karol47 23.11.2011 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 Też tego szukam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 10.01.2012 03:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 googlem wątku o ziemiance poszukajcie na muratorze...Był bardzo bogaty!Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kupiecjudex 10.01.2012 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Może to tylko że nie wiem z jakiej to datyhttp://muratordom.pl/gazety/murator/jak-zrobic-piwniczke-pod-schodami,173_6940.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lesz 11.01.2012 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 moze to pomoze - spis art. z 2005-07 roku http://www.archiwum.murator.pl/spisy/spis_2005.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markus383 15.01.2012 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 Witam. W tym roku planuję zrobić sobie ziemiankę, ale nic jeszcze nigdy nie budowałem i nie mam pojęcia na temat kosztów. Chciałbym umieścić tam oświetlenie, gniazdka elektryczne i jakieś mebelki do siedzenia i zrobić jakąś wentylacje.Chciałbym zapytać kogoś ile moze kosztować wymurowanie ziemianki o wymiarach 5x5x2m(szer x dł x wys)?Z jakiego materiału najlepiej ją wykonać? Mógłby byc silikat?Mogę prosić o link do strony o robieniu sklepienia półokrąglego? Pzdr.Mateusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carver 19.01.2012 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Witaj, Chyba sporo lektury przed Tobą... Sylikat w kontakcie z gruntem i wilgocią stanie się wapienną mazią, więc może zacznij od początku tutaj. Nie zrażaj się Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radekc 20.01.2012 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 poszukaj na allegro, czasem można trafić egzemplarz z archiwum z czyjejś wyprzedaży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 12.02.2012 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Mam ten numer Muratora ale nie widze tu nic o piwniczkach ziemiankach. Może to ajkiś inny numer powinien byc ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 12.02.2012 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?10266-ziemianka http://forum.muratordom.pl/showthread.php?22322-Piwnica-ziemianka-czy-ma-kto-z-was-tak tam chyba o numerze muratora też coś widziałam cały czas chcę wybudować, tylko czasu niet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keros 24.02.2012 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 A możecie napisać, w jakim celu chcecie budowac ziemianki? Po prostu jako spiżarnię czy ma też inne zastosowania? Bo ja ziemianki znam tylko z opowiadań dziadka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 24.02.2012 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 jako spiżarnię. Nie mam takiej w domu, mam za to równomierną temp powyżej 21 stopni a nawet 22 i wilgotność 30-40% Ziemniak wytrzymuje 2 dni a ja nie mam czasu latać co 2 dni do sklepu, zakupy robię na tydzień. Więc myślę o piwiniczce - ziemiance. Problem w tym, że jak zaczne mieć czas ją zbudować, to będę mieć czas chodzić nawet po 3 ziemniaki co dzień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 24.02.2012 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 Może zadam głupie pytanie ale czy lodowek nie macie? Ziemianka nie do końca rozumiem czego szukacie . Moi dziadkowie np na zime budowali coś takieg co przyjmowąło nazwę zeimianka. W gruncie "za stdołą" kopał dziadek dołek na 60-80cm , 2x5m do tego dolka sypał ziemniaki lub buraki , wszystko wystawało usypane ponad grunt w pryzmę. To było obłozone słomą w kalenicy znajdowąły sie drewniane kominy (zbite z desek). Szczegołów w sensie grubości słomy nie pamiętam, ale wiosną to likwidowali. Inny typ jaki widywałem to piwnice z cegły pełnej budowane tak aby nie było w nich posadzek - był grunt. Piwnice były zagłebione 50-60cm ponizęj terenu , miały wyskośc 120-140 cm w szczycie. Konstrukcja murowana -sklepnia lukowe. Rok budowy ~1830. Sciany tynkowane , od zewnątrz oceplone słomą w której kury nosiły jajka. Co planujecie u siebie budować pod tytulem ziemianka ? Oba sposoby czerpały z ziemi cipło/zimno z ziemi więc to chyba ziemianki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 24.02.2012 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 to drugiei ogórki kiszone można trzymać (sklepowe są wstrętne) i wejśc zimą bez przeszkód. Lodówkę mam, ale co tam do niej wejdzie. Kupić większą? Na 50 słoików ogórków? Czy na beczkę kapusty? Marzy mi się własna, bez konserwantów, taka jak 30 lat temu rodzice robili... Ziemniaki mogę wziąć od kuzyna nie pryskane, to co, mam na wieś jeżdzić raz na tydzień? Latem mleko zsiadłe... W domu nie postoi. Ech, marzenia...Rodzice mieli pod domem taką piwniczkę w gruncie, jakie ogórki się wyjmowało w lutym!!! To zasypali, bo wialo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 24.02.2012 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 Latem mleko zsiadłe... Oj, tego bym sie napił z chęcią. Moze i warto taką ziemianke tylko że na mojej "wsi" to krów już mało. Z mleka uht to zsiadłe nie wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 24.02.2012 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 a u nas w "mieście" jeżdzi facet z bańkami. Krowe ma i co dzień wozi.Bym kupiła, ale słodkiego nie lubię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 24.02.2012 23:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 Bym kupiła, ale słodkiego nie lubię Byłem mały, słodkie piłem i ciepłe. Teraz tylko lodówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 09.03.2012 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 TO warto przejrzeć.Ale tak - DOKŁADNIE.http://forum.muratordom.pl/showthread.php?10266-ziemianka Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mineralka 10.03.2012 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 Adam chciałam poczytać ale pisze mi z tego linku że temat nie określony - mnie się marzy ziemianka ale najpierw to muszę mieć dom - a potem ogród żeby w nim coś wyhodować i wreszcie ziemiankę żeby w niej przechowywaća ciekawa jestem jak ma się formalna strona ziemianek - czy na to trzeba pozwolenie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.03.2012 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 mineralka - przeczytaj cały wątek - jest zbiorczy, bo zebrałam do kupy rozproszone wątki po całym forum dotyczące piwniczki, stąd linki nie działają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 10.03.2012 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 Znalazłem szukaczką forumową...Wstawiłem, ale sorki, nie sprawdziłem, bo zawsze działało... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts