Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 61
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To proponuję smalec - też da się stopić, mniej kopci niz olej rzepakowy, większa wartość opałowa (więcej wodoru w stos. do węgla)

Krzysiek :)

i wzrośnie produkcja uboju. ale cena mięsa spadnie bo większe będzie zapotrzebowanie na smalec niż na mięso.

Ogladalem program w TV,w ktorym pokazywali ludzi i ich samochody jezdzace na oleju rzepakowym.

Cala trudnosc polega na tym,ze olej musi byc podgrzany do ,nie pamietam jakiej,temperatury.Zeby mogl byc uzywany jako paliwo.

Robia to w ten sposob,ze montuja drugi zbiornik na olej, z grzalka.

Silnik zapala na benzynie,nastepnie podczas jazdy przelacza sie na olej.

Jest gdzies strona www z opisem szczegolow.

Moim zdaniem,ciekawszym pomyslem na tania jazde,jest zasilanie silnika gazem z sieci.Honda ,w Californii,sprzedaje juz takie samochody i doklada do nich gratis instalacje,ktora wiesza sie na scianie domu i ktora tloczy gaz z sieci do zbiornika samochodu.

no właśnie też obiło mi sie to o uszy. Może jest to pomysł na biznes :wink:

sprowadzanie na wyłączność instalacji na gaz ziemny. To by ustawodawca oczy zrobił :o że nie wspomnę o stacjach benzynowych. Trochę trudniej mieli by ci co mieszkają w bloku.

czy jest ktoś kto już używa takiego palnika? Jestem w prawdzie na etapie stanu surowego ale za pół roku stanę przed wyborem kotłów. Wstępnie załozyłem gaz ziemny ale nie wykluczam w takiej sytuacji jakiegoś grzejnika na olej rzepakowy. Miło by było wypiąć sie na Rosjan i nie korzystać z gazu.

czy jest ktoś kto już używa takiego palnika? Jestem w prawdzie na etapie stanu surowego ale za pół roku stanę przed wyborem kotłów. Wstępnie załozyłem gaz ziemny ale nie wykluczam w takiej sytuacji jakiegoś grzejnika na olej rzepakowy. Miło by było wypiąć sie na Rosjan i nie korzystać z gazu.

I pytanie techniczne , czy wyzej wymieniony palnik mozna zainstalowac w istniejacym piecu na olej opalowy ??? :roll:

Swietny temat!!

Przylaczam sie do pytania:czy mozna by pomieszac olej opalowy i rzepakowy?

Moze ktos zdecyduje sie na taki experyment!!!

No i gdzie kupic w dobrej cenie olej rzepakowy??

olej rzepakowy pewnie kupisz tanio w biedronce jak reklamuja zawsze niskie ceny tylko nie kupuj w biedronce oleju z biedronki przypadkiem :D

pytanie tylko czy olej kupiony w Biedronce ma cos wspolnego z olejem :lol:

Olej "Kujawski" jest z rzepaku :D :D

tyle tylko że Kujawski kosztuje ponad 3,5 PLN. A opał coś koło 3 pln.

słyszałem o małżeństwie w USA, które kupiło starego Diesla i jeżdżąc po stanach tankowali w McDonaldzie zurzyty olej. Przejechali tak ponad 7.000 km. Nic nie było powiedziane co sie stało z zamochodem. Ale zaplanowaną trasę 7.000 przejechali. Może by tak udać sie do McDonalda przed zimą :wink: i za frico zgromadzić trochę oleju do ogrzewania domu?

Kto pierwszy sie na to skusi?

olej rzepakowy "przepracowany" uzdatniany mozna kupic w cenie ok 2000 za 1000 litrów. Czysty rzepak kosztuje około 2,4 zł/litr. to sa oczywiście ceny hurtowe i nie zawiraja transportu. Przy obecnych cenach opału warto to rozwazyć.

na stronie "biopaliwa.com" znalazłem informację:

osławiony już DFX - preparat do smarowania maszyn i urządzeń. W USA dodawany jest on do oleju roślinnego umożliwiając stosowanie oleju roślinnego (nawet do 75%) w mieszankach paliwowych do silnika Diesla. Preparat DFX zapobiega powstawaniu nagarów na kluczowych elementach aparatu wtryskowego: zaworach i końcówkach wtryskiwaczy dzięki czemu stale zapewnione jest doskonałe spalanie oleju roślinnego. Amerykanie stosują olej roślinny i liczą oszczędności.

Może ktoś wie co ten płyn zawiera?. Przecież palnik olejowy ma mniejsze wymagania niż silnik Diesla!!!

Genialny temat,

ostatnio gazeta podawały informację, że w Polsce działają już prywatne wytwórnie biopaliw. Nawet na Allegro znalazłem odpowiedni sprzęt http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=63263137.

Tak przygotowany olej ma właściwości zbliżone do oleju napędowego.

Na terenach wiejskich można się skrzyknąć, zawiązać spółkę i produkować biodiesla na własne potrzeby.

Może pomysł brzmi fantastycznie, ale wysokie ceny oleju opalowego powodują, że technologie alternatywne mają rację bytu.

W Europie modne były elektrownie na olej opałowy, niektóre zamieniono na opalane gazem ziemnym, teraz gdy gaz ziemny podrożał w ciągu roku o około 100%, przeczytałem o elektrowniach we Włoszech, które chcą przejść na węgiel.

PS. Nie jestem producentem sprzętu.

Wiec kolega jezdzi na oleju swoim VW Transporter juz od 2 miesiecy ,rozmawialem z nim i leje calkiem normalny olej.Smieje sie ze smierdz z rury jak z budy z frytkami ale jezdzi.Rozmawialem z nim i twierdzi ze wszystki modele disela ze starszymi silnikami jak mercedes 203 moga jezdzic na oleju.
Wiec kolega jezdzi na oleju swoim VW Transporter juz od 2 miesiecy ,rozmawialem z nim i leje calkiem normalny olej.Smieje sie ze smierdz z rury jak z budy z frytkami ale jezdzi.Rozmawialem z nim i twierdzi ze wszystki modele disela ze starszymi silnikami jak mercedes 203 moga jezdzic na oleju.
Hihi transporter jest wart tyle jego silnik bo juz sie 10 razy zamortyzował. Ja bym nie ryzykował zatarcia diesla. Uzywany silnik kosztuje tylko troche mniej niz naprawa a ta nie jest tania. W nowszym aucie bym nie ryzykował.
Hihi transporter jest wart tyle jego silnik bo juz sie 10 razy zamortyzował. Ja bym nie ryzykował zatarcia diesla. Uzywany silnik kosztuje tylko troche mniej niz naprawa a ta nie jest tania. W nowszym aucie bym nie ryzykował.

Tu musze powiedziec ze jednak zle myslisz jest to t4 tz.wohnwagen,watpie zeby byl na tyle glupi, juz on sie przed wlaniem kropli dobrze poinformowal na tyle to go znam.