Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zostawienie nieogrzewanego domu na zimie

Recommended Posts

Musze wyjechac i zostawic dom na cala zimie. Boje sie zeby rure wody uzytkowej nie rozsadzilo. Rura zasilajaca jest w lazience i wychodzi z podlogi na wysokosc 0.5 m i tam jest zawor glowny, licznik - czyli do tego pkt nie moge spuscic wody. Czy ten kawalek moze zamarznac i rozsadzic rure. Mozna temu zaradzic?

Zamknąć dopływ wody do domu. Czyli zaworem w ulicy. Następnie otworzyć zawór główny w domu i zdemontować wodomierz.

Wodomierz ma w swojej konstrukcji ostojnik z wodą i niestety woda z niego nie spływa. W czasie mrozu w wodomierzu rozsadzany jest pierścień zabezpieczający aby nie popękała cała jego konstrukcja. Remont wodomierza koszt około 70 zł.

Wodomierz jest plombowany i należy złożyć prośbę w wodociągach o jego demontaż.

Z instalacji wewnętrznej należy wydmuchać wodę kompresorem, by być pewnym że woda spłynęła z instalacji. Sam grawitacyjny spływ nie zawsze daje określone efekty czasami trochę wody zostaje co powoduję pękanie rur podczas mrozu.

Przy bardzo dużych mrozach może zamarznąć woda w syfonach kanalizacyjnych. Zostawiając na zimę domek letniskowy spuszczamy wodę z rur (również ze zbiornika ciepłej wody), opróżniamy syfony a następnie wlewamy do syfonów płyn do spryskiwaczy (może być coś innego co nie zamarźnie, a odizoluje od zapachów z szamba)

tez mi sie wydaje ze to dmuchanie na zimne u mnie nie raz już woda zamarzła w syfonie i w rurach i nic się nie stało. Kiedyś mi rozsadziło licznik i to jest gorsza sprawa, ale od kiedy go porządnie zaizolowałem od zewnątrz nic z licznikiem się nie dzieje, a resztki wody w instalacji zwylke też nie powodują żadnych komplikacji

Ja także mam wyjście wody w łazience . Po prostu mam tam zamontowany grzejnik elektryczny z termostatem ( atlantic) i jak temp. w łazience spada do +- 4 stopni to on sie sam załącza - oczywiście łazienka zamknieta . Wcześniej spuść wodę z rur w innych miejscach - syfony ewentualnie opróżnij z wody i zatkaj jakimis szmatami ,żebyś po powrocie nie udusił sie od smrodu z kanalizacji - moja łazienka ma około 3 na 2 metry i miesięcznie wychodziło mi około 10 zł za ogrzewanie tego . A - ten grzejnik jest chyba 600 W ( najmniejszy z dostępnych ). Nie musiałem walczyc z zaworem na ulicy i w każdej chwili mogłem po przyjeździe korzystac z wody. Wada - musisz zostawić załaczone napięcie i jeżeli długo nie będzie prądu to "po ptakach" :wink: