Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POROTHERM - co z wierceniem i obrazkami i szafkami ???

Recommended Posts

jesli chcecie mozecie sie upierac, ze porotherm to co innego niz cegla dziurawka

Jesli piszesz o kolorze - to jesteś bliski prawdy. W innym przypadku mylisz się i nawet nie masz pojęcia jak bardzo.

Patrząc na twój tok myslenia mmożna zaryzykować tezę, iż PTH to zwykła glina, taka z wykopu z fundamentów, a my wszyscy nieszczęśni biedacy mieszkać będziemy w tych gliniankach...

m.dworek - obudź się, albo przestać pić, palić czy co tam robisz :wink:

• Odpowiedzi 70
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

Pozwolę sobie wyrazić moją opinię na temat Pth25cm. Otóż nie ma bardziej wdzięcznego materiału do wiercenia.

Wieszanie szafek na kołki zwykłe (Fischer, czy Technox - z Castoramy) nie nastręcza żadnych problemów.

Natomiast podobne problemy jak opisane tu wybijanie dziur miałem nagminnie w ścianie z pełnej, zwykłej cegły.Wtedy to był problem.

Jedynym problemem z jakim się zetknąłem, to wieszanie czegokolwiek na ścianie z Pth wykończonej nie zwykłym tynkiem, a płytami gipsowymi. Ze względu na odległosć między litym materiałem (Pth), a licem płyty gk i pustkę między nimi, trzeba zastosować dłuższe kołki, lub kołki do gk i w nie dopiero śruby mocujące. Zdarzało mi się wtedy wybijanie większych dziur.

dobra niech wam bedzie

skoro mowicie ze porotherm jest taki super to pewnie macie racje

ja chcialem tutaj tylko podzielic siw wlasnym doswiadczeniem na temat wiercenia w porowatej ceramice ktora juz pare latek miala

jesli wasz poroterm za 20 lat nie straci swoich wlaciwosci to bedze sukces

i zycze wam tego

:D Nazwa "ceramika poryzowana" jest używana dla produktów, do których w procesie wypalania gliny dodano mączki drzewnej- mączka się wypala i powstają mikropory- podobnie jak w pumeksie albo w betonie komórkowym, tyle że mniejsze. Nawet zwykła cegła wypalona w ten sposób może być nazwana "ceramiką poryzowaną". Nie można używać tej nazwy do zwykłych Maxów i kratówek... Te duże dziury w nich to nie są pory! :wink:

:D Nazwa "ceramika poryzowana" jest używana dla produktów, do których w procesie wypalania gliny dodano mączki drzewnej- mączka się wypala i powstają mikropory- podobnie jak w pumeksie albo w betonie komórkowym, tyle że mniejsze. Nawet zwykła cegła wypalona w ten sposób może być nazwana "ceramiką poryzowaną". Nie można używać tej nazwy do zwykłych Maxów i kratówek... Te duże dziury w nich to nie są pory! :wink:

i niby to podnosi jakos wyraznie jej walory jako izolator?

watpie- jesli moglbys podaj jaka jest roznica miedzy lambda zwyklej cegly a tej "dopalonej" - chodzi mi o lambda materialu a nie produktu- czyli o lambda takiego kawalka bez duzych dziur

watpie aby bylo to cos wiecej niz tylko chwyt reklamowy+sposob na utylizacje odpadow jakiejs zaprzyjaznionej wytworni mebli ;)

Leon, ty ponoć masz przed nazwiskiem "inż." - jak w starym dowcipie: zmień sobie na "insz." (insztalator)

Po pierwsze: co ciebie obchodzi materiał jako taki ? Ciebie ma obchodzić właśnie gotowy wyrób ! Gdyby rozumować tak, jak to robisz ty, to np. wytrzymałość rury żelaznej na zgięcie byłaby taka sama, jak wytrzymałość pręta wykonanego z tej samej ilości materiału.

Po drugie: mówisz, że pory nie dają nic w sensie współczynnika przenikalności cieplnej ? To zastanów się, po co w oknach jest przerwa między szybą wewnętrzną i zewnętrzną.

Nie wypowiadaj się w kwestiach, na których się nie znasz.

Leon, ty ponoć masz przed nazwiskiem "inż." - jak w starym dowcipie: zmień sobie na "insz." (insztalator)

Po pierwsze: co ciebie obchodzi materiał jako taki ? Ciebie ma obchodzić właśnie gotowy wyrób ! Gdyby rozumować tak, jak to robisz ty, to np. wytrzymałość rury żelaznej na zgięcie byłaby taka sama, jak wytrzymałość pręta wykonanego z tej samej ilości materiału.

Po drugie: mówisz, że pory nie dają nic w sensie współczynnika przenikalności cieplnej ? To zastanów się, po co w oknach jest przerwa między szybą wewnętrzną i zewnętrzną.

Nie wypowiadaj się w kwestiach, na których się nie znasz.

uspokoj sie

strzel se wiesz.... ;)

wlasnie dlatego ze jestem inz zadaje te konkretne pytania w konretnym celu i chcialbym sie dowiedziec co mi na to odpowiecie

czyli co PTH slabszy od kratowki?

Owszem wytrzymałość PTH jest mniejsza, niż np. maxa ("jakiegoś starego"). Jeśli twoja działalność polegałała na wybijaniu wiertłem 8-ką "jaskiń fi 40, to na zdrowy rozsądek w PTH powinieneś wybijać fi 120. Tak się jednak nie dzieje, w związku z tym twoja teoria jest O.D.R.

wlasnie dlatego ze jestem inz zadaje te konkretne pytania w konretnym celu i chcialbym sie dowiedziec co mi na to odpowiecie

Nie, mój drogi, ty nie pytasz, ty twierdzisz. W dodatku fałszywie.

to ty twierdzisz w dodatku falszywie, ze ja sie na czyms nie znam ;)

daj se luzu ;)

wykonczyles juz ten bungalow?

jak nie to wez sie do roboty ;)

:D Chłopaki, spokojnie, bez nerwów. Jak tak dalej pójdzie i któremuś puszczą nerwy to zostanie znowu zabanowany i będzie musiał szukać następnego IP. :wink:

Grzegorz63 - Murator nie monitoruje IP komputerów bany sa na ID :D

Ja też planuje ściany z gliny, ale po co ta wojna? Domy budują z róznych materiałów. Najsolidniejszy byłby pewnie jednolity odlew żelbetonowy, tylko po co? Budowa dobrego domu nie polega na postawieniu bunkra, prawda?

APEL DO ADMINA: Nie banować! my tu tylko kulturalnie wymieniamy poglądy!!!

Pozdrawiam,

Sunao