Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

... Jaka waszym zdaniem jest maksymalna do zaakceptowania wysokość dolnej krawędzi okna? (inaczej mówiąc jak wysoko mogę umieścić te okna, by były one na tyle nisko, by dobrze się na poddaszu mieszkało)?? :D

Mam zamontowane okna na połaci o nachyleniu 35 stopni.

Dolna krawędź szyby jest na wysokości około 160 cm. Mogłaby być trochę niżej, ale z różnych względów tak wyszło. Przy moim wzroście (185 cm) da się przez takie okno wyjrzeć, więc nie jest jeszcze tak źle. Wnęka pod oknem ma głębokość 60 cm i nie powoduje specjalnego zaciemnienia. Z tym, że u mnie okna są zespolone po dwa.

https://forum.murator.pl/topic/39618-okna-na-poddaszu-b-wysoko-co-zrobic/page/2/#findComment-834901

Ja też na pewno zrobię po dwa (jedno we wnęce wydaje mi się mało). Póki co z wyliczeń wychodzi mi, że jak obniżę o 20 cm, to da mi to już mniej więcej ok. 50-60 cm głębokości wnęki (kąt 35st.). Tak więc raczej bardziej obniżać nie będę.

ps. mam pytanie dodatkowe: w projekcie mam podane na jakiej wysokości jest dolna, wewnętrzna krawędź otworu okiennego. Jednak krawędź dolna nie jest poziomo, tak więc kierując się na zewnątrz podnosi się. I moje pytanie: czy zazwyczaj tak jest? I drugie (jeśli odpowiedź na pierwsze to "tak" :wink: ): o ile u was zewnętrzna krawędź otworu okiennego jest wyżej od wewnętrznej krawędzi? (z projektu za nic nie mogę tego odczytać a metoda "na linijkę" jest dość nieprecyzyjna :-? )

https://forum.murator.pl/topic/39618-okna-na-poddaszu-b-wysoko-co-zrobic/page/2/#findComment-834976

Ja też na pewno zrobię po dwa (jedno we wnęce wydaje mi się mało). Póki co z wyliczeń wychodzi mi, że jak obniżę o 20 cm, to da mi to już mniej więcej ok. 50-60 cm głębokości wnęki (kąt 35st.). Tak więc raczej bardziej obniżać nie będę.

ps. mam pytanie dodatkowe: w projekcie mam podane na jakiej wysokości jest dolna, wewnętrzna krawędź otworu okiennego. Jednak krawędź dolna nie jest poziomo, tak więc kierując się na zewnątrz podnosi się. I moje pytanie: czy zazwyczaj tak jest? I drugie (jeśli odpowiedź na pierwsze to "tak" :wink: ): o ile u was zewnętrzna krawędź otworu okiennego jest wyżej od wewnętrznej krawędzi? (z projektu za nic nie mogę tego odczytać a metoda "na linijkę" jest dość nieprecyzyjna :-? )

Jeżeli dobrze zrozumiałem, to odpowiedź na pierwsze pytanie brzmi: tak.

Co do drugiego pytania, to w każdym przypadku różnica będzie inna, bo zależy od wielu czynników (kąta nachylenia dachu, rodzaju pokrycia i grubości ocieplenia).

https://forum.murator.pl/topic/39618-okna-na-poddaszu-b-wysoko-co-zrobic/page/2/#findComment-835029