Zielony ogród 12.03.2012 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 (edytowane) Może zadam głupie pytanie ale czy lodowek nie macie? Ziemianka nie do końca rozumiem czego szukacie . Moi dziadkowie np na zime budowali coś takieg co przyjmowąło nazwę zeimianka. W gruncie "za stdołą" kopał dziadek dołek na 60-80cm , 2x5m do tego dolka sypał ziemniaki lub buraki , wszystko wystawało usypane ponad grunt w pryzmę. To było obłozone słomą w kalenicy znajdowąły sie drewniane kominy (zbite z desek). Szczegołów w sensie grubości słomy nie pamiętam, ale wiosną to likwidowali. Inny typ jaki widywałem to piwnice z cegły pełnej budowane tak aby nie było w nich posadzek - był grunt. Piwnice były zagłebione 50-60cm ponizęj terenu , miały wyskośc 120-140 cm w szczycie. Konstrukcja murowana -sklepnia lukowe. Rok budowy ~1830. Sciany tynkowane , od zewnątrz oceplone słomą w której kury nosiły jajka. Co planujecie u siebie budować pod tytulem ziemianka ? Oba sposoby czerpały z ziemi cipło/zimno z ziemi więc to chyba ziemianki. Jajmar, ty piszesz o czymś, co u nas nazywało sie "kopiec" - tylko do przechowywania warzyw korzeniowych i kapusty w duzych ilościach. tego juz raczej nikt nie stosuje. ziemianka daje mnóstwo korzyści. naszą mamy juz trzy lata ( w tym połączonym watku znalazła sie chyba na 26 stronie) i nie jest nieoceniona. - ziemniaki, cebulę i warzywa korzeniowe kupujemy workami gdy sa najtańsze i zawsze sa jędrne jak nowe - przenieslismy tam hydrofor - zaprawy w słoikach - wiadomo - mały zapasik wina i nalewek - chowamy tam na zimę rzeczy, których nie chcemy mieć w domu i które nie mogą zmarznać (np. farba, impregnat) - jabłka przechowują sie bardzo dobrze od jesieni do kwietnia ważne - żadnych izolacji! nie polecam też wylewanych posadzek. tam musi być kontakt od spodu z matką ziemią - pewna wilgotność jest niezbędna do przechowywania owoców i warzyw. no i ziemia zimą grzeje. u nas podłoga jest z czerwonej cegły bez zaprawy. http://i2.fmix.pl/fmi946/1cbe34f80011c87c4cf00494/zdjecie.jpg a, i ktos pytał o silke. u nas sa bloczki fundamentowe zamaskowane przy wejsciu czerwona cegłą, rozbiórkową (dla klimatu) http://i2.fmix.pl/fmi1199/07ce17f1002a75e44ceeb3d1/zdjecie.jpg Edytowane 12 Marca 2012 przez Zielony ogród Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franco103 02.06.2012 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2012 Czytało mi się ten wątek bardzo dobrze i przyjemnie do momentu... w którym to... zrobił się to wątek o uszczelnianiu szamb! Czy ktoś moderuje ten wątek?! Pogonić tych gamoni z szambami!!! Ja chce piwniczkę budować, a nie szambo?! Niech sobie wpiszą w wyszukiwarce temat "uszczelnianie szamba" to i znajdą!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franco103 03.06.2012 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 Mój pomysł na piwnice naturalna jest taki: ława fundamentowa, na tym ściany z bloczków fundamentowych, a to wszystko przykryte płyta żerańską. Ma ktoś takie rozwiązanie?Jak to się sprawuje? Żadnych izolacji i dociepleń ścian piwnicy, ewentualnie izolacja stropu stropu, podłoga kładziona z cegły rozbiórkowej bez zaprawy, prosto na grunt. Co wy na to? Piękna sprawa taka piwnica jak się nie ma podpiwniczonego domu. U mnie będzie na pewno. Szybciej niż grill. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 04.06.2012 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 u mnie taka piwniczka była szybciej niż dom....przy okazji zakupu bloczków fundamentowych pod dom kupujemy bloczki na piwniczkę - będzie taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jakub_b 06.06.2012 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 swego czasu mocno interesowałem sie tym tematem, jako ze u siebie chce taka wybudowacznalazłem kilka ciekawych opisów http://wedlinydomowe.pl/forum/printview.php?t=5323&start=0&sid=a7f1ebdc371261a38479b3a9166b19e6ten jest jak najbardziej wporzadkudo tego zakupilem bardzo ciekawa ksiazkehttp://www.czarymary.pl/p_458_piwnice_naturalne_claudia_lorenzladenermozna w niej przeczytac dokladnie jak to powinno byc zrobione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miol 23.11.2012 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 WitamJako, że na wiosnę w końcu planuję rozpocząć budowę piwniczki w ogrodzie, to zacząłem zgłębiać temat i jak zwykle moje proste plany na jej budowę zaczeły się chwiać. Plan był taki, żeby wylać ławy, na to ściany z bloczków betonowych i na koniec strop płaski zalewany. Na strop planowałem dać izolację od wilgoci i styro 10cm a na koniec z pół metra ziemi. Piwniczka zagłębiona na 2-1.5m w ziemię, grunt piaszczysty. Ale za radą niektórych tu na forum kupiłem książeczkę o piwniczkach naturalnych i pojawiły się wątpliwości. 1. Izolować ściany pionowe czy nie? W tym wątku są opinie że nie należy dawać żadnej izolacji bo piwniczka ma być wilgotna. Tam piszą że ścianę pionową powinno się(można) izolować od wody, tak samo między ławą i ścianą poziomo a wilgoć do piwniczki ma wnikać przez posadzkę, która nie może być wylewana a ma być np. z cegieł.2. Czy bloczki betonowe nadają się na ściany? W książce nie zalecają betonu na materiał ścian ponieważ ma za małą chłonność wilgoci i może dojść do tego, że woda będzie się wykraplać i sciekać po ścianach, najlepszym materiałem jest cegła pełna lub dziurawka. I tu wątpliwość jak taka cegła będzie się zachowywać w gruncie, no i koszt takiego muru też spory. Myślę nad kompromisem, dwówarstwowa ściana - zewnętrzna z bloczków i od wewnątrz warstwa z cegły.3.Betonowy strop - to co powyżej dotyczy też stropu, najlepsze cegły ale też problem trwałości i kosztu wykonania tego. Kompromisem wydaje się strop z porothermu, jest zbrojony beton i jest ceramika więc powinien się nadać, łatwiejszy w wykonaniu tylko kosztowo nie sprawdzałem i czy toto się nadaje żeby póżniej zasypać ziemią. Proszę o pomoc w rozwianiu tych wątpliwości, szukam sposobu w miarę prostego i taniego ale z drugiej strony nie chcę tego zepsuć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.11.2012 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 izoluj ściany dysperbitem. Piwniczka i tak powinna posiadać wentylację, zbyt duża wilgotność spowoduje pleśnienie produktów.Porotherm - czy będzie miał wystarczająca wytrzymałość? Myślałeś o silikatach? Ich odczyn uniemożliwia rozwój grzybów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 24.11.2012 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 t\eż się przymierzamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 24.11.2012 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 w mojej okolicy wszystkie piwnice ziemne są zrobione z kamienia i maja łukowe stropy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 24.11.2012 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 Ścian nie izolować.Mają być masywne i można je z bloczków betonowych zrobić.Bloczki na sztorc, bo 10 pięter na tym nie postawisz i tak.Dla zwiększenia powierzchni parowania można te ściany "pokropić" rzadką zaprawą cementową.Dokładnie tak, jak kiedyś tynki zewnętrzne upiększano.Ściana dwuwarstwowa to nieporozumienie...Strop płaski zalewany to niezły pomysł.Wentylacja - symboliczna, ale jednak konieczna.Kawałek rurki fi 110 gdzieś pod stropem trzeba w ścianie umieścić.Na podłodze może być klepisko. Takie z gliny. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miol 24.11.2012 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 No i już mam dwie wersje izolować - nie izolować, dobrze że nie ma trzeciej możliwości Bloczki betonowe na sztorc - a co z naporem ziemi, wytrzymają? W tej książce to zalecają mur z cegły i to o grubości ok. 40cm a do tego koniecznie ceramika bo łatwiej chłonie i oddaje później wilgoć w odróżnieniu od betonu. To jak to w końcu jest z tym chłonięciem i oddawaniem wilgoci przez mur ściany, daje to jakieś efekty czy nie? Chociaż jak wspomniano powyżej to kiedyś budowano i z kamienia a on to chyba jeszcze gorzej współpracuje z wilgocią (tak mi się wydaje). Dlaczego ściana dwuwarstwowa jest zła? No i jakie macie zdanie odnośnie stropu z ceramiki (porotherm)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 06.12.2012 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 Skany wysłane. Kto chce jeszcze to proszę na priva albo na formum się ogłaszać. mogę prosić [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gicho 16.01.2013 23:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 Hej, czy ma ktoś gotowy projekt takiej ziemianki i mógłby wysłać na maila? czy wejście od strony południowej nie zaszkodzi temperaturze wewnątrz latem? (taki mam niestety układ działki)Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magos1719503354 17.01.2013 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Ja tez szukam projektu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qnik111 17.01.2013 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Na wiosnę mam zamiar zbudować ziemiankę z bloczków betonowych ( fundamentowych ) ściany pomalować jakimś mazidłem na fundamenty +styropian + folia. Co myślicie o zastosowaniu bloczków na ziemiankę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miol 26.01.2013 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 qnik111 a do czego ten wystający fragment w ścianie bocznej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qnik111 29.01.2013 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 Ziemianka budowana z cegieł i też tak ma Chodzi o wzmocnienie, czy tak zrobię? jeszcze nie wiem, na pewno nie zaszkodzi Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 29.01.2013 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 Ziemianka budowana z cegieł i też tak ma Chodzi o wzmocnienie, czy tak zrobię? jeszcze nie wiem, na pewno nie zaszkodzi Pozdrawiam [ATTACH=CONFIG]165864[/ATTACH] za jakiś czas napór ziemi może być tak duży że ścianka będzie ci się wyginała do środka, zrób wzmocnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miol 03.02.2013 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 za jakiś czas napór ziemi może być tak duży że ścianka będzie ci się wyginała do środka, zrób wzmocnienia. Nawet gdy ściany będą z bloczka położonego na płasko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 04.02.2013 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Nawet gdy ściany będą z bloczka położonego na płasko? zależy od długości ściany, dopiero po jakimś czasie jak wejdzie wilgoć to może się okazać że ściany się wyginają. Jak dasz jedno po środku na pewno nie zaszkodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts