shago 12.09.2005 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2005 shago a jak te bloczki belixu u Ciebie wyglądały? ja buduję PW 36 cm i jestem strasznie zły. Prawie każdy jest wyszczerbiony. Chcąć niechcąc muszę ocieplać wełną. Zadzwoniłem do Lubartowa i ma przyjechać przedstawiciel to obejrzeć. jalek a po co ci wełna? myśle że można ubytki zachlapac, wyrównać i tynk kłaśc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 12.09.2005 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2005 shago - można dac [w cenniku] cene np. 150 zł/m2 ściany JW, a potem 50% rabatu ) pozdr - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shago 12.09.2005 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2005 shago - można dac [w cenniku] cene np. 150 zł/m2 ściany JW, a potem 50% rabatu ) pozdr - Krzysiek pewnie że można. ale jutong rabatów nie przewiduje utrzymując cenę kosmiczną. albo ja sie targować nie umiem. w każdym razie rabaty ustalałem od ceny katalogowej producenta a nie w oparciu o cennik hurtownika. spotkałem się zresztą z takimi przypadkami że ceny hurtownika były wyższe o około 10% od cen producenta i na wstępie krzyczeli że dają 10 % rabatu. ale to nie sa uczciwi sprzedawcy. dobra rada dla kupujacych ode mnie - bierzcie 15% od ceny netto z cennika producenta jako wartosć brutto dla was. (chyba zrozumiale to napisałem). za belix 24 pióro-wpust mozliwe do osiągniecia jest 5,31 a z transportem 5,5. jesli komuś uda sie więcej to jest sprytniejszy ode mnie i chylę czoła za zaradność. moim zdaniem niższe ceny są możliwe do wytargowania, szczególnie że zima idzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shago 12.09.2005 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2005 żeby skonkretyzować dyskusję dokonałem szybkiego podliczenia i według aktualnego cennika xelli otrzymałem: bloczek szerokości 24 cm: cena NETTO loco producent 7,2 zł bloczek, bloczek belix z lubartowa (grupa solbet) 24 cm BRUTTO u mnie na placu 5,75 za bloczek(tyle zapłaciłem). dodam że belix ma wymiary 59/24/24 a jutong 60/20/24, na metr kwadratowy ściany belixu wchodzi 7 sztuk a jutonga 8,5 szt. ale jutong oddycha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 12.09.2005 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2005 shago - qpowanie ytonga na sciane 2-warstwową nie jest najlepszym pomysłem - taka ściana, ocieplona styropkiem, to nawet z Y nie bedzie "oddychac" [jesli wiesz o co idzie ] Ytong lansuje swój BK jako materiał na ściane JW: tzn. odm. 400, grubości 36.5 lub 42 cm - i o takim jest sens dyskutować. Poza tym porównujesz ceny z cennika ..... Aha - żeby była jasność: nic mi do tego z czego kto buduje - ja zbudowałem tak jak mam i jeśli coś moge - to najwyzej swoimi doświadczeniami się podzielić pozdr - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shago 12.09.2005 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2005 shago - qpowanie ytonga na sciane 2-warstwową nie jest najlepszym pomysłem - taka ściana, ocieplona styropkiem, to nawet z Y nie bedzie "oddychac" [jesli wiesz o co idzie ] Ytong lansuje swój BK jako materiał na ściane JW: tzn. odm. 400, grubości 36.5 lub 42 cm - i o takim jest sens dyskutować. Poza tym porównujesz ceny z cennika ..... Aha - żeby była jasność: nic mi do tego z czego kto buduje - ja zbudowałem tak jak mam i jeśli coś moge - to najwyzej swoimi doświadczeniami się podzielić pozdr - Krzysiek ja dokładnie tak samo, wyżej (kilka postów) pisałem o wycenie (dla mnie) na ścianę 36,5 . tu porównałem dwa materiały o tej samej szerokości żeby przekłamań nie robic. jeżeli jednak twierdzisz że można jutongowi urwać 30% to jestem zdziwiony. (co do ceny belixu to tyle zapłaciłem, w cenniku jest cena 6,6 brutto za bloczek) mnie sie nie udało nawet o rabacie jutongowym porozmawiac. nie ma takiego słowa w słowniku xelli albo hurtownika. ale drugi dom budowałbym z silikatów. przynajmniej wiedziałbym że sciany mi sie nie rozwalą. pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shago 12.09.2005 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2005 shago - qpowanie ytonga na sciane 2-warstwową nie jest najlepszym pomysłem - taka ściana, ocieplona styropkiem, to nawet z Y nie bedzie "oddychac" [jesli wiesz o co idzie ] pozdr - Krzysiek krzysiek twoja też nie oddycha, przejrzyj stronę rockwoola, tam jest artykuł ile pary wodnej znika z domu przez ścianę. dokładnie 4%, a 96% przez wentylację. mit o oddychaniu ścian pora juz obalić. żeby nie posądzano mnie o chwalenie swojego to uważam, że najrosądniejszym rozwiązaniem jest ściana 3 warstwowa. dla mnie była jednak za droga. ideałem jest mur 24 silikat, 10 cm styropianu i 6 cm betonu komórkowego. a jutong niech znika z powierzchni, jest wielu producentów bk i mają lepszą strategię marketingową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 12.09.2005 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2005 shago - nie bede nikogo namiawiał na Y, bo Xella mi za to nie płaci.Natomiast bąź łaskaw wziąć po uwagę, że dom ze ścianami JW schnie szybciej (bo nie ma styropianu, który by blokował odparowanie wilgoci ze ściany na zewnątrz).W związku z tym ja wprowdziłem się po 1 roku i 1 miesiącu od pierwszego wbicia łopaty i nie musiałem się obawiać zawilgocenia domu: w ciągu 1-szej zimy zuzyłem stosunkowo niewiele gazu (zapłaciłem mniej niz 2000 zł za cały rok, a z obliczen wychodziło że powinno byc 2200 - 2300 zł (co, cwu, gotowanie) - z tego wnioskuje że w tym stosunkowo krótkim czasie dom efektywnie wysechł.Ale NAPRAWDE nie uważam że jest to materiał naj-naj-naj - prawie wszystkie materiały dopuszczone do użytku w budownictwie maja wady i mają zalety - i zależy co dla kogo jest najważniejsze: dla mnie było szybkie budowanie i niemożliwość ukrycia pod styropkiem własnego partactwa przez wykonawców hej - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meganka 12.09.2005 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2005 na ogrzanie jak duzej powierzchni uzytkowej zuzyles gazu za 2tys.Rozumiem ze ogrzewales dom wykonany z ytonga-czy tak?w calosci tzn wszystkie elementy byly z ytonga czy tylko sciany zewnetrzne?a z czego byl wykonany dach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meganka 12.09.2005 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2005 na ogrzanie jak duzej powierzchni uzytkowej zuzyles gazu za 2tys.Rozumiem ze ogrzewales dom wykonany z ytonga-czy tak?w calosci tzn wszystkie elementy byly z ytonga czy tylko sciany zewnetrzne?a z czego byl wykonany dach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shago 12.09.2005 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2005 shago - nie bede nikogo namiawiał na Y, bo Xella mi za to nie płaci. Natomiast bąź łaskaw wziąć po uwagę, że dom ze ścianami JW schnie szybciej (bo nie ma styropianu, który by blokował odparowanie wilgoci ze ściany na zewnątrz).hej - Krzysiek słusznie Waść prawisz, ale woda z tynków tak samo szybko odparowuje jak i wparowuje w scianę z bk nie tylko z jutonga, ale woda to troche co innego niż para wodna i druga sprawa przy tynku zewnętrznym tak szybko by ci chałupka nie wyschła moim zdaniem. nie wiem o którym etapie coprawda pisałeś bo jesli chodzi o odparowywanie tynków to masz cześciowo rację, ale i to zależy od grubości tynku, i wentylowania pomieszczeń i tynku zewnętrznego lub ocieplenia. moja chałupka wyschła na pieprz przed tynkami ale do dzis widać gdzie więcej wody (ze stropów jak polewałem) dostawał. ma takie zielone linie (nie mam jeszcze ocieplenia). cos mi sie zdaje że glony to są. ale bloczki potarte czymkolwiek znów się białe robia. takze jeno wierzch jest ekologiczny ))) a co do materiału ja mam dom z betonu komórkowego czyli taki sam jak Twój jeno sciana dwuwarstwowa. a moja aktywnośc w tym poscie wynika z tego że staram się pomóc innym aby nie przepłacali za jutong gdyż wiele taniej mogą miec polski beton komórkowy tak samo dobry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shago 12.09.2005 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2005 na ogrzanie jak duzej powierzchni uzytkowej zuzyles gazu za 2tys.Rozumiem ze ogrzewales dom wykonany z ytonga-czy tak?w calosci tzn wszystkie elementy byly z ytonga czy tylko sciany zewnetrzne?a z czego byl wykonany dach? dach wykonał z bardzo zimnej dachówki cementowej (bo wiadomo cement plus woda i piach leżakuje i zastyga w kształtownikach). o wiele cieplajsza jest dachówka ceramiczna, gdyż jest ona z gliny wypalanej w wysokiej bardzo temperaturze. to tak gwoli żartu (nie chciałem nikogo urazić, obrazić, dopiec, uszczypnąć itd), gdyż lepiej żartować niz chorowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 12.09.2005 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2005 Dom parterowy 100.9 m2 pow. użytkowej, poddasze nieuzytkowe, dachówka cementowa, folia, bez deskowania.Sufit podwieszany z płyt G-K, ocieplony od góry 20 cm wełny.Podłoga na gruncie, ocieplona 10 cm styropku, na to wylewka zbrojona siatką.Sciany nośne JW, z BK odm. 400, 36.5 cm + od środka tynk gipsowy, od zewnątrz - mineralny na siatce.Okna z szybami u=1.1 W/m2K (stosunkowo duża pow. okien).Kocioł kondensacyjny. Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meganka 12.09.2005 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2005 dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 13.09.2005 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2005 Dom parterowy 100.9 m2 pow. użytkowej, poddasze nieuzytkowe, dachówka cementowa, folia, bez deskowania. Sufit podwieszany z płyt G-K, ocieplony od góry 20 cm wełny. Podłoga na gruncie, ocieplona 10 cm styropku, na to wylewka zbrojona siatką. Sciany nośne JW, z BK odm. 400, 36.5 cm + od środka tynk gipsowy, od zewnątrz - mineralny na siatce. Okna z szybami u=1.1 W/m2K (stosunkowo duża pow. okien). Kocioł kondensacyjny. Krzysiek Te 2000zł to opłata za sam gaz czy łacznie z opłata stałą ? Najlepiej abyś podał ile m3 zużyłeś oraz ile osób mieszka w domu (chodzi o c.w.u.) U mnie prawie 2 razy większa powierzchnia, okna U= 1,4 (szyby P4 niestety maja nieco gorszą izolacyjność) wyszło ok. 2554m3 za rok. (c.o.+c.w.u. na 5 osób+gotownie) gaz kosztuje ok.1,0 zł/m3 do tego ok. 300zł abonament daje to 2854zł.Przeliczając na 1m2 u mnie wychodzi 2854zł/190m2= 15,02 zł za 1m2 rocznie a u ciebie 2000zł/100,9m2=19,82zł/m2 Jakoś dużo . Dodam że u mnie jest również ściana JW z BK400 36cm ale nie "Y" tylko polski z Kozienic, do tego gorsze okna. Gdzieś tu musi być błąd wychodzi zbyt duża różnica (albo "Y" jest bardzo cienki ). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 13.09.2005 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2005 Inwestor - ja mam "gorszą" bryłe domu [bo tylko parter] i dużo okien [jest na to jakis współczynnik pow. okien/pow.ścian - u mnie jest on powyzej normy] - czyli ogólnie budynek nie jest szczególnie oszczędny - chyba coś 72 W/m2 zapotrzebowania na ciepło w war. obliczeniowych.2 osoby, kasa za gaz za wszystko, łącznie z opłatami stałymi.Ile gazu zeszło - jak będę w domu to sprawdzę (chyba ok. 1800 m3). hej - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 13.09.2005 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2005 KrzysiekMarusza Umnie też tylko parter dużo okien i nieciekawa bryła budynku bo na planie "L". Do tego jeszcze mam mniej ocieplenia. W stropie parteru 15 cm styropianu a w podlodze 8cm. Dodam że nie siedzę w zimnie tylko zimą grzeje na ok. 23 st.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 14.09.2005 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 No to nie wiem - u mnie też L i też 22-23 stC - w okresach kiedy jestem w domu [ze 2 godz. rano + całe popołudnie do 22:00, a w weekendy cały czas, obniżenie nocne na 18 stC]. Ty masz być może lepszy stosunek kubatury do powierzchni użytkowej, bo masz większą pow. użytkową W każdym razie uściślając: w okresie 11.07.2004 do 11.07.2005 zużyłem 1747 m3 gazu GZ50. hej - Krzzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edwars 15.09.2005 23:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2005 Czy bloczki gazobetonowe można układać na klej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shago 16.09.2005 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2005 Czy bloczki gazobetonowe można układać na klej? no co ty, tylko MAxa mozna kleić i porotherm. klej wymyslono dla bloczków z betonu komórkowego (gazobetonu) i przedewszystkim ten rodzaj materiału nadaje sie do klejenia, ale usi miec okreslony reżim produkcji. nie kazdy bk do klejenia sie nadaje a to ze względu na krajalnicę jaka kroja bloczki. uff napisałem się z rana. kleic mozna jeno bk i silikat i nic więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts