Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A na serio to jeżdzenie na rzepaku wiąze się z koniecznoiścią odprowadzenia podatków: drogowego i akcyzowego:-)

a niby czemu? na olej roślinny nie ma akcyzy i podatku drogowego. jeszcze.

Przepisy akcyzowe wyraźnie mówią że w razie zamiany przeznaczenia produktu na aplikację podlegającą akcyzie, podlega on podatkowi akcyzowemu.

• Odpowiedzi 61
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A na serio to jeżdzenie na rzepaku wiąze się z koniecznoiścią odprowadzenia podatków: drogowego i akcyzowego:-)

a niby czemu? na olej roślinny nie ma akcyzy i podatku drogowego. jeszcze.

Przepisy akcyzowe wyraźnie mówią że w razie zamiany przeznaczenia produktu na aplikację podlegającą akcyzie, podlega on podatkowi akcyzowemu.

No to pozostaje wycinka lasu i palenie plastikowymi butelkami.... :evil:

o ile mogą nas na drodze zatrzymać i sprawdzić bak, to mało prawdopodobne aby chodzili po domach i spawdzali czym ogrzewamy domy. W końcu kupię jakiś stary kocioł na olej i zaleje go rzepakowym, bo widzę że nikt na forum nie ma doświadczenia z olejem rzepakowym. Swoją drogą ciekaw jestem jak na tę sprawę zapatrują się producenci kotłów?
o ile mogą nas na drodze zatrzymać i sprawdzić bak, to mało prawdopodobne aby chodzili po domach i spawdzali czym ogrzewamy domy. W końcu kupię jakiś stary kocioł na olej i zaleje go rzepakowym, bo widzę że nikt na forum nie ma doświadczenia z olejem rzepakowym. Swoją drogą ciekaw jestem jak na tę sprawę zapatrują się producenci kotłów?

Przy okazji i calkiem powaznie ostrzegam wszystkich ktorzy wjezdzaja do niemiec na oleju opalowym,lapia i sprawdzaja !Ulubione sa a 10 a 2.i inne

W oleju rzepakoym jest sporo gliceryny która może powodowac zanieczyszczenie dyszy i wymiennika. No ale w olejaku to sie przecież co roku czyści. Może wystarczy poprostu robic to częsciej?
Ale macie pomysly - slowo daję, wysiadam. Jesli coś nie jest powszechnie stosowane, to po co próbujecie eksperymentować na sobie? Ktos przeczytal "fakt" w gazecie "Fakt" i zrobila sie wielka histeria o niewielkiej perspektywie przejscia do historii.
po co próbujecie eksperymentować na sobie?

Z ciekawości, dla siebie, dla potomności :wink:

Otwieram konkurs: kto pierwszy odpali kocioł na 100% oleju rzepakowego. W nagrodę dywagatorzy tego tematu zjadą do zwycięzcy z litrami piwa. Usiądą w kotłowni i będą popijać przy działającym kotle. :D

• 2 weeks później...

Poruszając ten temat miałem nadzieję że olej rzepakowy będzie grzał...

Niestety zrobiło się zimno i w sobotę kupiłem olej OPAŁOWY :cry: za 2,52.

Dziekuję wszystkim za odpowiedzi, życzę dobrych pomysłów.... :D

• 1 month później...

Witam

Olej opałowy można mieszać z olejem rzepakowym najlepiej surowym i filtrowanym w proporcji 70% opału - 30% rzepaku. Jadę na tej proporcji już drugi sezon i jest ok. Można spalać czysty olej rzepakowy, ale po uprzednim podgrzaniu go do tem. ok. 90 st. cel. Podobno ukończono już pracę na Politechnice nad skonstruowaniem dyszy palnika spalającej czysty rzepak bez podgrzewania. Jestem w kontakcie z wynalazcą i czekam na opatentowanie tego cuda. Jedynym problemem jest rosnąca cena oleju rzepakowego, w tym momencie 2,20 L - niestety cała produkcja sprzedawana jest niemcom na bioestry ( biopaliwo ). Ogólnie jest problem z zakupem surowego rzepaku. Plusem jest to, iż olej rzepakowy pozbawiony jest siarki i produkowany przez rodzimy przemysł.

Pozdrawiam

Ostatnio na skrzynkę dostałem info o palnikach na olej rzepakowy wraz z ceną 1l tego specyfiku (1,10 zł/l).Jutro sprawdzę stronę i wrzucę na forum.Swoja droga niedawno Janusz Weiss w swim programie rozmawiał z jakims facetem n/t owego oleju wraz z zapytaniem o podatek od w/w.I wyszło ,że musi bulić akcyzę...s-syny. A w niemczech jeździ sie na trzw "plackach" czyli ekodiesel lub biodiesel - smiedzi za autem jak placki ziemniaczane.Ale jechałem kilkoma autami na toto i jedynie moc była troszkę mniejsza.
Hihi transporter jest wart tyle jego silnik bo juz sie 10 razy zamortyzował. Ja bym nie ryzykował zatarcia diesla. Uzywany silnik kosztuje tylko troche mniej niz naprawa a ta nie jest tania. W nowszym aucie bym nie ryzykował.

I masz rację! :D

Jeżeli ktoś chce koniecznie lać olej rzepakowy, to można tak próbować przy silnikach niskoobrotowych, czyli np.ciągniki rolnicze. Jednak i w tym wypadku nie 100% lecz lepiej mieszać z tradycyjnym ON. Nie radziłbym tego robić w nowoczesnych dieslach.

A czy ktoś może spalał może rzepak? po co wyciskać z niego olej jak można go spalić bez wyciskania?

pozdrawiam

Tak. Nasiona palą się dobrze. Jedyny mankament iż tona kosztuje ok.800 zł, śruta rzepakowa (wytłoki po procesie tłoczenia oleju) kosztują ok.300 zł za tonę, lecz kaloryczność węgla jest większa...

Witam

Rozmawiałem w piatek z gościem z rafinerii Trzebinia i otrzymałem info, iż praktycznie cała produkcja biopaliwa idzie do niemiec. Biopaliwo niemcy sprzedają na stacje paliw i bez domieszek oleju opałowego, spalaja go w domowych instalacjach bez modyfikacji palników.

Niestety nam się to nie opłaca ? - wolimy kupić ropę od Rosjan i płacić dewizami - a tyle mamy ziemi leżącej odłogiem.

Pozdrawiam

Tyle że to nie czysty olej rzepakowy tylko produkt transestryfikacji oleju rz. alkoholami

desperado - to może wiesz po ile to biopaliwo idzie do Niemiec ? Bo może się okazać że ciągle drożej wychodzi niz to z ropy ....

pozdr - Krzysiek

Witam

Rozmawiałem w piatek z gościem z rafinerii Trzebinia i otrzymałem info, iż praktycznie cała produkcja biopaliwa idzie do niemiec. Biopaliwo niemcy sprzedają na stacje paliw i bez domieszek oleju opałowego, spalaja go w domowych instalacjach bez modyfikacji palników.

Niestety nam się to nie opłaca ? - wolimy kupić ropę od Rosjan i płacić dewizami - a tyle mamy ziemi leżącej odłogiem.

Pozdrawiam

Tzw."opłacalność" wynika z tego iż na olej z ropy jest akcyza a na olej rzepakowy nie. Tylko dzięki temu cena ekodiesla na stacji benzynowej jest niższa od tradycyjnego oleju napędowego. Olej opałowy jest i tak tańszy (tylko dzięki niższej akcyzie) iż olej rzepakowy za bardzo mu nie zagrozi (na giełdach światowych rafinowany olej rzepakowy przekracza obecnie cenę 2,5 tys. za tonę...)

Mój głupi szwagier wlewa do baku swojego Lublina wszystko co w kuchni zostaje. Olej z frytek i placków. Auto jeszcze jeździ.

Tak miedzy nami szwagier jest madry ,wszystko co moze sie stac to bedzie czesciej wymienial filtr powietrza i to naprawde wszystko,czyli glupi to on nie jest. :lol:

Jedyna negatywna sprawa jaka jest to ze jadacy za nim smierdza na frytki :D

Tak miedzy nami szwagier jest madry ,wszystko co moze sie stac to bedzie czesciej wymienial filtr powietrza i to naprawde wszystko,czyli glupi to on nie jest. :lol:

A co do tego ma filtr powietrza??

Chyba chodziło ci o filtr paliwa?

A tak poza tym to szybciej padna mu końcówki wtryskiwaczy i moze mieć kłopoty z nagarem, które moga doprowadzić do uszkodzenia silnika.

A co do tego ma filtr powietrza??

Chyba chodziło ci o filtr paliwa?

A tak poza tym to szybciej padna mu końcówki wtryskiwaczy i moze mieć kłopoty z nagarem, które moga doprowadzić do uszkodzenia silnika.

3-razy nie ,teoria i praktyka sa bardzo oddalone od siebie jak widze.

Pzdr.