Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stelaże do WC i umywalki przed czy po wylewkach ?

Recommended Posts

A jakie stelaże polecacie bo Geberit jest dla mnie ciut za drogi?

Jeżeli stelaż miałby się składać wyłącznie z metalowych profili to rzeczywiście nie warto przepłacać za Geberita. Ale tak nie jest. Pomyśl co będzie jak w wychuchanej, wykafelkowanej łazience nawali zakafelkowana spłuczka?

To jest klasyczny tekst sprzedawców Geberita.

Problem w tym że tam się nie ma co zepsuć. Plastik na zbiornik jest ten sam, a wszystkie inne elementy są wymienialne przez otwór. Trzeba tylko kupić jakąś w miarę znaną firmę żeby za 5-10 lat można było kupić jakąś część lub jej zamiennik. I tyle.

A już przy stelażu do umywalki czy bidetu, to rzeczywiście nic nie ma.

• Odpowiedzi 71
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 11 years później...
Roca pokazuje, że montuje się do stropu, czyli przed wylewką:

To na parter się nie nadaje, skoro maks 20cm może być poziom podłogi powyżej poziomu chudziaka. U mnie będzie 26cm. Widać, że marka wywodzi się z cieplejszego klimatu.

Edytowane przez Kaizen

Pytani przez mnie hydraulicy od razu instalują stelaże. Instalują przed wylewkami ...

Pytałem się czemu nie po wylewkach to powiedzili mi że wylewka na styropianie jest podłogą "pływającą" i działające siły moga uszkodzić stelaż i powinno się montowac stelaż do sztywnego podłoża czyli chudziaka ...

U mnie za kilka dni hydraulik będzie montował stelaże ...

Pytani przez mnie hydraulicy od razu instalują stelaże. Instalują przed wylewkami ...

Pytałem się czemu nie po wylewkach to powiedzili mi że wylewka na styropianie jest podłogą "pływającą" i działające siły moga uszkodzić stelaż i powinno się montowac stelaż do sztywnego podłoża czyli chudziaka ...

Uwierzyłeś?

Co za bzdury!

Chciałbym kiedyś zobaczyć stelaż wygięty siłami wylewki. Chyba że ta wylewka odpływa w siną dal, z piętra na parter:lol2:.

Uwierzyłeś?

Co za bzdury!

Chciałbym kiedyś zobaczyć stelaż wygięty siłami wylewki. Chyba że ta wylewka odpływa w siną dal, z piętra na parter:lol2:.

To może inaczej ...

Stelaże mają regulowane nóżki i to w dużym zakresie ...

Po coś jest tak duża tam regulacja ...

Jakby miały byc montowane do końcowej warstwy to by nie miały regulacji do około 20cm i w ogóle nie było by żadnej regulacji albo jakaś symboliczna ...

Wylewki "pracują" i po to daje się dookoła wylewski dylatacje ...

ja robiłem stelaż na chudziaku, nie wyobrażam sobie wiertać tego ustrojostwa w 6 cm wylewce na styropianie... to raz

dwa, jak się ktoś boi, że "pływająca" podłoga mu złamie stelaż, to radzę zrobić poprostu pół centymetra dylatacji :)

he he, pływające podłogi, straty ciepła, lambdy... gdzie ja żyję :)

Czy zamontują teraz, czy po wylewkach, to i tak się nic nie stanie. Natomiast ich argumentacja:

stelaże montuje się do stabilnych podłoży, wylewka nie jest stabilnym podłożem, chyba, ze lana bezpośrednio na chudziak, bez styropianu

teoretycznie masz rację,ale w praktyce to kafelkarz potem musi je poprawiać dostosowując do układu płytek, więc po co przepłacać.

Jeszcze nie widziałem stelażą zamontowanego do wylewki, który by się złamał lub spowodował inne uszkodzenia w kiblu czy łazience.

rozumiem, ze miska razem z twoją wagą umieszczona dość daleko od osi ciężkości wraz z siła dynamiczną jak usadawiasz swoje 4 litery na tejże misce to nie ma znaczenia? rozumiem, ze pozostałe siły nie maja znaczenia? ze wylewka się ugina(nawet nieznacznie, tez bez znaczenia?

Mnie tam rybka. Mocowałem do chudziaka i stropu, tak było w instrukcji, tak jest w opisach. a jak inni montują, to ich sprawa.

rozumiem, ze miska razem z twoją wagą umieszczona dość daleko od osi ciężkości wraz z siła dynamiczną jak usadawiasz swoje 4 litery na tejże misce to nie ma znaczenia? Rozumiem, ze pozostałe siły nie maja znaczenia? Ze wylewka się ugina(nawet nieznacznie, tez bez znaczenia?

nic nie rozumiesz.