Roose 05.12.2002 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2002 więc w zakresie sanitarnym i grzewczym służę pomocą projekt domu wykonałem sam i buduję też systemem gospodarczym z ojcem który jest cieślą. Jak dotąd radzimy sobie sami i niespodzianek nie było - słowem opłaca się wiedzieć i posiadać ze dwie prawe ręce do roboty ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franekF 05.12.2002 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2002 Witaj Roose. Chętnei skorzystam z twojej pomocy. Dostałem warunki z wodociągów na podłączenie się do sieci wodociągowej. Wodociągi zapewniają mi ciśnienie 0,15 MPa. Czy to nie za mało, czy urządzenia będą pracować sprawnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roose 06.12.2002 06:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2002 minimalne ciśnienie przed baterią czerpalna z perlatorem wynosi 0,1 MPa , na wodomierzerzu można stracić 0,025 MPa, to już 12,5 m H2O Do sumy strat ciśnienia nalezy dodac jeszcze wysokość kondygnacji i jej straty = 4,3 m / zakładam jedna kondygnację / to daje razem 12,5+4,3 = 16,8 mH2O czyli 0,168 MPaMinimum powinieneś miec zapewnione 0,18 MPA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franekF 06.12.2002 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2002 Ale nie mam Czy mogę to wspomóc jakąś pompą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roose 06.12.2002 11:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2002 to w świetle norm, a praktycznie, to prawie że jest ta minimalna dyspozycja. Warto w takim przypadku założyć wodomierz dn 20 i nie żałować na średnicach rur - zamiast najczęściej używanych dn 15 zastosuj dn 20 do wszystkich przyborów / dn 18 miedź /. I nie montuj zbytecznej armatury, bo zwiększy opory, a z agregatem podnoszącym ciśnienie możesz zaczekać jak by było naprawdę źle - to dość spory koszt.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franekF 06.12.2002 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2002 Dzięki za radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 21.01.2003 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2003 RooseMam następujące pytanie chodzi o sposób wykonania instalacji c.o. czy lepiej w systemie tradycyjnym tzn. trójnikowym, czy lepiej w systemie rozdzielaczowym. Układ mam następujacy 14 szt grzejników na parterze pod oknami na obwodzie budynku. Obwód liczony po ścianach zewnętrznych ok 70m. Kotłownia niestety nie jest w centralnym miejscu budynku. W przypadku systemu rozdzielaczowego wychodzą koszmarne ilości przewodów i potrzeba mnóstwo miejsca na rozdzielacze . Pomyślałem w moim przypadku o układzie Tichelmanna. Co o tym sądzisz jako fachowiec ?Jekia jest główna przewga systemu rozdzielaczowego - obecnie mało kto proponuje układ tradycyjny ?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roose 22.01.2003 07:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2003 systemy rozdzielaczowe są bardzo dobre :- każdy grzejnik zasilany osobno, a więc idealnie można wyregulować strumień wody,- zalewając w posadzce nie masz żadnych trójników, czyli najsłabszych miejsc w instalacji, - jeśli pion jest centralnie to chyba się watro zdecydować na ten układ,- pamiętać trzeba o włożeniu rur w izolację lub peszel / w betonie/Z regulacją przy układzie dwururowym jest juś trochę gorzej jak zasilasz długą poziomą pętlę, ale do zrobienia. Przewody mogą być układane zalistwowo jeśli ktoś woli mieć do nich możliwość dostępu. I więcej trójników / zwykle kształtki są droższe niz metr rury /Obydwa przykłady są dobrymi układami - podstawowa kwestia to praktyczność / możliwość / zastosowania i ekonomia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rucek 02.03.2003 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2003 Witam.Moze ty Rose mi pomozesz?Chodzi mi o opinie o aluminiowych grzejnikach segmentowych, jakiej firmy kupic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 03.03.2003 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2003 Chce zrobic wlasnorecznie mala przebudowe instalacji na zimna i ciepla wode w typowym bloku mieszkaniowym. Zainteresowalem sie system typu klejonego. Porownywalem z tym systemem wciskanym. Jezeli pewnosc polaczen klejonych spelnialby wymogi instalacji wodnej na zimna i ciepla wode w typowm bloku to ten klejony jest chyba lepszy, a napewno tanszy. Czy taka samodzielna przerobka wykorzystujaca te elementy z PCV typu klejonego jest niezawodna, czy lepiej wezwac fachowca zeby ja zrobil tradycyjnie, np. z rurek metalowych, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts