Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ocieplenie poddasza

Recommended Posts

A jakie masz pokrycie dachu? Pełne poszycie czy folia?

Nie mniej warstwy winne wyglądać następująco - od wewnątrz:

- płyta g/k,

- elementy rusztu - między nimi izolacja cieplna - grub. 5 cm,

- folia paroizolacyjna,

- krokwie - między nimi izolacja cieplna - grub. 15 cm,

- a dalej - szczelina wentylacyjna,

- poszycie dachu lub folia.

Panie Wojtku

może tak wicej szczegółów:

- jaka folia, o jakiem paraprzepuszczalności?

- ta szczelina wentylacyjna - jaka, jak zamocować wełnę aby była szczelina wentylacyjna, jak ten dach skośny?

- dlaczego paralizolacja pomiędzy warstwy wełny, a nie pomiędzy płytą GK a wełną? czy jest /paraizolacja/ potrzebna czy nie, jakie parametry ma mieć?

Tez jestem na tym etapie, bardzo mnie te zagadnienia interesują.

Dzięki za odpowiedzi.

Dzięki za odpowiedzi. Mam zastosowaną folię paroprzepuszczalną i dachówkę ceramiczną. Rozumiem, że przy krokwiach 18 cm można zastosować wełnę 15 cm i powstała szczelina jest jak najbardziej prawidłowa. A czy istnieją wełny o grubości 18 cm a pózniej na to wełnę o szerokości np. 2 cm w poprzek? W ten sposób nie pomniejszam poddasza które i tak mam małe? Czy istnieją inne grubości wełny od szeregu 5cm, 10cm, 15 cm itd.?

Czy można po ociepleniu dać folię paroizolacyjną a potem zaraz płyty gipskarton BEZPOŚREDNIO na krokwie? Ktoś mi mówił że krokwie pracują i wszystko popęka i dlatego MUSI być koniecznie stelaż z profili alu pod gipskarton.

Ale jakoś nie jestem przekonany czy ten stelaż mnie uchroni od pęknieć, po za tym chyba musiałbym go montować w poprzek krokwi. Aha i jeszcze mi szkoda kolejnych centymetrów na stelaż bo przy dachu 30stopni i tak mam go już na głowie.

Dziękuję za wszelkie opinie - KaiM

Panie Wojtku a gdzie dostać takie drewno o takiej wikgotności?

absurd.

obdzwoniłem z 10 tartaków, małych i tych dużch i otrzymałem jedną odpowiedź

" suche drewno to nie możliwe"

pewnie że mozna i tak: kupić drewno dopero zcięte zostawić na parę lat, potem przetrzeć na wymagane wymiary i znowu poczekać parę lat, tylko ze dach potrzebny jest już a nie za kilka lat.

A jakie masz pokrycie dachu? Pełne poszycie czy folia?

Nie mniej warstwy winne wyglądać następująco - od wewnątrz:

- płyta g/k,

- elementy rusztu - między nimi izolacja cieplna - grub. 5 cm,

- folia paroizolacyjna,

- krokwie - między nimi izolacja cieplna - grub. 15 cm,

- a dalej - szczelina wentylacyjna,

- poszycie dachu lub folia.

skoro folia paroizolacyjna jest po to żeby wilgoć z pomieszczenia nie zamoczyła izolacji , to czemu kolejność jest taka że - g/k , potem izolacja 5 cm , potem folia paroizolacyjna, i dopiero izolacja między krokwiami , jak tak będzie to te 5 cm ocieplenia na ruszcie też się zawilgoci , chyba folię paroizolacyjną trzeba dać na ostatnią warstwę izolaci .

zezo.

to nie ABSURD. To zaczyna być i u nas normalnością.

Np. w Finlandii, gdzie rocznie na głowę zużywa się ponad 1,0 m3 drewna (piętnaście razy więcej niż u naszym kraju), drewno nie suszone komorowo, a więc drewno mokre - ZAMAWIA SIĘ na indywidualne zamówienie.

Poważne tartaki dziś posiadają komory do suszenia drewna. Nie posiadają ich małe, drobne tartaki.

mozna zawiesc do suszarni ale to sa kolejne koszty.

Mysle ze to wazne dla tych co chca wybudowac w jeden sezon.

Ja budowalem tak ze ocieplenie dachu bylo robione po 3 latach od zrobienia dachu a wiec krokwie zdazylu juz w duzej mierze wyschnac i dlatego to jest tez jeden z argumentow zatym aby nie rozpoczynac i konczyc budowy w jednym sezonie. (przynajmniej jak dlamnie to jest sluszny argument)