Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kupić czy budować?

kupić czy budować?  

50 użytkowników zagłosowało

1. 1. kupić czy budować?

Recommended Posts

No właśnie... Opcje są takie:

1. własna działka 10a z pozwoleniem na budowę 5km od centrum miasta w scenerii ogrodowej z odrobinkę kłopotliwym dojazdem. Miejsce fajne, sąsiedzi tacy sobie. Do marketu 1 km. do przystanku 400m. Mamy pozwolenie na budowę, dom 130m2 pow. uż. i już w zasadzie można zaczynać przygodę, aczkolwiek nie do końca jesteśmy przekonani do tej budowy w tym miejscu. Na działce wszystkie media (max 30m). Działka z 3 stron ogrodzona, częściowo nasadzona iglakami z lekkim spadkiem (różnica poziomów ok.0,5m) generalnie bardzo ładna.

2. jest do sprzedania dom prawie w samym centrum, przy gminnej drodze trochę duży 200m2 pow. użytk. z garażem w bryle (jak ktoś kojarzy to bardzo podobny do domu mieczotronixa - tu sorry za posługiwanie się :wink: (6 pokoi, 2 łazienki, duży strych, 2 pom gosp.) technologia 3W Max+ 6cm styrop. + 12 cm ściana osłonowa siporex. Kompletnie wykończony, parkiety dąb, łazienki na zero, szafy wnękowe, ogrzewanie gazowe CO, grzejniki konwektor, kominek z DGP, meble w kuchni. Generalnie kończony przez inwestora dla siebie a z przyczyn losowych niezamieszkały i wystawiony na sprzedaż. Sąsiedzi raczej biznesowi, zajęci własnymi sprawami. Działka ok.8a zagospodarowana, ogrodzona, domofon, ok. 150m2 kostki brukowej, nasadzenia iglaków, żywopłot, dodatkowo na działce studnia, wszelkie media nawet z kanalizacją deszczową. Po prostu mieszkać. Ciche i spokojne miejsce pomimo prawie centrum miasta. Cena za całość 320tys. zł i co istotne podoba nam się pomimo tego że jest za duży. Widać że dom był budowany dla siebie a nie na sprzedaż, po prostu dopieszczony i dogłaskany w każdym calu.

No i właśnie co robić? :-?

Dzięki za wypowiedzi, decyzja została podjęta; KUPUJEMY

Z której strony by nie liczył to i tak za 320tys. zł domu 220m2 wliczając działkę i całą resztę nie wybudujemy. sam grunt w tej okolicy to ok. 7000zł za ar. Zaoszczędzimu sobie zapewne też nerwów. No i sam dom nam pomimo tego że jest trochę za duży odpowiada.

Z Twojej wypowiedzi wynika że stosunek do działki masz dość "luźny" natomiast w samych superlatywach wypowiadasz się o potencjalnym obiekcie zakupu. Jeżeli dom Ci się faktycznie podoba, a cena jego zakupu równa się w przybliżeniu kosztom budowy to kupuj i juz. Może uda sie jeszcze co nieco utargować z ceny ?

Z Twojego opisu sytuacji, jeśli rzeczywiście jest tak jak mówisz, że człowiek budował dla siebie a "z przyczym losowych" .....to kupuj. Ja mam podobną powierzchnię domu i podjazdów tylko ogród wiekszy (16a), ale budowa wyniosła mnie prawie tyle samo, co ty byś zapłacił za dom. Więc......kupuj

Ja jestem na etapie ogólniejszym. Do wyboru: szukać działki i dopiero zaczynać wszystko albo szukać domu. Działka musiałaby być pod Krakowem, dom można kupić w Krakowie, czasu na kupno jednego bądź drugiego mamy niewiele, bo tylko 3 miesiące. Wydaje mi się (tylko teoretycznie, bo doświadczenia w tym zakresie kompletnie brak), że mniejszym ryzykiem obarczone jest szybkie kupowanie działki niż domu. Przy tym ja wolałabym wszystko sama sobie wymyślić a nie dostosowywać się do czyjejś wizji i być zaskoczoną ukrytymi felerami. No a koszty (pomijając czas i nerwy) budowania niższe i to sporo, bo ostatnio ceny w Krakowie oszalały. Mąż z kolei podchodzi do tego sceptycznie, bo kto i kiedy będzie się tym wszystkim zajmował- on ma mocno absorbującą pracę, ja chwilowo nie pracuję, ale moje wolne tez się niedługo skończy. Ja tam myślę, że damy radę :)

Co radzicie? Dodam jeszcze, że mieszkamy teraz w 1 pokojowym mieszkaniu, a za chwilę będzie nas trójka. No a zanim dom się wybuduje, to trochę jednak potrwa.....

kacha55 jeżeli jesteście młodym małżeństwem (wnioskuję po info że niebawem Was przybędzie :wink: ), i jedno z Was może poświęcić czas na przypilnowanie budowy, to jak najbardziej budujcie się. Ja natomiast wychodzę z założenia że na żadną pomoc ze strony rodziny przy budowie liczyć nie mogę, sami czasu na pilnowanie mamy niewiele, a ze kupić działkę i wybudować dom 200m2 za 300tys. zł raczej trudno, decydujemy się na kupno.

Mam w Krakowie rodzinę i wiem że ceny działek w mieście Kraka w atrakcyjnych miejscach bardzo ale to bardzo drogie są. Siostra 6 lat wstecz kupiła 14a na obrzeżach Krakowa za 40tys. zł. Mieli się budować, zrezygnowali i kupili mieszkanie od developera. Teraz ich działka warta jest 8tys. za ar. Tak że każdy musi podjąc decyzję sam co dla niego najlepsze, najwygodniejsze.

• 1 year później...