Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piwniczka ziemna i ziemianka - wątek zbiorczy

Recommended Posts

Może zadam głupie pytanie ale czy lodowek nie macie?

Ziemianka nie do końca rozumiem czego szukacie . Moi dziadkowie np na zime budowali coś takieg co przyjmowąło nazwę zeimianka. W gruncie "za stdołą" kopał dziadek dołek na 60-80cm , 2x5m do tego dolka sypał ziemniaki lub buraki , wszystko wystawało usypane ponad grunt w pryzmę. To było obłozone słomą w kalenicy znajdowąły sie drewniane kominy (zbite z desek). Szczegołów w sensie grubości słomy nie pamiętam, ale wiosną to likwidowali.

Inny typ jaki widywałem to piwnice z cegły pełnej budowane tak aby nie było w nich posadzek - był grunt. Piwnice były zagłebione 50-60cm ponizęj terenu , miały wyskośc 120-140 cm w szczycie. Konstrukcja murowana -sklepnia lukowe. Rok budowy ~1830. Sciany tynkowane , od zewnątrz oceplone słomą w której kury nosiły jajka.

Co planujecie u siebie budować pod tytulem ziemianka ? Oba sposoby czerpały z ziemi cipło/zimno z ziemi więc to chyba ziemianki.

Jajmar, ty piszesz o czymś, co u nas nazywało sie "kopiec" - tylko do przechowywania warzyw korzeniowych i kapusty w duzych ilościach. tego juz raczej nikt nie stosuje. ziemianka daje mnóstwo korzyści. naszą mamy juz trzy lata ( w tym połączonym watku znalazła sie chyba na 26 stronie) i nie jest nieoceniona.

- ziemniaki, cebulę i warzywa korzeniowe kupujemy workami gdy sa najtańsze i zawsze sa jędrne jak nowe

- przenieslismy tam hydrofor

- zaprawy w słoikach - wiadomo

- mały zapasik wina i nalewek

- chowamy tam na zimę rzeczy, których nie chcemy mieć w domu i które nie mogą zmarznać (np. farba, impregnat)

- jabłka przechowują sie bardzo dobrze od jesieni do kwietnia

ważne - żadnych izolacji! nie polecam też wylewanych posadzek. tam musi być kontakt od spodu z matką ziemią - pewna wilgotność jest niezbędna do przechowywania owoców i warzyw. no i ziemia zimą grzeje. u nas podłoga jest z czerwonej cegły bez zaprawy.

http://i2.fmix.pl/fmi946/1cbe34f80011c87c4cf00494/zdjecie.jpg

a, i ktos pytał o silke. u nas sa bloczki fundamentowe zamaskowane przy wejsciu czerwona cegłą, rozbiórkową (dla klimatu)

http://i2.fmix.pl/fmi1199/07ce17f1002a75e44ceeb3d1/zdjecie.jpg

Edytowane przez Zielony ogród

• 2 months później...
  • Odpowiedzi 653
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czytało mi się ten wątek bardzo dobrze i przyjemnie do momentu... w którym to... zrobił się to wątek o uszczelnianiu szamb! Czy ktoś moderuje ten wątek?! Pogonić tych gamoni z szambami!!! Ja chce piwniczkę budować, a nie szambo?! Niech sobie wpiszą w wyszukiwarce temat "uszczelnianie szamba" to i znajdą!!!

Mój pomysł na piwnice naturalna jest taki: ława fundamentowa, na tym ściany z bloczków fundamentowych, a to wszystko przykryte płyta żerańską. Ma ktoś takie rozwiązanie?Jak to się sprawuje? Żadnych izolacji i dociepleń ścian piwnicy, ewentualnie izolacja stropu stropu, podłoga kładziona z cegły rozbiórkowej bez zaprawy, prosto na grunt. Co wy na to?

Piękna sprawa taka piwnica jak się nie ma podpiwniczonego domu. ;) U mnie będzie na pewno. Szybciej niż grill. ;)

swego czasu mocno interesowałem sie tym tematem, jako ze u siebie chce taka wybudowac

znalazłem kilka ciekawych opisów

http://wedlinydomowe.pl/forum/printview.php?t=5323&start=0&sid=a7f1ebdc371261a38479b3a9166b19e6

ten jest jak najbardziej wporzadku

do tego zakupilem bardzo ciekawa ksiazke

http://www.czarymary.pl/p_458_piwnice_naturalne_claudia_lorenzladener

mozna w niej przeczytac dokladnie jak to powinno byc zrobione.

• 5 months później...

Witam

Jako, że na wiosnę w końcu planuję rozpocząć budowę piwniczki w ogrodzie, to zacząłem zgłębiać temat i jak zwykle moje proste plany na jej budowę zaczeły się chwiać. Plan był taki, żeby wylać ławy, na to ściany z bloczków betonowych i na koniec strop płaski zalewany. Na strop planowałem dać izolację od wilgoci i styro 10cm a na koniec z pół metra ziemi. Piwniczka zagłębiona na 2-1.5m w ziemię, grunt piaszczysty. Ale za radą niektórych tu na forum kupiłem książeczkę o piwniczkach naturalnych i pojawiły się wątpliwości.

1. Izolować ściany pionowe czy nie? W tym wątku są opinie że nie należy dawać żadnej izolacji bo piwniczka ma być wilgotna. Tam piszą że ścianę pionową powinno się(można) izolować od wody, tak samo między ławą i ścianą poziomo a wilgoć do piwniczki ma wnikać przez posadzkę, która nie może być wylewana a ma być np. z cegieł.

2. Czy bloczki betonowe nadają się na ściany? W książce nie zalecają betonu na materiał ścian ponieważ ma za małą chłonność wilgoci i może dojść do tego, że woda będzie się wykraplać i sciekać po ścianach, najlepszym materiałem jest cegła pełna lub dziurawka. I tu wątpliwość jak taka cegła będzie się zachowywać w gruncie, no i koszt takiego muru też spory. Myślę nad kompromisem, dwówarstwowa ściana - zewnętrzna z bloczków i od wewnątrz warstwa z cegły.

3.Betonowy strop - to co powyżej dotyczy też stropu, najlepsze cegły ale też problem trwałości i kosztu wykonania tego. Kompromisem wydaje się strop z porothermu, jest zbrojony beton i jest ceramika więc powinien się nadać, łatwiejszy w wykonaniu tylko kosztowo nie sprawdzałem i czy toto się nadaje żeby póżniej zasypać ziemią.

Proszę o pomoc w rozwianiu tych wątpliwości, szukam sposobu w miarę prostego i taniego ale z drugiej strony nie chcę tego zepsuć.

izoluj ściany dysperbitem.

Piwniczka i tak powinna posiadać wentylację, zbyt duża wilgotność spowoduje pleśnienie produktów.

Porotherm - czy będzie miał wystarczająca wytrzymałość?

Myślałeś o silikatach? Ich odczyn uniemożliwia rozwój grzybów.

Ścian nie izolować.

Mają być masywne i można je z bloczków betonowych zrobić.

Bloczki na sztorc, bo 10 pięter na tym nie postawisz i tak.

Dla zwiększenia powierzchni parowania można te ściany "pokropić" rzadką zaprawą cementową.

Dokładnie tak, jak kiedyś tynki zewnętrzne upiększano.

Ściana dwuwarstwowa to nieporozumienie...

Strop płaski zalewany to niezły pomysł.

Wentylacja - symboliczna, ale jednak konieczna.

Kawałek rurki fi 110 gdzieś pod stropem trzeba w ścianie umieścić.

Na podłodze może być klepisko. Takie z gliny.

Adam M.

No i już mam dwie wersje izolować - nie izolować, dobrze że nie ma trzeciej możliwości :)

Bloczki betonowe na sztorc - a co z naporem ziemi, wytrzymają? W tej książce to zalecają mur z cegły i to o grubości ok. 40cm a do tego koniecznie ceramika bo łatwiej chłonie i oddaje później wilgoć w odróżnieniu od betonu. To jak to w końcu jest z tym chłonięciem i oddawaniem wilgoci przez mur ściany, daje to jakieś efekty czy nie? Chociaż jak wspomniano powyżej to kiedyś budowano i z kamienia a on to chyba jeszcze gorzej współpracuje z wilgocią (tak mi się wydaje).

Dlaczego ściana dwuwarstwowa jest zła?

No i jakie macie zdanie odnośnie stropu z ceramiki (porotherm)?

• 2 weeks później...
  • 1 month później...
  • 2 weeks później...