Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jotul, obudowa + b.wys tem

szila

Recommended Posts

Planujemy Jotul do ciągłego grzania.

Wykonawca którego zatrudniłam proponuje turbinę, i obudowę kominka z k/g izoloaną wełną.

W Jutolu pokazali mi zdięcia takiej obudowy z K/G i wełny, po przejściach, tzn. przy rozprowadzeniu i ciągłym grzaniu ta obudowa zwyczajnie spaliła się a elementy profili K/G odkształciły się w bardzo krotkim czasie.

Dlatego obudowa powinna być murowana np. z Ytonga

Podobno turbina przy Jotulu nie jest potrzebna bo ten wyrzuca gorące powietrze w poziomie na 7,5 m przynajmniej Panorama 18.

Czy ktoś ma Jotula?

Z czego macie obudowę????

Czy macie turbinkę?

Czy 2600 zł to dużo za 4 punkty rozprowadzenia (oddalone od komina o 1m, 2m, 4m i 7,5 m) + turbina???

No właśnie ten JOtul i jego mozliwosci rozporowadzania powietrza grawitacyjnie...

Czy ktos z ma rozprowadzone powietrze na 7-10 metrow bez żadnych turbinek i to działa? Przedstawiciele i monteży Jotula zapewniaja mnie, że bedzie OK, ale we wszystkich muratorach jest napisan, że grawitacyjnie sprawdza sie to tylko do 3 metrów???

No właśnie ten JOtul i jego mozliwosci rozporowadzania powietrza grawitacyjnie...

Czy ktos z ma rozprowadzone powietrze na 7-10 metrow bez żadnych turbinek i to działa? (prosze o wypowiedzi praktyków)

Przedstawiciele i monteży Jotula zapewniaja mnie, że bedzie OK, ale we wszystkich muratorach jest napisan, że grawitacyjnie sprawdza sie to tylko do 3 metrów???

• 4 weeks później...
Przy dobrych warunkach rozprowadzenia tzn. długość rozprowadzenia w pionie conajmniej jedna kondygnacja można rozprowadzić ciepłe powietrze grawitacyjnie nawet do 15 m w lini poziomej od kominka (tylko przy JOTULU!!!!!!!!!!!!!!). JOTUL słynie z rozprowadzenia grawitacyjnego i z niezawodności. W pana przypadku panie szila turbina jest zbędnym wydatkiem rzędu 600 PLN te ogległości jakie pan ma - bez problemu zadziałą grawitacja!!! Obudwa najlepiej murowana bez karton gipsu i bez wełny!!!! wełna w niemczech jest już zabroniona jest rakotwórcza a karton gips palny!!!!!!