rafal9 24.08.2005 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2005 A ja już miałam kupić Robena, ale ostatecznie zdecydowałam się na Rupp Ceramikę. Za 1 m2 wyszło niecałe 25 zł brutto, a dachówka podobno lepsza, w każdym razie ma podwójny zamek. Owszem, ceny dodatków są normalne, ale mnie przy dość skomplikowanym dachu wyniosły ok. połowy ceny dachówki podstawowej. Ogólnie dach 215m2 to koszt 9 tys. brutto. Gdzie i jak dostałeś takie ceny na Ruppa?? Wychodzi 1.72 brutto za dachówkę - toż to niesamowite. Jaki to model i jaki kolor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kluseczka 24.08.2005 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2005 do KASO 1 : To chyba normalne , że po rozłupaniu ceramiki agnobowanej kolor w środku nie będzie w 100% identyczny, po co komu połysk w środku dachówki, a jeśli się wytrze lub uszkodzi z dołu i tak nie będzie widać różnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uszaty1973 24.08.2005 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2005 kluseczka napisał: i są z całą pewnością barwione w masie - sprawdziłam!!!!!!! Na stronie Robena jest napisane że agnobowane są tylko od strony licowej. A ta miedziana to jest z połyskiem czy bez?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAS01 24.08.2005 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2005 do KASO 1 : To chyba normalne , że po rozłupaniu ceramiki agnobowanej kolor w środku nie będzie w 100% identyczny, po co komu połysk w środku dachówki, a jeśli się wytrze lub uszkodzi z dołu i tak nie będzie widać różnicy. Chcesz mi powiedzieć, ze jak rozłupie swoja brązowoczarną, to w środku też taka będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
telesforek 25.08.2005 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2005 rafal9 Sprawdziłam wczoraj w papierach, cena za Siriusa miedzianego 1,80 zł brutto, co daje 26 zł/m2. Hurtownia pod Toruniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kluseczka 25.08.2005 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2005 Do kaso 1 WIESZ CO ?, A MOŻE TEN GLINIASTY KOLOR JEST BARDZO PODOBNY DO MIEDZIANEGO, DLATEGO PO ROZŁUPANIU DACHÓWKI NIE WIDAĆ ZNACZNEJ RÓŻNICY? CZYŻBYM ZOSTAŁA ZROBIONA W BALONA?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 25.08.2005 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2005 Roben nie ma dachówek barwionych w masie.Każda po rozłupaniu będzie wyglądała tak samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uszaty1973 25.08.2005 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2005 Roben nie ma dachówek barwionych w masie. Każda po rozłupaniu będzie wyglądała tak samo. A ciekawe kto ma!! Z tego co wiem to tylko betonowe mogą być barwione w masie. Ceramika nie może być barwiona w masie, to jest niewykonalne!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kluseczka 25.08.2005 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2005 zgłupiałam!!! poddaję sie!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 25.08.2005 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2005 a mnie jeden gość bajerował ze creaton kerraphane jest barwiona w masie i jest ceramiką.prawda/fałsz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uszaty1973 25.08.2005 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2005 na stronie creaton jest: barwa/powierzchnia: czerwień naturalna czerwień angobowana czerwień o odcieniu miedzi angobowana br±z angobowana ciemna angobowana antracyt angobowana plamista angobowana płomieniowana angobowana czerwień naturalna chropowana czerwień naturalna szczotkowana I nowość - ceramika glazurowana na jakieś tam kolory. Ściema Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja budowniczy 25.08.2005 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2005 Jestem właśnie na etapie kupowania dachówki. To nieprawda że tylko cement jest barwiony w masie a ceramika już nie.Kera pfanne Creatona i Sirius Rupp Ceramiki są barwione w masie. Widziałem na dachu po ulożeniu i jedną i drugą i przy koszach nie "straszy" ceglany kolor. Oczywiście na cięciach ta dachówka nie jest idealnie taka jak na wierzchu, ale jednak ma kolor zbliżony do tego na zewnątrz i ewidentnie JEST barwiona w masieZa to np Harmonia Creatona (wyglądem i wielkością zbliżona do siriusa Ruppa) nie jest barwiona w masie i tu już przy koszach rzuca się w oczy ceglany kolorek. Czy przeszkadza? To zależy wyłącznie od koloru dachówki i potrzeb estetycznych inwestora. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAS01 25.08.2005 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2005 ... Widziałem na dachu po ulożeniu i jedną i drugą i przy koszach nie "straszy" ceglany kolor. Oczywiście na cięciach ta dachówka nie jest idealnie taka jak na wierzchu, ale jednak ma kolor zbliżony do tego na zewnątrz i ewidentnie JEST barwiona w masie ... A nie jest to przypadkiem zimna angoba nakładana przez dekarza po przycięciu dachówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja budowniczy 25.08.2005 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2005 na pewno nie, rozmawiałem z właścicielami dachów i oni NIC nie malowali. Malował jeden -właśnie harmonie - bo żonę raził kolor ceglasty przy koszach Widziałem też potłuczone dachówki i one ewidentnie nie są czerwone w środku. To oczywiście np przy brązie - bo taki kolor mnie interesuje - nie jest taki sam ładny brązik jak na wierzchu, ale niemniej jest to jakaś odmiana brązu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uszaty1973 25.08.2005 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2005 Cięcia dachówek pokrywa się specjalnym płynem, nazywa się to angobowanie na zimno. Jak ktoś ma badziewnych dekarzy to mu tego nie zrobili. Na stronie creaton napisane jest wyraźnie że jest angobowana lub glazurowana a nie barwiona w masie. Angobowanie jest procesem polegającym na pokrywaniu dachówki przed wypalaniem glinkami o odpowiednich kolorach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uszaty1973 25.08.2005 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2005 Dachówki mają w środku kolor zależny od rodzaju gliny, a glina jest zależna od głębokości i innych parametrów. Dlatego dachówki nie koloryzowane mają baaardzo różne odcienie. Zobacz sobie cegły, jedne są żółte, inne czerwone a jeszcze inne sine. Różne kolory zobaczysz nawet z jednej cegielni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 25.08.2005 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2005 czy jest tu przedstawiciel Creatona;)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja budowniczy 25.08.2005 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2005 Cięcia dachówek pokrywa się specjalnym płynem, nazywa się to angobowanie na zimno. Jak ktoś ma badziewnych dekarzy to mu tego nie zrobili. Na stronie creaton napisane jest wyraźnie że jest angobowana lub glazurowana a nie barwiona w masie. Angobowanie jest procesem polegającym na pokrywaniu dachówki przed wypalaniem glinkami o odpowiednich kolorach. na stronie creatona jest napisane wielką czcionką "KERA-PFANNE" - Dachówka zakładkowa barwiona w masie http://www.creaton.com.pl więc nie mąć ludziom w głowie kera pfanne należy do dachówek zakładkowych średniego formatu jakby ktoś chciał sobie sprawdzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uszaty1973 25.08.2005 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2005 Ceramika barwiona w masie jest super nowością. Dachówki te są większe i lżejsze od tradycyjnych. Ciekawe tylko czy to coś ma prawo nazywać się ceramiką w końcu keramzyt to też ceramika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mack 25.08.2005 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2005 rafal9 Sprawdziłam wczoraj w papierach, cena za Siriusa miedzianego 1,80 zł brutto, co daje 26 zł/m2. Hurtownia pod Toruniem mnie zaproponowali 1,86 netto za siriusa ceglastego podaj namiar na te hurtownie chociaz to daleko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts