retrofood 08.01.2010 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 Biorąc pod uwagę powyższe dwa cytaty stosowanie uziomu i połączeń wyrównawczych nie jest konieczne. Ale ten artykuł jest z 2002r. Ty se przeczytaj do końca. Tam jest kiedy i dlaczego (i jak) wymagane jest koniecznie wykonanie połączeń wyrównawczych. A korzystanie z uziomu "ciągniętego" a odległości kilkadziesiąt metrów, można se... spróbuj znależć znaczenie słowa "ekwipotencjalizacja" Dlaczego tak wazne jest własnie wyrównanie potancjałów i to niekoniecznie na poziomie potencjału ziemi. PS. Do punktu rozdziału PEN trzeba mieć dostęp (a ZE plombuje). Bo potem nie ma jak zrobić pomiarów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michcio0711 08.01.2010 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 Co do uziomu fundamentowego, to jest to chyba najlepszy z uziomów. I najtańszy. Właściwie wieczny (taki zewnętrzny po x latach trafia szlag (korozja, pomimo ocynku) i trzeba robić nowy). Oczywiście niskie rezystancje.W projekcie pewnie też jest napisane, żeby taki wykonać (pewnie kryje się pod nazwą "uziom naturalny"). Tylko, że faktycznie 99,9% inwestorów go nie robi - elektryk wchodzi na budowę jak już są okna, a powinien jeszcze przed wylaniem ław, żeby zrobić ten uziom czy choćby zrobić przepusty pod przewody. Za granicą za takie kucie potem trzeba nieźle zapłacić. Na budowach na zachodzie prawie wszystkie budynki wyposaża się w uziom fundamentowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MPG Biedronki 06.02.2010 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2010 Królowie Elektrycy! Za około 2 miesiące elektryk będzie robił instalację elektryczną w naszym nowym domu. W związku z tym przez ostatnie 2-3 tygodnie przeczytałem cały ten wątek, od deski do deski, wynotowując sobie najważniejsze sprawy. Wyszło tych notatek kilka stron, a tajemny świat elektronów uchylił przede mną rąbek rąbka swej tajemnicy:) Dzięki dobrej woli dzielenia się wiedzą tych kilku najbardziej aktywnych i kompetentnych ludzi w tym wątku, teraz łatwiej mogę określić własne oczekiwania, wyartykułować je elektrykowi i przedyskutować z nim sprawy co do których się waham. Jednym słowem W I E L K I S Z A C U N dla was! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
praktykant 08.02.2010 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 Witam, chyba dobrze tutaj trafilem. Od dawna gnebi mnie pytanie mianowicie czy zarowka oszczednosciowa zuzywa trzy razy wiecej energji po jej wlonczeniu? - Tak twierdzi moj znajomy, ktory "pali" swiatlo caly wieczor chociaz nie potrzebuje. U mnie w korytarzu jest kinket z dwiema roznymi zarowkami oszcz. pierwsza zapala sie natychmiast natomiast druga po 2-3 sek.Wie ktos cos na temat?pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michcio0711 08.02.2010 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 Tak, ale ja bym na to nie zwracał uwagi, to jest na prawdę bardzo krótkotrwałe zjawisko. Tak na marginesie: Ta z ciepłym zapłonem (zapala się długo) to pewnie jakaś sprzed paru lat, ta z zimnym (świeci od razu) pewnie nowsza. Ta z ciepłym zapłonem poświeci pewnie jeszcze pare lat, ta z zimnym z reguły po roku jest do wymiany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tojato 11.02.2010 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 Witam!W odległości 10m od domu mam nieuzytkowana studnie czy moge wykorzystać ją jako uziom i jak prawidłowo to wykonać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 11.02.2010 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 Witam! W odległości 10m od domu mam nieuzytkowana studnie czy moge wykorzystać ją jako uziom i jak prawidłowo to wykonać. Czy to jest studnia głębinowa (stalowa rura pogrążona w ziemi)? Studnia z kręgów betonowych nie bardzo, chyba że masz patent na przyspawanie kabla miedzianego do betonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tojato 12.02.2010 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Witam.Jest to studnia z kregów betonowych,jest tam wpuszczona rura stalowa.Gdyby tak przykrecic do niej uziom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 12.02.2010 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Witam. Jest to studnia z kregów betonowych,jest tam wpuszczona rura stalowa. Gdyby tak przykrecic do niej uziom. To nie jest dobry pomysł. Wykonałbyś w ten sposób uziom punktowy daleko od domu, niezbyt przydatny dla celów ochrony pporażeniowej. Po to robi się uziom otokowy lub fundamentowy, żeby wyrównać różnice potencjałów na danym terenie. A takim "uziomem" niczego nie wyrównasz. Poza tym jesli rura kończy się w wodzie, to woda nie jest zbyt dobrym przewodnikiem, więc dochodzi kwestia wartości rezystancji uziomu. I jeszcze jedno: połączenia rur nie gwarantują stałej wartości rezystancji przejścia, co czyni je niezbyt przydatne do tych celow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tojato 12.02.2010 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Może takie rozwiązanie się sprawdzi?http://www.galmar.pl/index_poznan_pl.php?menu=3211 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 12.02.2010 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Może... poczytaj tu:http://www.spinpol.com.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maden 25.02.2010 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 witam mam pytanie czy i jeśli to w jaki sposób robi się coś takiego żę w razie zaniku np2 faz chodzi np o pompę od co coś przerzuca automatycznie to gniazdo do którego jest podłączona pomta na tą fazę proszę o wskazówki lub liki co do tego jest potrzebne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 25.02.2010 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 http://www.pollin.pl/index.php?dzial=1&kategoria=6&podkategoria=26http://www.elektrosklep.com.pl/product_info.php/info/p5472_Automatyczny-prze--cznik-faz-PF-431--z-faz--priorytetow--.html wklep w google "automatyczny przełącznik faz" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 25.02.2010 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 Powinieneś zastosować APF (skrót: Automatyczny Przełącznik Faz).Problemem może być obciążenie jakie chcesz podpiąć - pompa. Producenci APF podają wartości prądu wyjściowego 10-16A dla obciążeń rezystancyjnych (1A=230W).Przy podłączeniu pompy (charakter indukcyjny) podziel sobie prąd wyjściowy przez 3 (tak dla bezpieczeństwa tego układu). Jeśli ta wartość jest dla Ciebie za mała potrzebujesz APF współpracującego ze stycznikami.Indukcja sprawia, że w bardzo krótkim czasie styki przekaźników się sklejąją (APF => złom). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maden 25.02.2010 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 to znaczy ze tylko te Apf które są złomami można zastosowac no ale przcież myślę że takie sytuacje zdażają się rzadko chodzi mi tylko o okres zimowy co z pompą od co w przypadku zaniku fazy lub dwóch coby w domu nie było zimno a przy okazji mam drugie pytanie czy to jest normalne że przy zrobionej instalacji robiąc zwarcie np na poddaszu w oświetleniu wywali esa pod który to jest podpięte oraz w tablicy przyłącza w płocie z pominięciem zabezpieczeń które znajdują się w tablicy w domu spotkałem się z taką sytuacją to po co te zabezpieczenia w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 26.02.2010 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 1) Zadałeś ogólne pytanie, dostałeś ogólną odpowiedź1') Nie przeczytałeś bądź nie zrozumiałeś co napisałem na temat APF 2) Tak to jest normalne i naturalne zjawisko w Polskiej Rzeczywistości2') W praktyce wyłączniki instalacyjne chronią instalację przed przeciążeniami2'') W przypadku zwarcia zadziała dowolna S-ka, stąd konieczność posiadania w zimie łopaty do śniegu i wydeptanej ścieżki do złącza licznikowego2''') Są rejony w Polsce gdzie rolę zabezpieczenia głównego spełniają topiki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 04.03.2010 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Wymyslilam sobie wlasnie ze w jednym pokoju chcialabym przygotowac instalacje do projektora .Moge wiec z tego miejsca prosic Was specow o pomoc i wypisanie co powinni mi przygotowac pod taki projektor? Chodzi mi jakie kable powinni podciagnac do samego projektora i gdzie to zlokalizowac?Widzialm fotki projektorow podwieszanych pod sufitem czyli rowniez w suficie powinno byc umieszczone gniazdko? Czy sa jakies normy w jakiej odleglosci w zaleznosci od wielkosci pozniejszego ekranu powinien znajdowac sie projektor?Pokoj ma szerokosc okolo 4 m i cala przeciwlegla sciana (gdzies tez okolo 5 m) jest do ''dyspozycji'' ekranu. Pewnie tez od razu trzeba by bylo poprowadzic kable pod kolumny i zasilanie podnoszenia-zwijania ekranu Przegladnelam kilka watkow o projektorach ale jest tam uzywany slownik dla mnie totalnie nie zrozumialy wiec prosze o krotkie wypunktowanie jakie kable i gdzie mam doprowadzic. W salonie bedzie normalne tv z kinem domowym-czy kable pod kolumny do takiego kina sa takie same jak przy projektorze czy stosuje sie tam cos ''lepszego''? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 08.03.2010 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 http://demotywatory.elektroda.pl/_picbase/764c1d5581ae3c81b0348953b7e5b90e.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 16.03.2010 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2010 Prawo energetyczne po ostatnich nowelizacjach. Wersja bardzo czytelna, wszystkie zmiany zaznaczono. Stan na 11 marca 2010 roku. http://www.ure.gov.pl/portal/pl/25/17/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 06.04.2010 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2010 (edytowane) Witam Być może już coś było na ten temat w tym wątku, jeśli tak - przepraszam za powtórkę. Kompletuję dokumentację potrzebną do pozwolenia na budowę. Wymagana jest w moim urzędzie tzw. plansza zbiorcza, na której są naniesione na plan zagospodarowania działki wszystkie sieci uzbrojenia, w tym prąd. Instalacje wewnątrz budynku już mam. Mam do zrobienia m.in projekt energetyczny - odcinka od skrzynki do domu, który jacekj nazwał "elementem instalacji wewnętrznej ułożonym na zewnątrz". Nie mam jeszcze jednak skrzynki, umowy z zakładem energetycznym też nie mam jeszcze podpisanej (i na razie nie chcę tego robić), ale mam warunki przyłączeniowe.Dowiedziałam się, że można to rozwiązać rysując tymczasowy przebieg - kreskę do domu, z adnotacją "do późniejszego opracowania". Czy może faktycznie tak być? Bo żeby zrobić konkretny, docelowy projekt, najpierw musiałby zrobić swoją część zakład energetyczny, a to trwa ok pół roku...Mogą mnie zmusić do zrobienia tego projektu aby uzyskać pozwolenie na budowę? W zasadzie nie powinni tego wymagać, bo przyłącza można robić na zgłoszenie. Edytowane 22 Kwietnia 2010 przez *milek* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts