Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ocieplenie dachu

wcich

Recommended Posts

Cieśla zrobił mi dach w ten sposób że odstępy między krokwiami są 83 cm. Wydaje się mi że jest to błąd. Jak teraz dobrze ocieplić dach żeby nie odcinać dużo wełny (ograniczyć ilość odpadów). Standardowe wymiary wełny są 80 i 100 cm. Jeżeli więc kupię 100 będę musiał dużo odcinać, natomiast 80 będzie za wąska.

1 - przecinasz pas wełny po przekątnej

2 - przesuwasz "trójkąty" wzdłuż przekątnej do uzyskania wymaganej szerokości

3 - odcinasz końcówki trójkątów

nie wiem czy jasno piszę...

można pobawiś się s kartką papieru....

l\

l..\

l....\---------------l

l......\.................l

l........\...............l

l..........\.............l

l............\...........l

l..............\.........l

l................\.......l

l..................\.....l

l----------------\...l

.......................\.l

.........................l

Cieśla zrobił mi dach w ten sposób że odstępy między krokwiami są 83 cm. Wydaje się mi że jest to błąd. Jak teraz dobrze ocieplić dach żeby nie odcinać dużo wełny (ograniczyć ilość odpadów). Standardowe wymiary wełny są 80 i 100 cm. Jeżeli więc kupię 100 będę musiał dużo odcinać, natomiast 80 będzie za wąska.

Po prostu ocieplasz wełną w poprzek a nie wzdłuż.

Ocieplanie wzdłuż to ostatni krzyk mody :wink: dla standaryzujących dachy - przecież czasem krokwie nawet nie są równoległe a co dopiero mówić o odległościach...

wlasnie jestem swiezo po ocieplaniu. Pomimo, ze odleglosci miedzy krokwiami byly rozstrzelone miedzy 50 a 150cm (moze wlasnie dlatego:lol: ) nie zostalo nawet pol paczki skrawkow welny :D

Mialem welne 15cm w rolce i docinalem na szerokosc, a w nastepnych przestrzeniach ukladalem po prostu po dwa ciensze pasy (raz nawet trzy!!!!). Teraz druga warstwa do zrobienia (5cm - ale w plytach) - tylko to chol.....rusztowanie pod GK :evil:

Dziękuję za podpowiedzi. Mam jeszcze jedną wątpliwość (oczywiście w tym temacie :wink: ) - słyszałem że jeżeli między krokwiami wełnę składa się np. z dwóch kawałków to na miejsce połączenia należy nakleić jakąś specjalną taśmę. Czy ktoś z Was robił coś takiego????

takie tasmy widziałem tylko w miejscach "specjalnego przeznaczenia" - gdzie beda panowaly wysokie temperatury np. w komorze dekompresyjnej kominka

Z drugiej strony tam sa stosowane specjane welny pokryte aluminium - i wtedy jest do czego przykleic

Przy ociepleniu dachu jest to raczej zbyteczne - nie mowiac o kosztach....