeśli nie szufelka to co? Bo jakoś nie widzę rozkładania za każdym razem węża jak się nasypie z butów w wiatrołapie, a vroom tani nie jest. Przynajmniej na razie się nie szarpnę, jeśli już to myślę że bardziej przydatny byłby w kuchni. Zdaje sobie sprawę z wad rozwiązania ale biorę to na klatę :-)

wallyflex?

Tak średnio mi się podoba takie cudo na ścianie, ale powiedzmy, że w wiatrołapie by się sprawdził. Walyflex-a podłącza się do normalnego gniazda?

I pytanie, jeśli w wiatrołapie i kuchni zrobię normalne gniazda pod walyflexa, to będę mógł do nich podpiąć szufelkę gdybym miał taką potrzebę?

w wiatrołapipe to najlepsze co możesz dostać - żeby skorzytac z szufelki i tak musisz lecieć po miotłe i zamiatać.

wallyflexa montuje sie zdecydowanie wyżej na ścianie, i dlatego gniazdo musisz zrobić odpowiednio wyżej (tak - podłacza sie do normalnego gniazda).

Pod szufelkę robisz podejście tuż przy podłodze.

Jeśli nie szufelka to co? Bo jakoś nie widzę rozkładania za każdym razem węża jak się nasypie z butów w wiatrołapie, a vroom tani nie jest. Przynajmniej na razie się nie szarpnę, jeśli już to myślę że bardziej przydatny byłby w kuchni. Zdaje sobie sprawę z wad rozwiązania ale biorę to na klatę :-)

VROOM

Tanie nie jest, lecz wygodne. Zmiesci się w szafce 50 lub 60cm.

w wiatrołapipe to najlepsze co możesz dostać - żeby skorzytac z szufelki i tak musisz lecieć po miotłe i zamiatać.

Niekoniecznie, może sobie akaś mała zmioteczka być w kącie albo w szafie i zawsze jest pod ręką

wallyflexa montuje sie zdecydowanie wyżej na ścianie, i dlatego gniazdo musisz zrobić odpowiednio wyżej (tak - podłącza sie do normalnego gniazda).

Pod szufelkę robisz podejście tuż przy podłodze.

Ale pod szufelkę nie robię normalnego gniazda, tylko wypuszczam rurkę?

Przemyśle sprawę, w sumie wallyflexa mógłbym też wrzucić do kuchni, zamontował bym go w spiżarni ta ścianie wspólnej z WC - nie szpeciłby kuchni, a myślę że byłoby to funkcjonalne. Sprawa do przemyślenia