Greg197413 16.04.2010 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 WitamO ile maksymalnie można podnieść ściankę kolankową może wypowiedzieć się architekt, ewentualnie kierownik budowy. Moim zdaniem ścianka kolankowa tak wykonana jak w projekcie jest trochę za niska. Teraz, gdybym budował od nowa, podniósłbym ściankę kolankową o jedną warstwę pustaków, może dwie.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
s23r 27.04.2010 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2010 Witam! Wlasnie kupilismy projekt domu Rusałka i jest on obecnie w trakcie adaptacji na naszą działkę. W projekcie dokonaliśmy nastepujących zmian: - zmienilismy dach nad garażem na dwuspadowy, - zlikwidowalismy lukarne z balkonem nad wejsciem i tam umiescilismy okna dachowe, - wewnatrz domu powiekszylismy wiatrolap o 50cm kosztem gabinetu, w celu umieszczenia tam szafy, - zlikwidowalismy scianki dzialowe pomiedzy kuchnia, a salonem, - zmniejszylismy drzwi balkonowe, wyjsciowe do poziomu okien na bocznej elewacji, a trzyskrzydlowe okno zostalo przedluzone do podlogi i tam bedzie wyjscie na taras, - powiekszymy rowniez taras, - na poddaszu powiekszylismy lazienke czesciowym kosztem malego pokoju, wygospodarowana zostala tam czesciowo garderoba, reszta zostala polaczona z pokojem, - garderoba na polpietrze bedzie swoista graciarnia, Jezeli bedziecie zainteresowani, mozemy wyslac zmieniony plan parteru i poddasza. Dzis wlasnie pierwszy z wykonawcow wycenil nam koszt budowy stanu surowego, otwartego na 120,000 + 7% Vat (w tym robocizna 40 tyś.). Wydaje sie nam mocno duzo Co wy na to?? Witam, zainteresowany jestem zakupem tego projektu, więc jeśli mógłybyś podesłać mi skany rzutów, oraz ewentualne uwagi dotyczące realizacji byłbym bardzo wdzięczny!!! Mój mail: [email protected] Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greg197413 26.10.2010 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2010 Witam Widzę, że temat mocno podupad, mam nadzieję, że nie umarł Mam pytanie do tych, którzy zbudowali lub budują ,,Rusałkę'' - jak zagospodarowaliście przestrzeń pod wykuszem nad salonem (za łazienką)? W projekcie nie ma nawet określonego dostępu do tej przestrzeni, a tak po prostu zamurować tą wnękę i ją zwyczajnie ,,olać'' wydaje mi się wyjściem takim sobie, niezbyt Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
benia23 19.12.2010 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2010 WitamCZy ktoś wybudował rusałkę na podkarpaciu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dumka86 30.01.2011 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 tak wlasnie jestesmy w trakcie budowania ,,Rusalki,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emdluh 28.02.2011 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 do wykuszu za łazienką możesz się dostać budując wyższą ściankę kolankową u mnie jest 3x 20 cm a nie jak w projekcie 20 cm wybiłem otwór w pokoju przylegający do łazienki i mam wejście do tego wykuszu przez pokój otwór 50x 50 warto było wspaniały duzy schowek - można tam stanąćwięcej info na [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emdluh 28.02.2011 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 to wejście do wykuszu widać na stronie 13 tego tematu widać ściankę kolankową i otwór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Garbicz 01.04.2011 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 Witam serdecznie! Zapraszam na stronę fanklubu domu Rusałka: http://www.domrusalka.pl Na stronie można umieszczać własne domy na mapie Polski i komunikować się z innymi właścicielami domów Rusałka. Dodatkowo można stworzyć własny kosztorys oraz przeglądać aktualne kosztorysy i galerie innych użytkowników. Pozdrawiam i do zobaczenia w naszym fanklubie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adier 05.05.2011 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 to wejście do wykuszu widać na stronie 13 tego tematu widać ściankę kolankową i otwór Witam, Kiedyś myślałem podobnie o wykorzystywaniu takich miejsc. Teraz już widzę, że kombinowanie jakiś wejść do takich schowków, to strata czasu. Najlepiej zamurować i zapomnieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greg197413 30.05.2011 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2011 Nie zgadzam się z kolegą Adier.Po pierwsze to schowków w domu nigdy za wiele.Po drugie zawsze dobrze jest mieć wgląd w różne miejsca na wypadek np. przeciekania dachu (w czasie eksploatacji budynku mogą wydarzyć się różne rzeczy trudne do przewidzenia). Jak taka wnęka zostanie zamurowana i zapomniana, jak kolega to napisał, to przy zaciekaniu dachu dowiemy się o tym jak wyjdzie brzydka plama na sufice w salonie. A wtedy będzie już zawilgocenie ściany, ,,grzybek'' i trzeba będzie i tak wybijać dziurę do wnęki, żeby skutecznie suszyć taki zaciek.Ja tam wykorzystam tą wnękę, choćby do składowania tam letnich ubrań zimą i zimowych latem.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gatia 25.07.2011 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 Witam wszystkich Właśnie załatwiliśmy kierownika budowy, wszystkie papiery mamy i jak dobrze pójdzie za 2 tyg zaczynamy. Mam pytanie ile wyniosły was fundamenty do stanu zero?? Dzięki za pomoc. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wróbelki13 03.10.2011 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 [email protected]Witam wszyskich budujących.My tez z mezem jestesmy w trakcie budowy od maja tego roku.Nasz projekt troche odbiega od oryginału bo przerobilismy go pod siebie.postaram sie dodac kilka zdjec:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wróbelki13 03.10.2011 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 czy ktos moze wie jak wrzucic zdjecia na forum???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gatia 01.04.2012 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Tam jest taka opcja zarządzaj załącznikami i tam można dodawać zdjęcia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dumka86 16.10.2012 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2012 Witam jestesmy strasznie zadowoleni z naszego domku zaprowadzilismy troszke zmian garaz wykorzystalismy jako dodatkowy pokoj poniewaz zest bardzo maly jak na garaz kucnie przenieslismy na miejsce gabinetu a na miejscu kurzni stworzumy piekna jadalnie polaczona z salonem plecamy serdecznie ten projekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.10.2012 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2012 połączyłam z istniejącym tematem. Projektów o nazwie Rusałka jest więcej, innych pracowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greg197413 11.07.2014 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2014 WitamBudujemy ,,Rusałkę" i w tej chwili jesteśmy już na etapie po tynkach, wylewkach i instalacjach.Tak bardzo krótko (bo w tej chwili nie mam za dużo czasu), gdybym w tej chwili zaczynał budowę od nowa, to zwróciłbym uwagę na następujące rzeczy:1. Za krótki wiatrołap. Ja na szczęście wydłużyłem go maksymalnie, ale trzeba było też przesunąć otwór drzwiowy do kuchni, co powiększyło kuchnię.2. Okno w kuchni (to na ścianie frontowej) - za blisko narożnika (szafki kuchenne wypadają w świetle okna). Przesunęliśmy okno o chyba 30cm i jest OK.3. Proszę zwrócić uwagę na schody (odcinek od parteru do spocznika). Nam wg projektu wypadały za daleko w salonie i do tego można było wyhaczyć głową o belkę w stropie. Moim zdaniem ze schodami jest poważna wtopa projektanta.4. Łazienka bez okna wychodzi ,,bunkrowata". My dodaliśmy okno dachowe i jest OK.5. Przewidzieć w odpowiednim miejscu wyłaz dachowy i ławę kominiarską. Dach jest tak stromy, że strach się bać. Bez wyłazu i ławy, a najlepiej jeszcze stóp kominiarskich obok komina będzie baaaardzo duży problem, np. z wyczyszczeniem komina.6. Ścianka kolankowa moim zdaniem za niska. Mam wykonaną jak w projekcie, ale teraz widzę, że na 200% zrobiłbym o jedną warstwę pustaków wyższą. Więcej nie podnosiłbym, bo mogłoby to znacząco zmienić wygląd budynku (i wyglądałby jak wiejska stacja transformatorowa).7. Trzeba przemyśleć dostęp do wnęki powstałej w wykuszu nad salonem. Ja rozwiązałem problem w bardzo nietypowy sposób, ale nie mam teraz czasu tłumaczyć.8. Przemyśleć wentylację WC na parterze. My zrobiliśmy specjalny kanał od półpiętra do kominka na dachu (z półpiętra otwór przez ścianę do WC na dole).To chyba wszystko, co przyszło mi w tej chwili do głowy. Jak ktoś będzie miał pytania, to postaram się odpowiedzieć, jeżeli znajdę chwilę.Pozdrawiam - Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts