Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prawie wszystko o szeroko rozumianej elektryce.

Recommended Posts

witam:)

Wystą do lokalnego Rejonu Dystrybucji o podanie warunków na przebudowę kolidującej linii. Następnie musisz opracować projekt ze stroną prawną na ową przebudowę.Potem idziesz do Rejonu i spisujesz umowę albo porozumienie na wykonanie przebudowy, potem wykonawstwo i kasa.

Niestety, za wszystko musisz zapłacić sam.

dzieki za szybką odpowiedź. Czy owa przebudowa dotyczy tylko "wywalenie"cudzej linii z mojego ogródka czy również doprowadzenie prądu do owego sąsiada ?

• Odpowiedzi 2,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Oczywistą oczywistością jest ,że sąsiad posiadajacy zasilanie budynku nadal musi je mieć . Mało tego- musisz go poprosić o zgodę na przebudowę bo dotyczy to też jego działki i jak mu się nie spodoba to d... blada i nie będziesz miał podstawowego papierka czyli oświadczenia posiadanym prawie do dysponowania nieruchomością na cele budowlane. A bez tego nie dokonasz skutecznego zgłoszenia budowy ani nie uzyskasz pozwolenia na budowę.

Jak nie wierzysz to mogę ci opowiedzieć kiedyś podobną historię.

O matko i córko :evil: To znaczy że sąsiad nie musiał się mnie pytac i puścił kabel po MOJEJ działce a ja muszę na własny koszt i za jego zgodą przeciągnąć ten kabel po jego działce ???!!! Nadmieniam, że prąd jest w ulicy i odległość od owego prądu zarówno do mojej jak i jego działki jest jednakowa . A jak się sąsiad nie zgodzi to do końca życia ten kabel będzie się dyndał w moim ogródku ?!

wracając do mojego pytania i odpowiedzi:

2) Jak wprowadzić kabel od uziemienia otokowego?

Od uziomu otokowego wprowadzamy bednarkę a nie kabel. Teraz pytanie, gdzie będziesz miał zacisk PEN. W zestawie pomiarowym czy na tablicy. Gdzie będzie główna szyna uziemiająca, gdzie główna szyna wyrównawcza.

Niestety, z tych informacji które podałeś nie znając projektu i wszystkich Twoich pomysłów nie można udzielić jednoznacznych odpowiedzi.ł

Podam więcej szczegółów: Złącze Kablowe jest w ogrodzeniu i tam obok mam wykonać Szafkę Pomiarową i tam bedzie zacisk PEN z uziemieniem w postaci bednarki. U mnie w budynku w rozdzielnicy będzie już tylko PE i N. Ale rozumiem będę potrzebował dobrego uziemienia dla zabezpieczenia przepięciowego i szyny wyrównawczej i dla nich myślałem o uziemieniu utokowym (no może niepełny otok ale ta zasada) - żeby była niska rezystancja. Jak się domyślasz trochę brak mi praktyki i stąd te pytania :roll: pzdr Spaniel

• 3 weeks później...

Mam problem z wywalaniem wylacznika roznicowo-pradowego.

Wylacznik to: Moeller CFI6-40/4/003

Podlaczone pod niego sa obwody ogrzawania podlogowego. Kazdy obwod jest podlaczony pod wylacznik nadpradowy (Moeller CLS6-B16 lub Moeller CLS6-B10). Gdy ogrzewanie dziala bez jednego z pomieszczen (w tym przypadku kuchnia) to nie ma zadnych problemow. Problem sie pojawia przy zalaczenie obwodu z kuchnia. Wywala wtedy roznicowke (a nie nadpradowy). Wywala takze, gdy obwod w kuchni jest JEDYNYM zalaczonym obwodem. Kable grzejne sa dwuzylowe (faza + neutralny), nie maja ochronnego.

Co moze byc powodem?

• 4 weeks później...

Podciągnąłem sobie prąd 3-fazowy do mieszkania. Instalacja ma 10 lat, ale częściowo ją modernizuję. Gdzie jest mało kucia dołączam 3 przewód PE żółtozielony, ale nie wszędzie.

PYTANIE1:

Gdzie powinienem założyć bezpieczniki różnicowoprądowe?

Pytam różnych elektryków i w hurtowniach i każdy mówi co innego.

Oto różne opinie:

1) Jeden bezpiecznik różnicowo-prądowy na wszystkich 3 fazach za licznikiem, ale przed wejściem do skrzynki głównej.

2) Bezpiecznik różnicowo-prądowy po jednym na każdy obwód 3-żyłowy (w obwodach 2 -żyłowych nie można stosować bezpieczników różnicowo-prądowych - tak twierdzą jedni).

3) Bezpiecznik różnicowo-prądowy na każdy obwód 3-żyłowy i 2-żyłowy. W niektórych hurtowniach nawet mi pokazano taki bezpiecznik różnicowo-prądowy na obwód 2-żyłowy (L + N).

I inne PYTANIE2:

Jakiej firmy wybrać bezpieczniki różnicowo -prądowe?

Spotkałem 3 opinie:

1) Tylko "Hager"

2) Jeżeli już to "Legrand"

3) Polecam "Moeller"

witam :)

Po pierwsze, zakończ szybko modernizację instalacji.

Teraz do rzeczy.

Wyłącznik RCD możesz zamontować jeden na całą instalację ale......

1. W przypadku zadziałania nastąpi ciemność.

2, nie możesz mieć za RCD instalacji w TN-C (zerowanie czyli PEN na styk ochronny gniazda),

Jeżeli nie spełniasz warunku podanego w p.2 to RCD na zmodernizowane obwody.

Co do producenta, wszystkie są dobre, różnią sie praktycznie tylko ceną.

Podciągnąłem sobie prąd 3-fazowy do mieszkania. Instalacja ma 10 lat, ale częściowo ją modernizuję. Gdzie jest mało kucia dołączam 3 przewód PE żółtozielony, ale nie wszędzie.

PYTANIE1:

Oto różne opinie:

1) Jeden bezpiecznik różnicowo-prądowy na wszystkich 3 fazach za licznikiem, ale przed wejściem do skrzynki głównej.

2) Bezpiecznik różnicowo-prądowy po jednym na każdy obwód 3-żyłowy (w obwodach 2 -żyłowych nie można stosować bezpieczników różnicowo-prądowych - tak twierdzą jedni).

3) Bezpiecznik różnicowo-prądowy na każdy obwód 3-żyłowy i 2-żyłowy. W niektórych hurtowniach nawet mi pokazano taki bezpiecznik różnicowo-prądowy na obwód 2-żyłowy (L + N).

I inne PYTANIE2:

Jakiej firmy wybrać bezpieczniki różnicowo -prądowe?

Spotkałem 3 opinie:

1) Tylko "Hager"

2) Jeżeli już to "Legrand"

3) Polecam "Moeller"

I.

Radziłby zamontować wyłącznik różnicowo- prądowy przede wszystkim na obwody: łazienki, kuchni, kotłowni i ew. te gniazda które zasilają coś na zewnątrz domu.

1) odpowiedź otrzymaleś wyżej, jest to niewygodne.

2) tylko w obwodach 3-żyłowych. Można jeden na parę obwodów. Im mniej obwodów na wyłącznik, tym wygodniej, ale drożej.

3) instalowanie wyłączników różnicowo- prądowych na obwodach 2-przewodowych jest zabronione. Wprawdzie dopuszcza się w określonym przypadku, ale by nie zaciemniać ci tematyki, przyjmij, że nie wolno i już.

II. Każda firma jest dobra.

Nie zapomnij tylko, że każdy wyłącznik różnicowo- prądowy należy co najmniej 1 raz w miesiącu testować za pomocą przycisku TEST. Musi wtedy wyłączyć. jesli nie wyłączy - nalezy go wymienić.

PYTANIE1:

Oto różne opinie:

2) tylko w obwodach 3-żyłowych. Można jeden na parę obwodów. Im mniej obwodów na wyłącznik, tym wygodniej, ale drożej.

A co jeśli mam w jednym obwodzie doprowadzony przewód PE tylko do niektórych gniazdek (a do pozostałych nie)?

3) instalowanie wyłączników różnicowo- prądowych na obwodach 2-przewodowych jest zabronione. Wprawdzie dopuszcza się w określonym przypadku, ale by nie zaciemniać ci tematyki, przyjmij, że nie wolno i już.

W jakim przypadku? Możesz zaciemnić - ja potrafię czytać i zrozumieć tekst.

Z tego co przeczytałem to idea wyłącznika różnicowo-prądowego polega na tym że wykrywa różnicę natężeń pomiędzy przewodem L (fazowym) a N (neutralnym). Jeśli natężenie prądu w przewodzie N (neutralnym) jest mniejsze niż w przewodzie L (fazowym), to znaczy, że częśc prądu gdzieś upłynęła. Może to być przewód PE (ochronny), lub jakiś zupełnie inny upływ (przez ciało człowieka).

Owszem "PN-IEC 60364-5-53" mówi że sam wyłącznik różnicowo-prądowy nawet 30 mA jest niedostatecznie skuteczny, ale nic nie mówi że stosowanie go jest zabronione.

Dodam, że nigdzie nie stosuję łączenia przewodów N i PE.

W jakim przypadku? Możesz zaciemnić - ja potrafię czytać i zrozumieć tekst.

Z tego co przeczytałem to idea wyłącznika różnicowo-prądowego polega na tym że wykrywa różnicę natężeń pomiędzy przewodem L (fazowym) a N (neutralnym). Jeśli natężenie prądu w przewodzie N (neutralnym) jest mniejsze niż w przewodzie L (fazowym), to znaczy, że częśc prądu gdzieś upłynęła. Może to być przewód PE (ochronny), lub jakiś zupełnie inny upływ (przez ciało człowieka).

Owszem "PN-IEC 60364-5-53" mówi że sam wyłącznik różnicowo-prądowy nawet 30 mA jest niedostatecznie skuteczny, ale nic nie mówi że stosowanie go jest zabronione.

Dodam, że nigdzie nie stosuję łączenia przewodów N i PE.

Może się myle ale weźmy przykład.

Masz pralkę, która zasilana jest przewodem trzy żyłowym a do Gniazdka z bolcem masz doprowadzony przewód dwużyłowy. Jeśli masz przebicie izolacji w pralce to prąd "przebicia" w pralce popłynie trzecim przewodem z tym, że w gniazdku popłynie do przewodu neutralnego bo z instalacjach dwuprzewodowych mostkuje się bolec do przewodu neutralnego. Czyli nie będziesz wogóle zabezpieczał się przed ew. porażeniem prądem. :cry:

Dlatego nie należy tego robić.

Stosowanie RCD przy instalacji dwuprzewodowej, może byc dopuszczone tylko przez wykwalifikowanego elektryka. W pewnych przypadkach może uratować. Prawdą jest że nie ma 3 przewodu - PE, który uziemia obudowę urządzenia, jednak róznicówka wykrywa róznicę w prądzie płynącym przez przewód fazowy i neutralny i ewnych w pewnych warunkach zadziała.

Może się myle ale weźmy przykład.

Masz pralkę, która zasilana jest przewodem trzy żyłowym a do Gniazdka z bolcem masz doprowadzony przewód dwużyłowy. Jeśli masz przebicie izolacji w pralce to prąd "przebicia" w pralce popłynie trzecim przewodem z tym, że w gniazdku popłynie do przewodu neutralnego bo z instalacjach dwuprzewodowych mostkuje się bolec do przewodu neutralnego. Czyli nie będziesz wogóle zabezpieczał się przed ew. porażeniem prądem. :cry:

Coś nie czaję. Jak dla mnie to zdanie powyższe powinno brzmieć:

Dlatego nie ma sensu tego robić

A pytanie było czy wolno? z powyższej wypowiedzi nie wynika że nie wolno.

boruta napisał- : "Może się myle ale weźmy przykład.

Masz pralkę, która zasilana jest przewodem trzy żyłowym a do Gniazdka z bolcem masz doprowadzony przewód dwużyłowy. Jeśli masz przebicie izolacji w pralce to prąd "przebicia" w pralce popłynie trzecim przewodem z tym, że w gniazdku popłynie do przewodu neutralnego bo z instalacjach dwuprzewodowych mostkuje się bolec do przewodu neutralnego. Czyli nie będziesz wogóle zabezpieczał się przed ew. porażeniem prądem.

Chętnie dowiedział bym się co poeta miał na myśli , bo skoro napisałeś "która zasilana jest przewodem trzy żyłowym " to dlaczego potem piszesz "masz doprowadzony przewód dwużyłowy". To jak w końcu zasilana jest ta pralka?.

Przy instalowaniu RCD w instalacji 2żyłowej nie możemy mostkować bolca gniazdka z przewodem neutralnym. Dlatego tutaj potrzebny jest elektryk z wiedzą i wyobraźnią żeby zalecić RCD jako dodatkowa ochronę.

Uwielbiam takie wypowiedzi….

Tak przy okazji mam pytanko do elektryków występujących na tym forum.

Jak to jest, że murarze, zbrojarze, dekarze, cieśle, hydraulicy itd. nie mają problemu z doradzaniem "nie do końca fachowcom" jak cos zrobić samemu? Dokładnie krok po kroku wytłumaczą co i jak zrobić. U elektryków od razu dostajesz po łbie, że sam sobie chcesz coś zrobić.. Ewentualnie po długich prośbach i namowach coś tam podpowiedzą…

Przy instalowaniu RCD w instalacji 2żyłowej nie możemy mostkować bolca gniazdka z przewodem neutralnym. Dlatego tutaj potrzebny jest elektryk z wiedzą i wyobraźnią żeby zalecić RCD jako dodatkowa ochronę.

Uwielbiam takie wypowiedzi….

Tak przy okazji mam pytanko do elektryków występujących na tym forum.

Jak to jest, że murarze, zbrojarze, dekarze, cieśle, hydraulicy itd. nie mają problemu z doradzaniem "nie do końca fachowcom" jak cos zrobić samemu? Dokładnie krok po kroku wytłumaczą co i jak zrobić. U elektryków od razu dostajesz po łbie, że sam sobie chcesz coś zrobić.. Ewentualnie po długich prośbach i namowach coś tam podpowiedzą…

Tak, bo murarze, zbrojarze, dekarze, cieśle, hydraulicy itd. doradzają w sprawach o których mają mgliste pojęcie czyli w elektryce. A widziałeś kiedyś aby tynk spowodował pożar domu? A może cieknąca rura to powoduje?

Dla laika to proste. Dwa kabelki, korek i świeci. A w telewizorni to przypadki pożaru od instalacji to z kosmosu, znaczy z Marsa. Nie?