szila 25.08.2005 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2005 Planujemy Jotul do ciągłego grzania.Wykonawca którego zatrudniłam proponuje turbinę, i obudowę kominka z k/g izoloaną wełną.W Jutolu pokazali mi zdięcia takiej obudowy z K/G i wełny, po przejściach, tzn. przy rozprowadzeniu i ciągłym grzaniu ta obudowa zwyczajnie spaliła się a elementy profili K/G odkształciły się w bardzo krotkim czasie.Dlatego obudowa powinna być murowana np. z YtongaPodobno turbina przy Jotulu nie jest potrzebna bo ten wyrzuca gorące powietrze w poziomie na 7,5 m przynajmniej Panorama 18. Czy ktoś ma Jotula?Z czego macie obudowę????Czy macie turbinkę?Czy 2600 zł to dużo za 4 punkty rozprowadzenia (oddalone od komina o 1m, 2m, 4m i 7,5 m) + turbina??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg98 26.08.2005 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2005 MAm Panoramę 18 obudowaną płytami gk w górnej części obudowy tzn. cały wkład jest obudowany Ytongiem, a to co ponad nim, to płyta.Nie mam turbiny i rozprowadzenia- w górnej części są tylko kratki nadmuchowe, żeby gorące powietrze miało ujście.Wszystko działa i nie ma kłopotów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaltam 26.08.2005 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2005 Mam Panoramę i jest to bardzo wydajny kominek. Mam obudowany kaflami i moge się zgodzić z tym, że przy ciągłym grzaniu może dojść do odkształceń profili. Po godzinnym paleniu drewnem kafle są gorące. Kominek na 12 kW mocy cieplnej !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kreb 29.08.2005 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2005 No właśnie ten JOtul i jego mozliwosci rozporowadzania powietrza grawitacyjnie...Czy ktos z ma rozprowadzone powietrze na 7-10 metrow bez żadnych turbinek i to działa? Przedstawiciele i monteży Jotula zapewniaja mnie, że bedzie OK, ale we wszystkich muratorach jest napisan, że grawitacyjnie sprawdza sie to tylko do 3 metrów??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kreb 29.08.2005 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2005 No właśnie ten JOtul i jego mozliwosci rozporowadzania powietrza grawitacyjnie... Czy ktos z ma rozprowadzone powietrze na 7-10 metrow bez żadnych turbinek i to działa? (prosze o wypowiedzi praktyków) Przedstawiciele i monteży Jotula zapewniaja mnie, że bedzie OK, ale we wszystkich muratorach jest napisan, że grawitacyjnie sprawdza sie to tylko do 3 metrów??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irchu61 30.08.2005 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2005 Kto ma JOTUL I80 RH Panorama 12kW. Jak jest doprowadzone zimne powietrze do wkładu? Jak mozna regulować tempo spalania?Proszę o podzielenie się doświadczeniami z jego uzytkowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturgie 24.09.2005 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2005 Przy dobrych warunkach rozprowadzenia tzn. długość rozprowadzenia w pionie conajmniej jedna kondygnacja można rozprowadzić ciepłe powietrze grawitacyjnie nawet do 15 m w lini poziomej od kominka (tylko przy JOTULU!!!!!!!!!!!!!!). JOTUL słynie z rozprowadzenia grawitacyjnego i z niezawodności. W pana przypadku panie szila turbina jest zbędnym wydatkiem rzędu 600 PLN te ogległości jakie pan ma - bez problemu zadziałą grawitacja!!! Obudwa najlepiej murowana bez karton gipsu i bez wełny!!!! wełna w niemczech jest już zabroniona jest rakotwórcza a karton gips palny!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GL35 24.09.2005 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2005 tak,tak Jotul zmienia prawa fizyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts