bbart 06.12.2002 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2002 mam kłopot z instalacją c.o. Połączyłem instalacje dwóch budynków w jedną.Odległość to 80 m. rurą miedzianą 22. Piec na drewno znajduje się w budynku ze starą instalacją(grube rury).Jest to instalacja otwarta.Naczynie wyrównawcze(bud.1.) znajduje się ok.1,5 m.nad najwyższym grzejnikiem z drugiego budynku z inst.miedzianą(przepona).Co 2 tyg. muszę odpowietrzać grzejniki na strychach obu budynków.Za małe naczynie?Może potrzebne jest drugie w bud.2.na tym samym poziomie co w 1.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woreczek 09.12.2002 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2002 WitamByć może Twoje naczynie wzbiorcze w starym budynku zaczeło mieć za małą pojemność. Naczynie wzbiorcze w nowym nie działa w taki sposób jak powinno, ponieważ układ masz otwarty, więc zachowuje się jak "grubszy odcinek rury". Suma pojemności Twojego układu znacznie się zwiększyła i może to być przyczyną zapowietrzania się układu w starej części budynku, co w konsekwencji prawdopodobnie doprowadzi do zapowietrzenia reszty. Nie wiem czy grzejesz w instalacji na okrągło, czy często zmienia się temperatura czynnika grzewczego. Gdy ogrzewaznie będzie przerywane na pewno zjawisko z zapowietrzaniem nasili się bardziej. Na pewno powinieneś zwiększyć obiętość zbiornika otwartego, chyba że ktoś inny jeszcze coś wymyśli na co ja nie wpadłem.Poza tym jeżeli masz rury i miedzi i stare (domyślam się) są ze stali występuje zjawisko korozja elektrochemicznej - gdzieś o tym czytałem.Pozdrawiam woreczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sanipro 14.12.2002 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2002 Wymaganą pojemność naczynia wzbiorczego możesz sobie obliczyć. Przyjmuje się, ze nNaczynie wzbiorcze otwarte powinno mieć pojemność czynną min 4% załadu wodnego. Myślę jednak, że mogą być inne przyczyny zapowietrzania grzejników jak: krzywo zawieszone grzejniki (szczególnie gdy grzenik przy gałązce zasilającej jest obniżony) odwrotny spadek gałązki zasilającej brak właściwych spadków przewodów odpowietrzających na ostatniej kondydgnacji w ogóle brak systemu automatycznego odpowietrzenia instalacji Należałoby sprawdzić i ewentualnie poprawić źle zamontowane grzejniki i gałązki Jezeli centrale odpowietrzenie nie działa właściwie wskazana jest likwidacja centralnej nici odpowietrzającej i zastąpienie jej indywidualnymi automatycznymi odpowietrznikami na pionach.Ważne jest też w jaki sposób napełniana jest instalacja. Insstalację powinno napełniać się niezbyt szybko przewodem powrotnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts