Nori 17.08.2005 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2005 mam duży problemChcę kupić działkę mam do wyboru:- w formie własności lub inną działkę w formie użytku wieczytego Jaką działkę wybrać?Jakie są różnice pomiędzy własnością a użytkowaniem wieczystym Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/38855-r%C3%B3%C5%BCnica-mi%C4%99dzy-w%C5%82asno%C5%9Bci%C4%85-a-u%C5%BCytkowaniem-wieczystym/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjotrzu 17.08.2005 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2005 mam duży problem Chcę kupić działkę mam do wyboru: - w formie własności lub inną działkę w formie użytku wieczytego Jaką działkę wybrać? Jakie są różnice pomiędzy własnością a użytkowaniem wieczystym witam Dla przeciętnego użytkownika praktycznie żadna Mówiąc w skrócie własność jest prawem "silniejszym" od użyt. wiecz. jednak do użytkowania wieczystago mają zastosowanie przepisy odnośnie własności (np jeśli chodzi o formę nabycia). Poza tym, gdy będziesz użytkownikiem wieczystym poza podatkiem od nieruchomości zapłacisz również corocznie opłatę za użytkowanie (o stawke zapytaj w gminie lub w starostwie w zależności od tego czy właścicielem działki jest gmina czy skarb państwa). Obecnie w sejmie trwają prace nad likwidacją użytkowania wieczystego i można założyć, że w przyszłości ta forma władania nieruchomościami zostanie wyrugowana. Jednak problem polega na tym proces ten przebiegał bez naruszenia interesów dotychczasowego właściciela (czytaj - konieczne będzie uiszczenie jakiejś opłaty ) A tak generalnie to użytkowanie wieczyste jest pomysłem polskiego socjalizmu i miało na celu zamydlenie oczu radzieckim sojusznikom, którzy mieli odnieść wrażenie, że taki burżuazyjny wymysł jak własność prywatna nieruchomości przechodzi do historii. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/38855-r%C3%B3%C5%BCnica-mi%C4%99dzy-w%C5%82asno%C5%9Bci%C4%85-a-u%C5%BCytkowaniem-wieczystym/#findComment-779535 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts