Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prawie wszystko o szeroko rozumianej elektryce.

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 2,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam pytanie co zrobić, aby móc zmienić taryfę Plac Budowy w ENEA za którą sobie liczą coś koło 120 zł na 2 miesiące, na jakąś ludzką? Moim zdaniem to kpina lub dojenie budujących, prądu zużywam na całe 15 zł :x W biurze obsługi usłyszałem, że muszę odebrać budynek i dopiero wtedy? Hmm, nie szybko to nastąpi, planuję małą przerwę na zarobienie brakującej kasy na roboty wykończ.

Wraz z przerwą budowy możesz przerwać pobieranie energii elektrycznej. Potem gdy będzie ci potrzebna wznowisz pobieranie energii. Zapłacisz jakąs opłatę za to ale nie są to jakieś duże pieniądze bo około 100 zł w zależności od twojej taryfy. A co do taryfy dla gospodarstw domowych czyli G to już się dowiedziałeś że dostaniesz ją jak dom będzie gotowy do zamieszkania czyli gdy będzie stanowił gospodarstwo domowe. Jako ciekawostkę mogę powiedzieć ,że ostatnio zasilałem całe osiedle barakowozów i tze altanek czyli innych bud. Takie coś dostaje taryfę G ale jest to obejście prawa i powinno być ścigane jeśli są to normalne baraki budowlane.

• 1 month później...

Wszystkim Elektrykom, ich Rodzinom i Klientom składam najlepsze życzenia wszelkiej pomyślności, niech w Nowym Roku wszelkie problemy znikną, a praca się będzie układać z zadowoleniem stron.

NIECH MOC BĘDZIE Z WAMI!!!

http://www.foto.pwsk.pl/fotki/albums/20070930_Sopotnia_Wielka/choinka-swiateczna.jpg

A jaki będzie przydział mocy?

Jeśli około 23 kW (zabezpieczenie chyba 3x35A), to, o ile nie pomyliłem się w obliczeniach, spadek napięcia wyniesie 2,5%. To chyba dopuszczalne. Niech ktoś się jeszcze wypowie.

umowę podpisałem na 15 kw :-?

witam i proszę o poradę

z budynku do skrzynki mam 200 metrów

zastanawiam się jaki kabel położyć żeby nie było spadków napięcia

myślałem nad zastosowaniem aluminium 4x35 ale czy na takiej odległości nie będzie on za "słaby"?

Do tych spraw nie ma oceny "na oko", bo to trzeba wiedzieć wszysto, aby dać odpowiedź. To znaczy: jak daleko jest trafo, co jest po drodze, jakie sa moce itp. i potem to wyliczyć.

Ale tak ogólnie, to powinno starczyć.

Witam, mam uprawnienia SEP E, trochę doświadczenia z elektryką...zamierzam wykonać instalację elektryczną w domku jednorodzinnym, poczytałem forum i nasuwa mi się kilka pytań...

1. Połączenia wyrównawcze i główna szyna uziemiająca (uziemienie budynku).

W schemacie instalacji elektrycznej w projekcie mam oczywiście połączenia wyrównawcze kablem 10mm2 i wykonanie głównej szyny uziemiającej, uziemienia budynku (zakopać listwę w ziemi i połączyć z główną szyną uziemiającą w kotłowni ->połączyć z uziemieniem w rozdzielni...).

Wiadomo że połączenia wyrównawcze raczej się nie przydają przy instalacji wodnej opartej na plastiku...(być może w kotłowni->instalacja grzewcza), ale dobra wykonam je, tylko czy popełnię jakieś przestępstwo gdy wykonam je przewodem 6mm2 a nie 10mm2 jak w projekcie? Uważam że przewód 10mm2 jest bardzo nad wyraz...

Przewód ochronny mogę wziąć przecież z zakładu energetycznego...będę ciągnął przecież kabel 5x10mm2 z przyłącza, a zakład energetyczny dopuszcza możliwość korzystania z ich uziomu. W tedy połączenia wyrównawcze zrobiłbym z szyny uziemiającej w rozdzielni i darował sobie główną szynę uziemiającą w kotłowni. Czy mogę tak zrobić?

2. Wykonanie tymczasowego przyłącza.

Na czas budowy mam zamówione 6,5kW zabezpieczone 16A w skrzynce ZE z licznikiem przy mojej działce . Na jakich warunkach mogę tam się teraz tymczasowo podpiąć by wykonać tymczasowe przyłącze na mojej działce (małą skrzynkę zewnętrzną z paroma gniazdkami). Rozumiem że główne zabezpieczenie w tej skrzynce musi być mniejsze niż 16A ->10A? by nie wywalało bezpieczników w skrzynce ZE.

W skrzynce ZE są plomby, mogę je zerwać i wpiąć się pod ich bezpiecznik i co potem...powiadomić ich o tym, wykonać jakiś pomiar, protokół odbiorczy tego tymczasowego łącza (pomiar rezystancji izolacji)? Czy powiadomić ich przed...a oni chętnie się zgodzą na takie podłączenie? Czy może sami mają przyjechać i podłączyć, coś to kosztuje?

3. W projekcie mam wyłącznik główny fr304 100A, z lektury innych forów wiem...że lepiej zastosować fr303...teraz pytanie, dlaczego aż 100A? A nie np 63? No i znowu pytanie czy mogę sobie tak zmieniać projekt?

4. Przełącznik sieć agregat...

Chciałbym zastosować, ale jakoś zburzyliście moją pewność że skoro ktoś produkuje taki przełącznik to już powinien się zamartwić o to by nic nie popłynęło do sieci... Hmmm...mam więc zastosować jakiś dobry przełącznik, czy koniecznie jeszcze jakieś dodatkowy wyłącznik główny, by odłączyć sieć i dopiero wtedy przełączyć na agregat?

5. Prowadzenie kabli sygnałowych z elektrycznymi

Raczej nie polecacie... prowadzenie po podłodze w rurkach plastikowych jest ok?

6. Powinno się unikać ale mogę prowadzić jakieś kable w łazience, po ścianie przy kabinie prysznicowej? Gniazdka oczywiście umieszczę w odpowiedniej odległości.

7.Wiadomo że i tak narobię masę zmian w projekcie, typu lokalizajca gniazdek, dodatkowe obwody np.3fazowe... Jak to się ma do projektu i późniejszego oddania instalacji do użytku?

8. Pomiary.

Po skończonej instalacji, jakie pomiary powinienem wykonać?

Pomiar izolacji, pętli zwarciowej, załączania różnicówek? Czy ma sens pomiar pętli zwarciowej pomiędzy fazą a N ? Czy wystarczy tylko pomiędzy fazą a PE?

Trochę martwi mnie pomiar w każdym punkcie...przecież tego jest od.... nie wystarczy pomiar na końcu obwodu wychodząc z założenia że skoro działa na końcu obwodu to działa i we wszystkich punktach wcześniej? Pomiarów oczywiście dokonuje się po montażu osprzętu (gniazdek, kontaktów)? No właśnie pomiary obwodów oświetlenia wykonywać gdzie...najpierw w kontakcie, potem "przy lampie" przy podłączonym kontakcie, potem przy kolejnym kontakcie, lampie itd...?

Proszę o info jak to robić w praktyce... co odłączać, przyłączać...

Na koniec jakie protokoły, schematy przygotować dla elektryka z uprawnieniami D który tylko się podpisze, przybije pieczątkę by legalnie oddać instalację do użytku? I komu co potem przekazać?

Trochę tego wyszło, z góry dziękuję za odpowiedzi!

Pozdrawiam

Może podpowiem nieco na temat ostatniego punktu.

U mnie elektrycy robili pomiary w każdym gniazdku, a nie tylko na końcu obwodu (mam puszki, nie mam struktury gwiaździstej, czyli każde gniazdko na osobnym esie). Pomiar robiony był dwukrotnie: raz mierzyli czas reakcji, a raz natężenie prądu przy reakcji różnicówki. Nie mierzyli przy stykach lamp, bo to nie ma sensu - postronny użytkownik nie ma dostępu do złącza lampy na suficie, a jak ktoś się za lampę łapie, to raczej wie co robi (w końcu przecież musi wleźć na drabinę, a tego nieświadomie nie zrobi). Natomiast do gniazdek dostęp ma każdy, a zwłaszcza dzieci, którym nigdy nie wiadomo co do główki wpadnie...

A propos pkt. 2: nie możesz tego zrobić - aby zmienić bezpiecznik ZE musisz ich prosić o to, a oni mogą go zmienić po zmianie mocy zamówionej, czyli $$$.

Jeśli zrobisz to bez ich wiedzy i zgody, to mogą Ci wystawić słony rachunek ;)

Smarowania nie polecam, go z korupcją i nieuczciwością trzeba walczyć. Ktoś w końcu za ten zużyty ponad normę prąd będzie musiał zapłacić i w efekcie odbije się to na kieszeni wszystkich odbiorców w jakimś stopniu.

1. Połączenia wyrównawcze i główna szyna uziemiająca (uziemienie budynku).

W schemacie instalacji elektrycznej w projekcie mam oczywiście połączenia wyrównawcze kablem 10mm2 i wykonanie głównej szyny uziemiającej, uziemienia budynku (zakopać listwę w ziemi i

Jaką listwę? czy na pewno wiesz jak wykonuje się uziemienie? I po co się je robi?

połączyć z główną szyną uziemiającą w kotłowni ->połączyć z uziemieniem w rozdzielni...).

Wiadomo że połączenia wyrównawcze raczej się nie przydają przy instalacji wodnej opartej na plastiku...(być może w kotłowni->instalacja grzewcza), ale dobra wykonam je, tylko czy popełnię jakieś przestępstwo gdy wykonam je przewodem 6mm2 a nie 10mm2 jak w projekcie? Uważam że przewód 10mm2 jest bardzo nad wyraz...

Najpierw musisz zrozumieć i odróżnić połączenia wyrównawcze główne od miejscowych. I przecież nie dotyczą one tylko instalacji wodnej...

Przewód ochronny mogę wziąć przecież z zakładu energetycznego...

A jak myślisz, dlaczego go nie ciągną z transformatora? No bo to nie ma sensu. Twój zamiar też nie ma

będę ciągnął przecież kabel 5x10mm2 z przyłącza, a zakład energetyczny dopuszcza możliwość korzystania z ich uziomu. W tedy połączenia wyrównawcze zrobiłbym z szyny uziemiającej w rozdzielni i darował sobie główną szynę uziemiającą w kotłowni. Czy mogę tak zrobić?

Jaki by uziom nie był, to przecież nie zastąpi głównej szyny uziemiającej!

2. Wykonanie tymczasowego przyłącza.

Na czas budowy mam zamówione 6,5kW zabezpieczone 16A w skrzynce ZE z licznikiem przy mojej działce . Na jakich warunkach mogę tam się teraz tymczasowo podpiąć by wykonać tymczasowe przyłącze na mojej działce (małą skrzynkę zewnętrzną z paroma gniazdkami). Rozumiem że główne zabezpieczenie w tej skrzynce musi być mniejsze niż 16A ->10A? by nie wywalało bezpieczników w skrzynce ZE.

W skrzynce ZE są plomby, mogę je zerwać i wpiąć się pod ich bezpiecznik i co potem...powiadomić ich o tym, wykonać jakiś pomiar, protokół odbiorczy tego tymczasowego łącza (pomiar rezystancji izolacji)? Czy powiadomić ich przed...a oni chętnie się zgodzą na takie podłączenie? Czy może sami mają przyjechać i podłączyć, coś to kosztuje?

Nie bardzo rozumiem. masz skrzynkę z licznikiem i nie możesz z niej korzystać? przecież plombowane powinno być wejście do licznika i licznik. A do wyjścia powinieneś mieć dostęp.

3. W projekcie mam wyłącznik główny fr304 100A, z lektury innych forów wiem...że lepiej zastosować fr303...teraz pytanie, dlaczego aż 100A? A nie np 63? No i znowu pytanie czy mogę sobie tak zmieniać projekt?

Chyba wiesz czym się różni FR303 od FR304. I skoro projektant z jakichś względów tak zaplanował, to nie należy tego zmieniać bez dogłębnej analizy projektu. 63A może być

4. Przełącznik sieć agregat...

Chciałbym zastosować, ale jakoś zburzyliście moją pewność że skoro ktoś produkuje taki przełącznik to już powinien się zamartwić o to by nic nie popłynęło do sieci... Hmmm...mam więc zastosować jakiś dobry przełącznik, czy koniecznie jeszcze jakieś dodatkowy wyłącznik główny, by odłączyć sieć i dopiero wtedy przełączyć na agregat?

Są gotowe układy SZR do współpracy agregatu z siecią.

5. Prowadzenie kabli sygnałowych z elektrycznymi

Raczej nie polecacie... prowadzenie po podłodze w rurkach plastikowych jest ok?

6. Powinno się unikać ale mogę prowadzić jakieś kable w łazience, po ścianie przy kabinie prysznicowej?

Przykryte minimum 5 cm tynku, więc się zupełnie nie opłaca

Gniazdka oczywiście umieszczę w odpowiedniej odległości.

7.Wiadomo że i tak narobię masę zmian w projekcie, typu lokalizajca gniazdek, dodatkowe obwody np.3fazowe... Jak to się ma do projektu i późniejszego oddania instalacji do użytku?

Różnie. Raczej normalnie.

8. Pomiary.

Po skończonej instalacji, jakie pomiary powinienem wykonać?

Pomiar izolacji, pętli zwarciowej, załączania różnicówek? Czy ma sens pomiar pętli zwarciowej pomiędzy fazą a N ? Czy wystarczy tylko pomiędzy fazą a PE?

Dobrze jest wiedzieć co się robi i jak to zrobić. Więc odradzam. Niech zmierzy ten, który to podpisze.

Trochę martwi mnie pomiar w każdym punkcie...przecież tego jest od.... nie wystarczy pomiar na końcu obwodu wychodząc z założenia że skoro działa na końcu obwodu to działa i we wszystkich punktach wcześniej? Pomiarów oczywiście dokonuje się po montażu osprzętu (gniazdek, kontaktów)? No właśnie pomiary obwodów oświetlenia wykonywać gdzie...najpierw w kontakcie, potem "przy lampie" przy podłączonym kontakcie, potem przy kolejnym kontakcie, lampie itd...?

Proszę o info jak to robić w praktyce... co odłączać, przyłączać...

Na koniec jakie protokoły, schematy przygotować dla elektryka z uprawnieniami D który tylko się podpisze, przybije pieczątkę by legalnie oddać instalację do użytku? I komu co potem przekazać?

Do Starostwa.

Trochę tego wyszło, z góry dziękuję za odpowiedzi!

Pozdrawiam

Dziękuję za odpowiedzi...wyjaśniam

1. Listwa czyli płaskownik fe-zn 25x4 zakopany w ziemi będący uziomem budynku, główna szyna uziemiająca w kotłowni wykonana z płaskownika 50x4 połączona z powyższym płaskownikiem i listwą PE w rozdzielni w domu.

Z głównej szyny uziemiającej mają wychodzić połączenia wyrównawcze (które w moim mniemaniu służą do uziemiania części metalowych instalacji wodnej,grzewczej...-> skoro instalacja wodna,kanalizacyjna będzie wykonana z plastiku to chyba nie ma sensu uziemiać baterii, co proponujesz jeszcze uziemić?rurę gazową?

Nie chciałbym robić uziemienia budynku z płaskownika, a chciałbym skorzystać z listwy uziemiającej z rozdzielni i od niej m.in. rozprowadzić połączenia wyrównawcze kablem 6mm2. Jest to dozwolone?

Z transformatora nie ma sensu, ale zakładam że uziemienie znajduje się albo w skrzynce ZE,albo w skrzynce ze złączem pomiarowym.

Głównej szyny uziemiającej mi to nie zastąpi, ale czy jest sens ją robić, skoro nie ma do czego robić połączeń wyrównawczych. Niby lepiej mieć niż nie mieć, ale po co dodatkowe uziemienie budynku...?

2. No właśnie... Dzięki.

3. Z lektury pewnych forów wiem że pewne wyłączniki główne 4-polowe nie odłączają/załączają później/wcześniej przewodu neutralnego-> co może mieć katastrofalne skutki dla urządzeń 3-fazowych pozbawionych na krótki czas N'a. Więc czy nie lepiej pozbyć się problemu, dać N'a na stałe, zastosować wyłącznik 3-polowy. Wiem że czasami warto móc odłączać N, ale trzeba coś wybrać...a ty co stosujesz?

Projektanci wiele rzeczy planują, często mija się to z praktyką.

4. SZR? Co masz na myśli?

6. A więc nad prysznicem?

8. Spoko dam radę...wykonuję takie pomiary przy okazji innych prac, chciałbym tylko wiedzieć jakie są wymagane przy w/w instalacji.

Starostwo? A nie ZE? ->przepraszam za mój kompletny brak wiedzy w tej kwestii.

A czy instalacji antenowej nie będziesz miał w domu? Przecież ekran przewodu koncentrycznego od wszelkich anten (TV, SAT, Internet, ekranowane skrętki) przyłącza się do szyny wyrównawczej.

Jeśli w domu będzie kocioł gazowy, to wkład kominowy pewnie będzie stalowy. Jego też chyba powinno się przyłączyć do GSW.

Instalację gazową też - jest przewodząca. Z tym, że trzeba zadbać o to, aby wykonana była poprawnie - tzn. wkładka izolacyjna oddzielająca instalację gazową w domu od tej poza domem.

Tylko nie przesadź, baterii na plastikowych instalacjach nie wolno uziemiać. Chyba już wyprostowali ten przepis. Takie uziemienie bardzo pogarsza sprawę. Łazienka powinna być zbudowana tak, żeby jak najskuteczniej wyeliminować z niej potencjał ziemi. A woda wbrew pozorom bardzo słabo przewodzi prąd, więc jej słup w rurze nie uziemi baterii :)

Zlewów czy wanien ze stali ja też bym nie uziemił :)

Przewód PE z rozdzielnicy powinien być uziemiony. Jak? - poprzez połączenie z uziemioną szyną wyrównawczą.

Inna sprawa, to że przewód 5x od złącza do domu to fanaberia wielu zakładów energetycznych, bo poza korzyścią dla producenta kabla (więcej zarobi) to innych raczej nie ma. Szczególnie jak licznik jest 200 metrów od domu...

Rozdział PEN na PE i N powinien być robiony w rozdzielnicy budynku, bo są oszczędności z tytułu kabla i dostęp do tego punktu w razie konserwacji/pomiarów/awarii. Przy rozdziale w skrzynce z licznikiem równie dobrze PE się może urwać, ty tego nawet nie zauważysz, ZE do tego przez 30 lat nie zajrzy. Także to jeszcze potwierdza, że uziom w budynku musi być. Rozdział PEN też powinien być, jak wyżej.

Ale ZE się nie przeskoczy, "zły" kabel położony to po prostu Cię nie przyłączą...

Ale to tak na marginesie :)

Jeśli chodzi o przewody koło prysznica - czy na prawdę nie da się ich poprowadzić tak, żeby w łazience ich praktycznie wcale nie było? Choćby naokoło łazienki, w łazience tylko niezbędne - np. gniazdo i oświetlenie, z tym, że też nie tak, żeby opasały ściany wewnątrz łazienki, mogą opasać, ale na zewnątrz łazienki :) Ja bym bardzo polecał ewentualnie nadłożyć pare metrów przewodu, żeby pozbyć się ich w łazience.

Dzięki michcio0711, trochę rozjaśniłeś mi sprawę odnośnie punktu 1szego

Faktycznie, zrobienie własnego uziomu uniezależnia nas od ZE i w skrajnych przypadkach tak jak opisałeś jest to duuuuzy plus.

A gdyby połączyć uziom z listwą uziemiającą w rozdzielni bezpośrednio i stamtąd wykonać połączenia wyrównawcze kablem 6mm2, to by było dobrze? Bo co za różnica czy przez główną szynę uziemiającą czy bezpośrednio... chyba że jest coś wysoce nietaktownego w połączeniu uziomu kablem, powiedzmy 10mm2...->za mały przekrój? Złe "styki"?

A jeżeli rozdział następuje w złączu pomiarowym do którego mam wgląd i znajduje się ono 20m od rozdzielni w budynku...to jest sens wykonania drugiego uziomu przy budynku?

Co do uziemiania kabli antenowych...załóżmy że mam kablówkę z linii podziemnej, kabel doprowadzony do skrzynki w garażu i stamtąd się rozchodzi... Jest sens uziemiania ekranu?

Skrętka...hmmm jeszcze nigdy nie uziemiałem ekranu skrętki...zakładam że rj'tka będzie wetknięta do urządzenia które powiedzmy jest podłączone do gniazda z bolcem i samo w sobie to będzie stanowiło uziemienie skrętki, bez połączeń wyrównawczych. Czy aż tak się mylę?

A co do kabli koło prysznica to oczywiście zakładam tylko te kable które wchodzą do łazienki (gniazdka, światło), jakoś iść muszą, chyba nad prysznicem nie jest tak źle?

Wspomnę jeszcze że miałem do czynienia z kilkoma instalacjami na przestrzeni 5 lat, i domki te nie mają ani uziemienia, ani połączeń wyrównawczych, a przewód PE jest doprowadzony ze skrzynki ZE... tak się robiło instalację jeszcze 3 lata temu i wszystko było ok.

Taaa wiem że jeszcze kiedyś to... Ale 3 lata to nie taki długi okres czasu, a 4-5 lat temu to co (na pewno poza wieloma wyjątkami) nikt nie wiedział że tak jest lepiej? Że przydałoby się jednak stosować uziemienia, główne szyny uziemiające i połączenia wyrównawcze.

Skąd to olśnienie?

Pozdrawiam!

Połączenia wyrównawcze główne należy wykonać w przyziemnej kondygnacji budynku, w pobliżu każdego złącza, w miejscu dostępnym dla kontroli. Powinny one obejmować:

- przewód ochronny PE (PEN) linii zasilających i wszelkie inne wprowadzone do budynku przewody (żyły) ochronne bądź uziemiające, żyły zewnętrzne przewodów współosiowych, metalowe powłoki bądź ekrany wprowadzonych do budynku przewodów teletechnicznych i informatycznych oraz telewizji i radiofonii przewodowej,

- uziom fundamentowy i/lub inne uziomy miejscowe, jeśli występują,

- wszelkie rozprowadzone w budynku rurociągi metalowe (wodne, gazowe, ogrzewnicze, klimatyzacyjne) niezależnie od tego, czy i jak są uziemione,

- rozległe metalowe części konstrukcji budynku mogące przenosić potencjał na znaczną odległość, np. między różnymi pomieszczeniami i/lub kondygnacjami: stalową konstrukcję szkieletową budynku, dźwigary stalowe, zbrojenie betonu, metalowe elewacje budynku, metalowe pokrycia dachowe, prowadnice dźwigów.

Połączenia wyrównawcze główne wykonuje się za pośrednictwem szyny wyrównawczej głównej, przy czym nie wymaga się, by każda z wymienionych części była przyłączona do szyny osobnym przewodem wyrównawczym.

Dalej poczytaj sobie tu:

http://www.edwardmusial.info/pliki/pol_wyr.pdf

Spróbuj też odszukać i zrozumieć slowo: ekwipotencjalizacja.

... tak się robiło instalację jeszcze 3 lata temu i wszystko było ok.

na stronie PKN pisze:

PN-HD 60364-4-41:2007 - NORMA WYCOFANA

ZASTĄPIONA PRZEZ PN-HD 60364-4-41:2009

a więc zmiany są nawet w stosunku do instalacji sprzed 1 roku.

Czytając http://www.edwardmusial.info/pliki/pol_wyr.pdf ...

c) Tysiące polskich elektryków dało sobie wmówić nie tylko obowiązkowe rozdzielenie przewodu PEN w złączu każdego budynku, ale również obowiązkowe uziemienie tego właśnie punktu rozdzielenia.

Nikt głośno nie zapytał, w którym arkuszu normy IEC 60364 jest takie wymaganie. Łatwiej było narażać inwestora na koszty karkołomnych połączeń i uziomów. Dopiero w ostatnio wydanym komentarzu SEP [41] przyznano, że nie jest to konieczne, co więcej – może to być nierozsądne.

Warto zwrócić uwagę, że w normie PN-IEC 60364 nie ma bezwzględnego wymagania, aby główna szyna wyrównawcza budynku była uziemiona w tym budynku lub w jego pobliżu. Jest rzeczą oczywistą, że takie lokalne uziemienie z natury rzeczy jest konieczne, jeśli instalacja ma układ TT, ale w przypadku

instalacji TN wystarcza, że przychodzący z zewnątrz przewód PEN (PE) sieci zasilającej jest wielokrotnie uziemiony w jej obrębie. Jeśli mimo to w wielu krajach Unii wymaga się uziemienia głównej szyny wyrównawczej budynku, to wymaganie takie jest zawarte w technicznych warunkach przyłączania określonych przez dostawcę energii.

i dalej o połączeniach wyrównawczych...

Biorąc pod uwagę powyższe dwa cytaty stosowanie uziomu i połączeń wyrównawczych nie jest konieczne. Ale ten artykuł jest z 2002r.

Rozumiem że w nowej normie z 2009r jest już przepis że należy stosować uziom budynku, główną szynę uziemiającą i połączenia wyrównawcze (nie że powinno).

A jak ma się sprawa z uziomem fundamentowym? Jest jakiś nakaz jego stosowania? Trudno mi uwierzyć że podczas zalewania fundamentów pracownicy budowlani troszczą się o coś takiego. A główny zainteresowany -> elektryk pojawia się na budowie po raz pierwszy gdy chałupa już stoi i trzeba zrobić instalację elektryczną... i uziomu fundamentowego brak.

Inna rzecz, biorąc pod uwagę rok 2009.

Kolega pracujący w firmie robiącej instalacje elektryczne na terenie Enei powiedział że Enea wymaga od nich by robić dodatkowo własny uziom budynku.

Inny operator już nie wymaga, pozwala korzystać ze swojego uziomu(przewodu ochronnego). Tak jakby to czy stosuje się własny uziom budynku zależało od operatora na danym terenie.

Wiem o instalacji z 2009r (lato) i nie ma tam uziomu budynku, głównej szyny uziemiającej, połączenia wyrównawcze są zrobione z rozdzielni. Czy tą instalację robił jakiś bez mózgowy elektryk (uprawnienia D i E), niezgodnie z obowiązującymi normami, niemający pojęcia o sztuce? Instalacja oczywiście oddana do użytku. Myślę że to przypadek jeden z wielu jakby poszukać.

Nie jestem zwolennikiem nie robienia uziomu, głównej szyny uziemiającej, przecież to nie duży problem, tylko dziwi mnie fakt że niektórzy tzw.elektrycy, mający o wiele większe pojęcie ode mnie tego nie robią. Widocznie nie widzą w tym sensu...

Są tu jacyś tacy na forum??? Dlaczego tego nie robicie, skoro taka jest norma?

Dzięki retrofood za zainteresowanie.

pozdrawiam!