HoMar 02.12.2002 01:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2002 WITAM!!Jestem blisko zakupu ziemi (a wlasciwie ma TESCIOWA) i interesuje mnie to czy jesli ona wystapi o pozwolenie na budowe to po przepisaniu dzialki na mnie badz ma zonke bede musial wystapic o powtorne pozwolenie??????? Czy po prostu pozwolenie jest na dana dzialke a nie na dana osobe? Pozdrowienia dla forumowiczowHoMar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 02.12.2002 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2002 Pozwolenie jest wydawane dla konkretnej osoby i lokalizacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 02.12.2002 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2002 Ale można je przenieść na nowego właściciela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 04.12.2002 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2002 Pzreniesienie uprawnień pozwolenia na budowę i przepisania własności działki wiąże się z dodatkowymi opłatami. Lepiej kupić to od razu na docelowego właściciela. Przy przpisywaniu działki opłata jest znaczna bo stanowi 2% wartości plus koszty notarialne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HoMar 04.12.2002 10:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2002 Dzieki, oczywiscie najlepiej byloby abym kupil osobiscie ale to bedzie przetarg dla pracownikow a ma tesciowa jest pracownikiem a ja nie. Stad ta kombinacja. Mam nadzieje ze potem przepisze na nas badz odziedziczymy te dzialke itp. aby uniknac podatku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga2 04.12.2002 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2002 Możecie jeszcze zrobić tak: teściowa kupuje działkę i NIE "przepisuje" na was, tylko udziela wam zezwolenia na wykorzystanie jej działki na waszą budowę (oddaje w dzierżawę, albo jeszcze lepiej - nieodpłatne korzystanie za obowiązkiem zapłaty podatków od nieruchomości i innych kosztów związanych z nieruchomością) i to jest wystarczające, abyś ty i twoja żona starali się o zezwolenie na budowę na jej gruncie. Dla zezwolenia na budowę nie trzeba być właścicielem gruntu, ale mieć tzw. "tytuł prawny" do nieruchomości (patrz j.w.).Niestety nie ma róży bez kolców - mimo budowy to teściowa jest właścicielem działki i powstającego budynku, co potem może być kłopotliwe przy spadkobraniu.pozdrawiamgaga2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HoMar 05.12.2002 23:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2002 dzieki serdeczne, mam nadzieje ze jakos z tego wybrne, jak najmniejszym kosztem.Pozdrowionka!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 06.12.2002 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2002 No tak ale dzierżawa to tylko częściowe rozwiązanie. Ale napewno lepiej aby strać się o pozwolenie na budowę we własym imieniu. Kosztów i tak się nie da uniknąć bo darowizny,spadki itd. są opodatkowane.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HoMar 07.12.2002 00:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2002 Postaram sie zalatwic abym przy zakupie figurowal jako wspolwlasciciel i przypuszczam ze to ulatwi sprawe. O reszcie bede martwil sie pozniej.Dzieki serdeczne. Pozdrawiam!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sanipro 11.12.2002 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2002 Występując do urzędu o wydanie pozwolenia na budowę (jako współwłaściciel) będziesz miał 3 możliwości:1. Uzyskać zgodę teściowej na realizację inwestycji2. Wystąpić wspólnie z teściową o pozwolenia na budowę3. Wystąpić w imieniu teściowej i swoim o pozwolenia na budowę, uzyskując wcześniej jej pełnomocnictwo. Moim zdaniem pierwszy wariant jest najlepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts