jodar 12.09.2005 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2005 No właśnie... Opcje są takie: 1. własna działka 10a z pozwoleniem na budowę 5km od centrum miasta w scenerii ogrodowej z odrobinkę kłopotliwym dojazdem. Miejsce fajne, sąsiedzi tacy sobie. Do marketu 1 km. do przystanku 400m. Mamy pozwolenie na budowę, dom 130m2 pow. uż. i już w zasadzie można zaczynać przygodę, aczkolwiek nie do końca jesteśmy przekonani do tej budowy w tym miejscu. Na działce wszystkie media (max 30m). Działka z 3 stron ogrodzona, częściowo nasadzona iglakami z lekkim spadkiem (różnica poziomów ok.0,5m) generalnie bardzo ładna. 2. jest do sprzedania dom prawie w samym centrum, przy gminnej drodze trochę duży 200m2 pow. użytk. z garażem w bryle (jak ktoś kojarzy to bardzo podobny do domu mieczotronixa - tu sorry za posługiwanie się (6 pokoi, 2 łazienki, duży strych, 2 pom gosp.) technologia 3W Max+ 6cm styrop. + 12 cm ściana osłonowa siporex. Kompletnie wykończony, parkiety dąb, łazienki na zero, szafy wnękowe, ogrzewanie gazowe CO, grzejniki konwektor, kominek z DGP, meble w kuchni. Generalnie kończony przez inwestora dla siebie a z przyczyn losowych niezamieszkały i wystawiony na sprzedaż. Sąsiedzi raczej biznesowi, zajęci własnymi sprawami. Działka ok.8a zagospodarowana, ogrodzona, domofon, ok. 150m2 kostki brukowej, nasadzenia iglaków, żywopłot, dodatkowo na działce studnia, wszelkie media nawet z kanalizacją deszczową. Po prostu mieszkać. Ciche i spokojne miejsce pomimo prawie centrum miasta. Cena za całość 320tys. zł i co istotne podoba nam się pomimo tego że jest za duży. Widać że dom był budowany dla siebie a nie na sprzedaż, po prostu dopieszczony i dogłaskany w każdym calu. No i właśnie co robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowwi 12.09.2005 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2005 Budowa, jeśli Ci zależy na dobrej jakości, zabiera nie tylko pieniądze, ale przede wszystkim masę czasu i zdrowia (jeśli ufasz pośrednikom - ok, ale wtedy może się okazać, że za Twoje pieniadze stanęły 2 domy, w tym tylko jeden Twój). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manykes 13.09.2005 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2005 budować,gotowce są drogie i nie zawsze takie jak byś chciał.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 13.09.2005 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2005 Jak fajna chałupa to kupuj.A nie słuchaj tych bzdetów o radości budowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smutna lidka 13.09.2005 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2005 budować,gotowce są drogie i nie zawsze takie jak byś chciał.... te które sami budujemy też nie zawsze... zdecydowanie: kupić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 13.09.2005 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2005 sama nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aha26 13.09.2005 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2005 W takiej sytuacji jeżeli dom faktycznie Ci się podoba i spełnia Twoje oczekiwania to kupuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agacka1719499039 13.09.2005 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2005 Jeśli odpowiada na 100% to kupować jeśli nie lepiej budować!Z czasem coraz wiecej przeszkadza, i co na początku tylko trochę było nie tak, jest nie do zaakceptowania....w końcu to ma długo służyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jodar 13.09.2005 18:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2005 Dzięki za wypowiedzi, decyzja została podjęta; KUPUJEMYZ której strony by nie liczył to i tak za 320tys. zł domu 220m2 wliczając działkę i całą resztę nie wybudujemy. sam grunt w tej okolicy to ok. 7000zł za ar. Zaoszczędzimu sobie zapewne też nerwów. No i sam dom nam pomimo tego że jest trochę za duży odpowiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 13.09.2005 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2005 Dom buduje sie po to aby mieszkać a nie po to aby przeżyć "przygodę budowlaną" więc jesli dom podoba sie cena jest atrakcyjna to kupować i mieszkać.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 13.09.2005 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2005 Z Twojej wypowiedzi wynika że stosunek do działki masz dość "luźny" natomiast w samych superlatywach wypowiadasz się o potencjalnym obiekcie zakupu. Jeżeli dom Ci się faktycznie podoba, a cena jego zakupu równa się w przybliżeniu kosztom budowy to kupuj i juz. Może uda sie jeszcze co nieco utargować z ceny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Didi 14.09.2005 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 Z Twojego opisu sytuacji, jeśli rzeczywiście jest tak jak mówisz, że człowiek budował dla siebie a "z przyczym losowych" .....to kupuj. Ja mam podobną powierzchnię domu i podjazdów tylko ogród wiekszy (16a), ale budowa wyniosła mnie prawie tyle samo, co ty byś zapłacił za dom. Więc......kupuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.09.2005 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2005 Kupuj - ja tez kupilem i zadowolony jestem. Wszystko jest ok . No moze troche dzialka za mala (700m) ale co tam , trawy kosic nie lubie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Włodek W. 19.09.2005 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2005 K u p u j Też bym wolał kupić za takie pieniadze .,gdybym miał takiego fuksa ..Omineło Cię wiele stresów i radości z budowania .Dobrze zrobiłeś kupujac .Pozdr. i miłego zamieszkiwania życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anufil 20.09.2005 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2005 Gdybym znalazła tak jak Ty, coś co podoba mi się w każdym calu, co odpowiada moim wymaganiom a nawet więcej (tu: metraż) to kupiłabym bez zastanowienia. Sprzedać też zawsze możesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arkan00 22.09.2005 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2005 oczywiście że budować ja wybierałem projekt pół roku,a i tak musiałem go trochę przerobić.Musiałbyś mieć wielkie szczeście żeby znaleść to czego szukasz,pozatym masz wływ na każdy etap budowy.Reasumując budując masz to czego naprawdę pragniesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kacha55 23.09.2005 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2005 Ja jestem na etapie ogólniejszym. Do wyboru: szukać działki i dopiero zaczynać wszystko albo szukać domu. Działka musiałaby być pod Krakowem, dom można kupić w Krakowie, czasu na kupno jednego bądź drugiego mamy niewiele, bo tylko 3 miesiące. Wydaje mi się (tylko teoretycznie, bo doświadczenia w tym zakresie kompletnie brak), że mniejszym ryzykiem obarczone jest szybkie kupowanie działki niż domu. Przy tym ja wolałabym wszystko sama sobie wymyślić a nie dostosowywać się do czyjejś wizji i być zaskoczoną ukrytymi felerami. No a koszty (pomijając czas i nerwy) budowania niższe i to sporo, bo ostatnio ceny w Krakowie oszalały. Mąż z kolei podchodzi do tego sceptycznie, bo kto i kiedy będzie się tym wszystkim zajmował- on ma mocno absorbującą pracę, ja chwilowo nie pracuję, ale moje wolne tez się niedługo skończy. Ja tam myślę, że damy radę Co radzicie? Dodam jeszcze, że mieszkamy teraz w 1 pokojowym mieszkaniu, a za chwilę będzie nas trójka. No a zanim dom się wybuduje, to trochę jednak potrwa..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jodar 23.09.2005 13:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2005 kacha55 jeżeli jesteście młodym małżeństwem (wnioskuję po info że niebawem Was przybędzie ), i jedno z Was może poświęcić czas na przypilnowanie budowy, to jak najbardziej budujcie się. Ja natomiast wychodzę z założenia że na żadną pomoc ze strony rodziny przy budowie liczyć nie mogę, sami czasu na pilnowanie mamy niewiele, a ze kupić działkę i wybudować dom 200m2 za 300tys. zł raczej trudno, decydujemy się na kupno. Mam w Krakowie rodzinę i wiem że ceny działek w mieście Kraka w atrakcyjnych miejscach bardzo ale to bardzo drogie są. Siostra 6 lat wstecz kupiła 14a na obrzeżach Krakowa za 40tys. zł. Mieli się budować, zrezygnowali i kupili mieszkanie od developera. Teraz ich działka warta jest 8tys. za ar. Tak że każdy musi podjąc decyzję sam co dla niego najlepsze, najwygodniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaimycha 01.05.2007 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2007 Dom, w którym obecnie mieszkam dostałam od ojca...Jak wiadomo, "darowanemu się nie zagląda"... Ale ...no właśnie...wiele rzeczy jest nie do zmiany... Teraz budujemy ... Zgodnie z marzeniami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koks 01.05.2007 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2007 tylko BUDOWAĆ!!! przynajmniej mam wpływ na większość spraw... oczywiście uwzględniając ograniczenia finansowe ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts