Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Promieniowanie emitowane przez telewizor

Recommended Posts

Zamierzam postawić telewizor przy 6-cm ściance działowej, za którą znajduje się kuchnia, w której - wiadomo- toczy się znaczna część życia domowego.

Moja żona ma wątpliwości dotyczące promieniowania od telewizora twierdząc, że:

1) szkodliwe promieniowanie jest emitowane głównie z tyłu telewizora, zatem spełnienie przez TV norm od przodu odbiornika nie pomaga w naszej sytuacji

2) strefa zagrożenia (w której nie powinno się stale dłużej przebywać) to 2-3 metry

3) ścianka działowa nie pomoże, gdyż promieniowanie przez nią przenika.

Proszę o opinie w tej sprawie, w szczególności:

a) czy powyższe stwierdzenia są prawdziwe,

b) jak zmierzyć promieniowanie oraz określić, w jakiej odległości od odbiornika jego poziom jest w porządku

c) jeżeli mam rzeczywisty problem, to czy można mu jakoś zaradzić (np. obudować telewizor..., preferowałbym rozwiązania inne niż plastikowa piramida na telewizorze itp.).

https://forum.murator.pl/topic/39425-promieniowanie-emitowane-przez-telewizor/

Witam :)

1) szkodliwe promieniowanie jest emitowane głównie z tyłu telewizora, zatem spełnienie przez TV norm od przodu odbiornika nie pomaga w naszej sytuacji

Nie znam dokładnie normy na pomiary promieniowania, ale jeżeli taki tv ma atesty to czy z przody, czy z tyłu musi je spełniać

2) strefa zagrożenia (w której nie powinno się stale dłużej przebywać) to 2-3 metry

Oj, coś Twoja żona przesadza. A promieniowanie od mikrofalówki to jest bezpieczne?

3) ścianka działowa nie pomoże, gdyż promieniowanie przez nią przenika.

Tak, ale jest osłabiane w znacznym stopniu. I pewnie za ścianą nic już nie ma, bo i sama emisja pola przez tv jest znikoma.

Telewizor, jaki by nie był, to w porywach na różne częstotliwości, które sam generuje potrzebuje ok. 100-150W. Mikrofala to conajmniej 600W, a w porywach i 1kW. Bardziej obawiam się mikrofali niż telewizora.

Co do ściany. Budynki w stacjach nadawczych czy przekaźnikowych RTV też są zrobione z betonu i cegły. Fakt, że w swojej konstrukcji posiadają więcej stali, ale i moce są inne (od kilkunastu kW do kilkuset kW).

https://forum.murator.pl/topic/39425-promieniowanie-emitowane-przez-telewizor/#findComment-795268