fenix2 28.05.2013 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 Witam Czy dopuszczalne jest układanie przewodów elektrycznych w ścianach (bruzdy) wielowarstwowo? np. przewód YDYp 3*2,5 dwie warstwy w jednej bruździe. Można tak zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
quakeslu 28.05.2013 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 Można tak zrobić. Zapytałem ponieważ elektryk ułożył już mi część przewodów w w/w sposób do czego ja osobiście nie miałem zastrzeżeń mimo iż nie jestem elektrykiem następnie inny fachowiec przed rozpoczęciem prac tynkarskich poinformował mnie że nie można kłaść przewodów warstwowo tylko jeden obok drugiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerth 29.05.2013 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2013 Nie bić - na razie planuję sobie na kartce i przygotowuję się do rozmowy z elektrykiem.W domu planuję mieć zautomatyzowane oświetlenie i pewnie w przyszłości wprowadzić trochę "inteligencji" w gniazdka. W związku z tym, gniazdka będę*podłączał przewodem bezpośrednio do rozdzielni (póki co bez udziału IB).Chciałbym podłączyć kilka gniazdek do jednego bezpiecznika (bez sensu jest robienie miliona bezpieczników do każdego gniazdka). W jaki sposób podłącza się takie przewody w rozdzielni? Czy mogę to robić na listwie zaciskowej, czy to będzie jakaś ujma dla elektryka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 30.05.2013 05:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 Zapytałem ponieważ elektryk ułożył już mi część przewodów w w/w sposób do czego ja osobiście nie miałem zastrzeżeń mimo iż nie jestem elektrykiem następnie inny fachowiec przed rozpoczęciem prac tynkarskich poinformował mnie że nie można kłaść przewodów warstwowo tylko jeden obok drugiego. A może tynkarzowi chodziło o to, że kable wystają z bruzdy i musi więcej tynku nałożyć? Od strony elektrycznej nie ma problemu, można tak robić. Niedowiarkowi (tynkarzowi) powiedz, że w zakładach przemysłowych/galeriach handlowych we wspólnym korycie lecą dziesiątki jak nie setki przewodów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 30.05.2013 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 Nie bić - na razie planuję sobie na kartce i przygotowuję się do rozmowy z elektrykiem. W domu planuję mieć zautomatyzowane oświetlenie i pewnie w przyszłości wprowadzić trochę "inteligencji" w gniazdka. W związku z tym, gniazdka będę*podłączał przewodem bezpośrednio do rozdzielni (póki co bez udziału IB). Chciałbym podłączyć kilka gniazdek do jednego bezpiecznika (bez sensu jest robienie miliona bezpieczników do każdego gniazdka). W jaki sposób podłącza się takie przewody w rozdzielni? Czy mogę to robić na listwie zaciskowej, czy to będzie jakaś ujma dla elektryka? Kilka gniazdek do jednego bezpiecznika to KONKRETNIE ILE? Bezproblemowo podłączyć 3-4 przewody pod jeden zacisk bezpiecznika i będzie to działać wieki. Z pewnym trudem wepchniesz 8-12 przewodów pod jeden zacisk bezpiecznika, skręcisz i prąd będzie, ale tutaj nie byłbym już pewien poprawności takiego montażu. Jeśli planujesz takie rozwiązanie (IB) to powinieneś w tym momencie pomyśleć o innym prowadzeniu i podłączaniu przewodów, żeby w przyszłości nie było potrzeby wykuwania rozdzielnicy, sztukowania przewodów, rozwalania i łączenia wszystkiego od nowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerth 30.05.2013 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 (edytowane) Kilka - to znaczy 3-4. Maksymalnie jedno pomieszczenie pod 1 bezpiecznik. Tak, jak pisałem - część będzie zautomatyzowana (światła, ogrzewanie, rekuperacja) a część być może kiedyś (gniazdka) - stąd tylko o gniazdka pytam. W związku z tym właśnie, że być może będę podłączał gniazdka do IB, to chcę prowadzić przewody od każdego do rozdzielnicy. Wolałbym chyba jednak użyć listwy - będę pewniejszy o styk przewodu z zaciskiem (a poza tym łatwiej mi będzie opisać przewody na przyszłość) Edytowane 30 Maja 2013 przez kerth Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 30.05.2013 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 To będziesz miał 2 listwy, jedną na przewody fazowe, a jedną na neutralne. Innym rozwiązaniem jest wyprowadzenie tych przewodów od gniazdek na listwy zaciskowe tzw. ZUGi.W przyszłości nie będziesz musiał rozbebeszać i łączyć wszystkiego od nowa, tylko interesujący Cię fragment rozdzielnicy.ZUGi mają tą zaletę, że są policzalne i po latach wiesz (z dokumentacji) że listwa nr 13 odpowiada za np: gniazdko zewnętrzne na tarasie. Niezależnie od przyjętego rozwiązania, rezerwuj dużo miejsca w rozdzielnicy.Z IB jest tak, że apetyt rośnie w miarę jedzenia.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qnik111 16.07.2013 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 Witam Chciałbym podłączyć gniazdo siłowe przy drewutni ( do łuparki ) problem w tym że od domu do drewutni mam ok. 80m. Czy mogę podłączyć się do skrzynki z licznikiem ( do skrzynki mam 20m.) ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cruz 17.02.2015 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 To będziesz miał 2 listwy, jedną na przewody fazowe, a jedną na neutralne. Innym rozwiązaniem jest wyprowadzenie tych przewodów od gniazdek na listwy zaciskowe tzw. ZUGi. W przyszłości nie będziesz musiał rozbebeszać i łączyć wszystkiego od nowa, tylko interesujący Cię fragment rozdzielnicy. ZUGi mają tą zaletę, że są policzalne i po latach wiesz (z dokumentacji) że listwa nr 13 odpowiada za np: gniazdko zewnętrzne na tarasie. Niezależnie od przyjętego rozwiązania, rezerwuj dużo miejsca w rozdzielnicy. Z IB jest tak, że apetyt rośnie w miarę jedzenia.... Ja polecam zuw3-2.5 simtel duża oszczędność miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danielgdynia 12.04.2018 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2018 (edytowane) Witam. Jeśli nieodpowiedni wątek to z góry przepraszam ale myślę, że ok. Mam problem z koncentrykiem naziemnym wychodzącym bezpośrednio z zewnątrz instalowanym przez telewizje kablową. Przewód ten ma przekrój 10mm jest to zasilanie tv + internet. Potrzebuję go skrócić i tu się pojawia problem, bo nigdzie nie mogę znaleźć ( stacjonarnie i w sieci) wtyku f nakrecanego tylko zaciskowy a nie posiadam zaciskarki. Tv kablowa może mi oczywiście zrbić to z tym , że wycenili to na 60zł. Czy istnieje jakieś inne wyjście, jeśli tak z góry dzięki za radę. Nadmienie jeszcze, że obdzwoniłem kogo mogłem i nikt nie ma zaciskarki. Edytowane 12 Kwietnia 2018 przez Danielgdynia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksanda 05.10.2020 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2020 Dzień dobry, Jestem na forum nowa więc proszę o wyrozumiałość jeśli mój post pojawi się w niewłaściwym wątku. Mam prostą sprawę do zrobienia - chce samodzielnie założyć włącznik światła jednobiegunowy. Przekopuje Internet szukając instrukcji i schematów podłączeń ale z każdym kolejnym artykułem wiem mniej niż mi się wydawało. Może tu się uda uzyskać pomoc Poniżej zdjęcie włącznika i kabli które sterczą ze ściany. Podpowie mi ktoś który kabel gdzie powinnam podpiąć? Z góry dziękuje za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 05.10.2020 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2020 Witam.Koleżanko, na fotkach mamy wyłącznik 1-biegunowy, i trzy przewody do podłączenia.Być może wcześniej był wyłącznik albo świecznikowy (2-strefowy dla żyrandola) albo schodowy, gdy w obwodzie występuje inny sterujący tym samym odbiornikiem.I co teraz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksanda 05.10.2020 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2020 No właśnie z pytaniem " Co teraz? " przychodzę do bardziej doświadczonych. Czy mój przypadek to jakaś niecodzienna sytuacja? Mam jedną żarówkę do włączenia tym włącznikiem, więc nie mogę zainstalować włącznika jednobiegunowego? Sytuacja w której kabli jest za dużo wydaje się na pierwszy rzut oka prosta do rozwiązania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 05.10.2020 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2020 Zgadza się - jest prosta, ale ... co tam robi trzeci, pojedynczy przewód?- albo jak wyżej, sytuacja opisana w moim poprzednim poście- albo trzeci przewód to podanie fazy z ominięciem wyłącznika do następnego obwoduDla elektryka pięć minut na sprawdzenie przeznaczenia poszczególnych żył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
isom 05.10.2020 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2020 Aleksandra jak najbardziej możesz podłączyć ten włącznik jeżeli :Tak jak piszesz masz tylko jedną lampę ( żarówkę ) Ta żarówka ma tylko jeden włącznik - nie ma innych włączników w tym domu , które ją włączałyOczywiście przydało by się sprawdzić od czego są poszczególne żyły , ale da się to zrobić metoda prób i nieszkodliwych błędówPodłącz np tylko brązowy i niebieski i zobacz czy będzie działać . jak nie to zamień brązowy na czarny i sprawdź.A jeżeli chcesz dostać bardziej precyzyjną odpowiedz to przy wyłączonym prądzie wyciągnij z wnętrza tej puszki kostki do których podpięte są te pojedyncze przewody.Zrób fotkę z tymi kostkami na zewnątrz i będzie prościej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksanda 05.10.2020 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2020 Zawartość puszki wygląda jak na zdjęciu. Neonówką sprawdziłam i w czarnym kablu jest napięcie a w niebieskim i brązowym nie ma. Co teraz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 05.10.2020 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2020 No to isom doradzi bo to prosta sprawa. Żaden normalny elektryk po fotkach nie powie jak to połączyć. miernik prawdę powie co jest co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 05.10.2020 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2020 Teraz :- niebieskiego nie ruszać- zewrzeć czarny z brązowymjeżeli nie pomoże- zewrzeć czarny z drugim, dolnym czarnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksanda 05.10.2020 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2020 Dziękuje wszystkim za pomoc Włącznik zamontowany, w puszce ciasno jak diabli ale udało się wszystko upchnąć i szczęśliwie, bez porażeń zamontować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Apacer 07.10.2020 02:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2020 Qnik111- Jeśli zabudujesz dodatkową skrzynkę z zabezpieczeniem nadmiarowoprądowym oraz upływowym i jeśli skrzynka licznikowa posiada wspólną listwę PEN to teoretycznie tak. Ogólnie powinno być rozdzielenie PEN na N i PE w miejscu zabezpieczeń (typu rozdzielnica) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts