Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 7 months później...
  • Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Julcik, jeśli możesz i dziecko nie ma alergii - kup mu kota lub pieska. Małe zwierzaczki ( świnki morskie, chomiki itp. ) dość krótko żyją - 1- 2 lata ( no, przesadziłam, świnka dłużej :oops: ). Dla dziecka śmierć zwierzaczka to tragedia - wiem, przeszłam przez to. Jeśli jednak zwierzątko musi być małe - polecam świnkę. Są mądre, nawet troszkę można je "podtresować" - przychodzą na zawołanie i wybitnie przyzwyczajają się do właściciela. Nasze świnki po powrocie dzieciaków z wakacji cieszyły się jak psiaki, gwizdały, świszczały, skakały - radocha!

Nie polecam królika - też mamy - obgryzak i niszczyciel, trzeba go pilnować na każdym kroku !

Pozdrawiam, akacja

Acha, słyszałam, że podobno szynszyle mają słabe serduszko i nie można ich wystraszyć, bo mogą nie przeżyć :cry: Czy ktoś wie, czy to prawda?

Może takie z tych dużych zoologicznych, bo tam zazwyczaj rozmnażają się między sobą czyli niszczą geny. Polecam wejść na forum gdzie ludzie oddają swoje szynszyle . Wystarczy wpisać oddam szynszyla i wtedy można podarować maleństwu nowy dom. Szynszyle nie są strachliwe, można ich troszkę nauczyć i są bardzo kochane. W stresie mogą zrzucić sierść, dlatego jeżeli dziecko jest małe to może lepiej troszkę zaczekać i kupić rybkę, a potem szynszylka. Ona żyją bardzo długo, warto wychowywać dzieci ze zwierzętami bo są wtedy bardziej empatyczne.