Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Rozbudowuję dom. Dobudowa + zamieszkałe poddasze z całkowitą wymianą dachu. Tak się złożyło, że zanim załatwiłem pozwolenie zacząłem prace. Z małmi przygodami prace są już tak zaawansowane, że bez zgłaszania rozpoczęcia rozbudowy za tydzień będzie kładziona blacha na dachu. Czyli na zewnątrz prawie koniec prac.

Zgodnie z prawem chciałem chciałem zgłosić rozpoczęcie robót teraz ale człowiek, który miałbybyć kierownikiem budowy w zasadzie odradził mi to.

Argumentuje to tym, że po co wydawać jeszcze pieniądze (m.in. dla niego) skoro wszystko w zasadzie jest już skończone.

Co wy na to? Mam zgłaszać rozpoczęcie budowy? Co mi grozie jeśli tego nie zrobię?

Dodam, że pozwolenie już mam.

Włodek

https://forum.murator.pl/topic/38922-czy-zg%C5%82asza%C4%87-rozpocz%C4%99cie-budowy/

Pozwolenie masz ważne 2 lata. Jak nie zgłosisz rozpoczęcia robót to teoretycznie pozwolenie po 2 latach wygasa i z punktu widzenia starostwa wygląda tak jakbyś nic nie zrobił.... :-? Albo, jak kto woli - zrobił samowolę. I jakby co się wydało w jakiś sposób później - to będziesz traktowany właśnie w ten sposób -jako osoba, która dopuściła się samowoli budowlanej. Nie wiem czy warto się potencjalnie narażać za niweielkie w sumie pieniądze. W starostwie nic nie płacisz, więc oprócz kasy dla kierownika (chyba nie będzie jakoś zdzierał skoro już wszystko gotowe :p ) i dziennika budowy za jakieś 10 zł, więcej nic cię nie będzie kosztowało, a śpi się zdecydowanie spokojniej.
https://forum.murator.pl/topic/38922-czy-zg%C5%82asza%C4%87-rozpocz%C4%99cie-budowy/#findComment-781585