ricardo 29.08.2005 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2005 Przymierzam się aktualnie do ocieplenia poddasza. Mam krokwie o grubości 18 cm. Proszę o poradę jak należałoby układać wełnę mineralną na takich krokwiach i jakiej grubości wełnę muszę zakupić?Z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 29.08.2005 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2005 15cm pomiędzy krokwiami, 5cm na krokwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 29.08.2005 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2005 A jakie masz pokrycie dachu? Pełne poszycie czy folia? Nie mniej warstwy winne wyglądać następująco - od wewnątrz:- płyta g/k,- elementy rusztu - między nimi izolacja cieplna - grub. 5 cm,- folia paroizolacyjna,- krokwie - między nimi izolacja cieplna - grub. 15 cm,- a dalej - szczelina wentylacyjna,- poszycie dachu lub folia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Kleco 29.08.2005 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2005 Ja dałem 18 między krokwie (bez szczeliny, dobra membrana) i później 5 na mijankę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 29.08.2005 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2005 Panie Wojtku może tak wicej szczegółów:- jaka folia, o jakiem paraprzepuszczalności?- ta szczelina wentylacyjna - jaka, jak zamocować wełnę aby była szczelina wentylacyjna, jak ten dach skośny?- dlaczego paralizolacja pomiędzy warstwy wełny, a nie pomiędzy płytą GK a wełną? czy jest /paraizolacja/ potrzebna czy nie, jakie parametry ma mieć? Tez jestem na tym etapie, bardzo mnie te zagadnienia interesują. Dzięki za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 29.08.2005 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2005 KlecoCo oznacza dobra memmbrana?podaj dokładnie producenta, symbol. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Kleco 29.08.2005 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2005 Nie pamiętam firmy, ale jak kierownik liczył z norm to stwierdził, że nie musi być szczeliny i że wełna może dotykać folii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Kleco 29.08.2005 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2005 2400/? nie pamiętam naprawdę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 29.08.2005 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2005 klecoszkoda że nie pamiętasz marki i inych parametrów,czyli dalej nic nie wiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szila 29.08.2005 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2005 Mi zaproponowano folię alumniową paroizolacyjną firmy chyba Gutta Czy ktoś zna tą folię???? Czy jest dobra ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ricardo 30.08.2005 15:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2005 Dzięki za odpowiedzi. Mam zastosowaną folię paroprzepuszczalną i dachówkę ceramiczną. Rozumiem, że przy krokwiach 18 cm można zastosować wełnę 15 cm i powstała szczelina jest jak najbardziej prawidłowa. A czy istnieją wełny o grubości 18 cm a pózniej na to wełnę o szerokości np. 2 cm w poprzek? W ten sposób nie pomniejszam poddasza które i tak mam małe? Czy istnieją inne grubości wełny od szeregu 5cm, 10cm, 15 cm itd.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbicha 30.08.2005 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2005 istnieja welny o ruboszci 18 cm http://isover.pl/prod-bud/unimata.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 30.08.2005 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2005 właśnie dostałem wrześniowego muratorka, jest tam CD jak ocieplić dom przy uzyciu wełny URSA jakie to proste mam nadzieję że nie tylko na filmie może ktoś używał ich wyrobów do ocieplenia poddasza ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaiM 30.08.2005 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2005 Czy można po ociepleniu dać folię paroizolacyjną a potem zaraz płyty gipskarton BEZPOŚREDNIO na krokwie? Ktoś mi mówił że krokwie pracują i wszystko popęka i dlatego MUSI być koniecznie stelaż z profili alu pod gipskarton. Ale jakoś nie jestem przekonany czy ten stelaż mnie uchroni od pęknieć, po za tym chyba musiałbym go montować w poprzek krokwi. Aha i jeszcze mi szkoda kolejnych centymetrów na stelaż bo przy dachu 30stopni i tak mam go już na głowie. Dziękuję za wszelkie opinie - KaiM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 30.08.2005 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2005 Ma prawo pękać, jezeli na konstrukcję dachu użyłeś drewna mokrego tj. o wilgotności powyżej 19%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 30.08.2005 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2005 Panie Wojtku a gdzie dostać takie drewno o takiej wikgotności?absurd. obdzwoniłem z 10 tartaków, małych i tych dużch i otrzymałem jedną odpowiedź" suche drewno to nie możliwe"pewnie że mozna i tak: kupić drewno dopero zcięte zostawić na parę lat, potem przetrzeć na wymagane wymiary i znowu poczekać parę lat, tylko ze dach potrzebny jest już a nie za kilka lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 30.08.2005 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2005 A jakie masz pokrycie dachu? Pełne poszycie czy folia? Nie mniej warstwy winne wyglądać następująco - od wewnątrz: - płyta g/k, - elementy rusztu - między nimi izolacja cieplna - grub. 5 cm, - folia paroizolacyjna, - krokwie - między nimi izolacja cieplna - grub. 15 cm, - a dalej - szczelina wentylacyjna, - poszycie dachu lub folia. skoro folia paroizolacyjna jest po to żeby wilgoć z pomieszczenia nie zamoczyła izolacji , to czemu kolejność jest taka że - g/k , potem izolacja 5 cm , potem folia paroizolacyjna, i dopiero izolacja między krokwiami , jak tak będzie to te 5 cm ocieplenia na ruszcie też się zawilgoci , chyba folię paroizolacyjną trzeba dać na ostatnią warstwę izolaci . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 30.08.2005 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2005 zezo.to nie ABSURD. To zaczyna być i u nas normalnością.Np. w Finlandii, gdzie rocznie na głowę zużywa się ponad 1,0 m3 drewna (piętnaście razy więcej niż u naszym kraju), drewno nie suszone komorowo, a więc drewno mokre - ZAMAWIA SIĘ na indywidualne zamówienie.Poważne tartaki dziś posiadają komory do suszenia drewna. Nie posiadają ich małe, drobne tartaki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzes z Krakowa 30.08.2005 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2005 mozna zawiesc do suszarni ale to sa kolejne koszty.Mysle ze to wazne dla tych co chca wybudowac w jeden sezon.Ja budowalem tak ze ocieplenie dachu bylo robione po 3 latach od zrobienia dachu a wiec krokwie zdazylu juz w duzej mierze wyschnac i dlatego to jest tez jeden z argumentow zatym aby nie rozpoczynac i konczyc budowy w jednym sezonie. (przynajmniej jak dlamnie to jest sluszny argument) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 30.08.2005 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2005 pawelurb,równie dobrze folię paroizolacyjną możesz dać po stronie rusztu. Nie ma ku tenu żadnych przciwskazań.,I jedno i drugie rozwiązanie jest poprawne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts