Mn1s1ek 29.08.2005 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2005 WitamZamierzam wyrównać podłogę i wylać wylewkę betonową i tak się zastanawiam nad proporcjami i ile tego miałoby być: WYLEWKA - ok. 40 m2, grubość ok. 2 cm - ILE PIASKU, ILE CEMENTU ??? Wyczytałem gdzieś, że mocna zaprawa będzie przy połączeniu piachu z cementem w proporcjach 2,5 do 1 - prawda to ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 29.08.2005 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2005 to byloby byrtdzo mocne murator podaje ze na B15 idzie 290 kg cementu ja dawalem na wience itd 25 kg na 80 litrow pospolki czyli ty moesz smialo dawac rowniez 4 wiadra piachu + jedne wiadro cementu sprawdzalem 25 kg cementu to okolo 16 litrow (i tyle wlasnie mialo moje czarne wiaderko ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mn1s1ek 29.08.2005 08:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2005 to byloby byrtdzo mocne A to nie szkodzi Zależy mi na tym aby to było mocne gdyż, bo ponieważ ta wylewka będzie miała miejscami 1 cm a miejscami może i ze 3 cm. Tak sobie wyliczyłem, że powinno starczyć ok 1,5 tony piachu i 500 kg cementu. I chciałbym, żeby ktoś potwierdził czy się nie mylę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 29.08.2005 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2005 potwierdzam, ze sie nie myliszna styk powinno wystarczycjednak lepiej zaloz jakis zaklad, glupio gdyby nagle zabraklo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 29.08.2005 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2005 to byloby byrtdzo mocne A to nie szkodzi Zależy mi na tym aby to było mocne gdyż, bo ponieważ ta wylewka będzie miała miejscami 1 cm a miejscami może i ze 3 cm. Tak sobie wyliczyłem, że powinno starczyć ok 1,5 tony piachu i 500 kg cementu. I chciałbym, żeby ktoś potwierdził czy się nie mylę... Mocne, nie znaczy dobre. Będzie miało duży skurcz i popęka. Nie dawaj tak dużo cementu. Drugie - w zależności od grubościnaprawy - jeśli ta warstwa jest cienka, ma duże szanse się odwarstwiać od podłoża. Wtedy lepiej wziąć fabryczne zaprawy naprawcze, mają dodatki zwiększające przyczepność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mn1s1ek 29.08.2005 11:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2005 Mocne, nie znaczy dobre. Będzie miało duży skurcz i popęka. Nie dawaj tak dużo cementu. No to wg Ciebie jakie proporcje zastosować, żeby nie było ryzyka popękania ? Docelowo na tej wylewce mają potem leżeć panele więc nie będzie narażona na uszkodzenia. lepiej wziąć fabryczne zaprawy naprawcze, mają dodatki zwiększające przyczepność. Gotowce odpadają - za drogie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts