Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja chciałem mieć zero, ale architekt twierdzi, ze minimum jest 30cm. Wiec zrobiłem te 30 cm, ale później obsypie budynek ziemią od strony salonu tak aby mieć to zero.

pozdrawiam

Konrad

• 6 years później...
Witam i mam pytanie. W warunkach zabudowy mam wysokość budynku 8m (moja wina bo tak wstawiłem we wniosku) a wysokość budynku od gruntu 8,2m. Od gruntu do poziomu "0" wg. projektu 45 cm. I mam dylemat. Czy wnosić o zmianę w warunkach zabudowy czy obniżyć w czasie adaptacji punkt "0"? Dom będzie stał 20m od drogi więc zaglądanie w okna mi nie grozi a moje pytanie brzmi, czy wg.prawa budowlanego istnieje minimalna wysokość od gruntu do punktu "0"?
Ok, dzięki. faktycznie, pytałem wczoraj w wydziale budownictwa w powiecie i nie ma minimalnej wysokości od gruntu do "0". Poza tym powiedzieli mi tam, że nikt mi tego linijką na budowie nie będzie mierzył. Wygląda na to , że mogę zmniejszyć tą wysokość w ramach adaptacji projektu a na budowie zrobić "normalnie";)
  • 2 weeks później...

czytając różne komentarze proponuje , żebyście sobie wybudowali fosę do domu a z tarasu na trawnik spuszczane schody ewakuacyjne :)

czy macie jakieś manie prześladowcze czy brakuje wam zamków warownych ...

czytając różne komentarze proponuje , żebyście sobie wybudowali fosę do domu a z tarasu na trawnik spuszczane schody ewakuacyjne :)

czy macie jakieś manie prześladowcze czy brakuje wam zamków warownych ...

A o co tobie chodzi?

Koledze pewnie chodzi o to, ze wiele domow jest wrecz przesadnie wyniesionych ponad teren, i faktycznie fosy brakuje zeby wygladalo jak srednioweiczna fortyfikacja.

Tak jakby w kazdym miejscu mogla poplynac fala powodziowa wysoka na pol metra.

Pozdrawiam

U mnie cokół - 30 cm nad terenem. Poziom chudziaka równo z górną krawędzią cokołu wykonanego na ściance fundamentowej. Na chudziaku jeszcze 24 cm. Razem 45 cm - od frontu 3 schodki. Z boku i od tyłu taras przewidziany prawie na równo z trawką w ogrodzie.
  • 1 year później...

Ja stawiam dom 5m granicy działki która przylega do drogi. Droga jest nieutwardzona. Jak obserwuje obecnie panującą modę w mojej gminie. To w momencie utwardzenia drogi szutrowej, nie korytuje się jej. Po prostu dosypuje się kolejne warstwy czyli kruszywo, piasek i warstwa bitumiczna (projektowe obciążenie 5t). Przy takim zabiegu poziom ulicy podnosi się o 30cm. I z tego powodu u mnie poziom 0 będzie znajdował się na wysokości 65cm (garaż na 50cm - 9m podjazdu).

Mam nadzieję, że dobrze to sobie wymyśliłem.

To zależy od wielu czynników.

U nas (miasto) ludziska budowali robiąc poziom "0" pod drogę tymczasową. Po ok. 20 latach drogę utwardzono i przy okazji porobiono spadki, zamontowano studzienki burzowe itp. W niektórych miejscach drogę obniżano, w innych podniesiono - nawet o 20-30cm (garaż 50-60 cm ponad ulicę).

A rok temu w lipcu była taka ulewa, że system burzowy był niewydolny w całej okolicy i woda z dzielnicy ok. 3-4 km2 spływała zgodnie ze spadkami do najniższego punktu.

Przez ogrody, przez podmurówki ogrodzeń przelewała sie woda, ulicami rwały takie potoki i strumienie, że poziom wody w niektórych miejscach był powyżej krawężników o 10-25 cm. Kto był nisko pobudowany ten gościł u siebie wodę.

Obserwujcie naturę i spadki gruntu, wyobrzcie sobie scenariusz z potopem lokalnym.

Edytowane przez darek63