Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POROTHERM - co z wierceniem i obrazkami i szafkami ???

Recommended Posts

• Odpowiedzi 70
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

i niby to podnosi jakos wyraznie jej walory jako izolator?

watpie- jesli moglbys podaj jaka jest roznica miedzy lambda zwyklej cegly a tej "dopalonej" - chodzi mi o lambda materialu a nie produktu- czyli o lambda takiego kawalka bez duzych dziur

watpie aby bylo to cos wiecej niz tylko chwyt reklamowy+sposob na utylizacje odpadow jakiejs zaprzyjaznionej wytworni mebli ;)

No, hmm... Ten, tego wiesz, wszystkie materiały budowlanoe są badane przez laboratoria i podczas tych badań określa się współczynnik przewodności cieplnej.

Hmm... jakby to powiedzieć- b.dobrym izolatorem jest powietrze, stąd duża ilość por w porothermie, przy zachowanej wytrzymałości na ściskanie. W kratówce, czy Twoim Maxie niestety nie ma takiej ilości por, więc objętość powietrza jest mniejsza w tym materiale niż w pth.

Ale, ale... Na pocieszenie powiem, że dzięki temu wytrzymałość maxa jest większa, więc można na pewno z niego stawiać domy wyższe niż zdaje się 4 piętrowe (pth). Natomiast ceramika jako materiał kruchy, łatwo się kruszy- szczególnie gdy traktuje się ją udarem (czyli uderzaniem). Tak sobie myślę, że właśnie przez zbyt dużą ilość ceramiki w Twoim maxie mogłeś dostać takie efekty jakie dostałeś (fi40)

W pth ceramiki jest pewnie mniej (a więcej powietrza) stąd naprawdę mówię Ci- jest to bardzo wdzięczny materiał do wiercenia. O ile ktoś potrafi wiercić.

...ja chcialem tutaj tylko podzielic siw wlasnym doswiadczeniem na temat wiercenia w porowatej ceramice ktora juz pare latek miala...

To na pewno nie była ceramika poryzowana, bo jest to u nas w kraju produkt stosunkowo nowy, dostępny dopiero od 10-12 lat...

Mylisz sie , o ceramice poryzowej pisali juz u nas w 39r. w podreczniku budownictwa U 40 miało wtedy :wink: ...a technologie te pamietają jeszcze

Rzymianie.

Fajna wymiana myśli. Tylko częstotliwości taktowania się troche rozjechały...

Leon, w jakim zawodzie jesteś inżynierem?

inzynieria chemiczna i procesowa

zagadnienia wymiany masy ciepla itd ;)

dlatego tak sie z wami przekamarzam bo wiem co w trawie piszczy ;)

obecnie badam suszenie materialow plytowych (gips, kartopngips, ytong, fasergips, drewno, plastik, itd ;))

jak.... mokry plastik

oczywiscie chodzi o spiek ;)

tak go sobie badalem z uwagi na ciekawa strukture i dosyc niskie lambda ;)

Kiedy mówiliśmy o porothermie, ty mówiłeś o maxie, by potem stwierdzić, że to dziurawka, a następnie, że kratówka.

Teraz najpierw plastik, potem spiek...

O co tu chodzi ?... :o

jak.... mokry plastik

oczywiscie chodzi o spiek ;)

tak go sobie badalem z uwagi na ciekawa strukture i dosyc niskie lambda ;)

Kiedy mówiliśmy o porothermie, ty mówiłeś o maxie, by potem stwierdzić, że to dziurawka, a następnie, że kratówka.

Teraz najpierw plastik, potem spiek...

O co tu chodzi ?... :o

ty tomcio jakis malo kumaty jestes niestety.....

mam nadzieje ze kumasz wystarczajaco, ze niedlugo stawiasz 2 krzynki przedniej polskiej wodki ;)

acha zeby juz CI pomoc- porotherm, max, kratowka- wspolny mianownik = glina

co do drugiej pozycji w TWOIM wyszczegolnieniu to plastik = tworzywo= material, natomiast spiek= wyrob= forma- podalem ja gdyz raczej nie wpadlbys na to ze plastik, moze miec pory w ktorych siedzi woda ;)

to tyle powodzenia ;)