KAS01 13.12.2005 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2005 Ja chciałem mieć zero, ale architekt twierdzi, ze minimum jest 30cm. Wiec zrobiłem te 30 cm, ale później obsypie budynek ziemią od strony salonu tak aby mieć to zero.pozdrawiamKonrad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 14.12.2005 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2005 mam poziom 0z jednej strony ogród na poziomie 0 z drugirj skarpa i + 80cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebano79 10.05.2012 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 Witam i mam pytanie. W warunkach zabudowy mam wysokość budynku 8m (moja wina bo tak wstawiłem we wniosku) a wysokość budynku od gruntu 8,2m. Od gruntu do poziomu "0" wg. projektu 45 cm. I mam dylemat. Czy wnosić o zmianę w warunkach zabudowy czy obniżyć w czasie adaptacji punkt "0"? Dom będzie stał 20m od drogi więc zaglądanie w okna mi nie grozi a moje pytanie brzmi, czy wg.prawa budowlanego istnieje minimalna wysokość od gruntu do punktu "0"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.05.2012 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2012 ja mam poziom "0" 15 cm nad poziomem chodnika przy jezdni.Nie mam żadnych stopni - żadnych barier architektonicznych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebano79 12.05.2012 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2012 Ok, dzięki. faktycznie, pytałem wczoraj w wydziale budownictwa w powiecie i nie ma minimalnej wysokości od gruntu do "0". Poza tym powiedzieli mi tam, że nikt mi tego linijką na budowie nie będzie mierzył. Wygląda na to , że mogę zmniejszyć tą wysokość w ramach adaptacji projektu a na budowie zrobić "normalnie";) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek R 22.05.2012 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2012 czytając różne komentarze proponuje , żebyście sobie wybudowali fosę do domu a z tarasu na trawnik spuszczane schody ewakuacyjne czy macie jakieś manie prześladowcze czy brakuje wam zamków warownych ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crazy 23.05.2012 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 czytając różne komentarze proponuje , żebyście sobie wybudowali fosę do domu a z tarasu na trawnik spuszczane schody ewakuacyjne czy macie jakieś manie prześladowcze czy brakuje wam zamków warownych ... A o co tobie chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 23.05.2012 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 Koledze pewnie chodzi o to, ze wiele domow jest wrecz przesadnie wyniesionych ponad teren, i faktycznie fosy brakuje zeby wygladalo jak srednioweiczna fortyfikacja. Tak jakby w kazdym miejscu mogla poplynac fala powodziowa wysoka na pol metra. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ludwik_13 23.05.2012 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 U mnie cokół - 30 cm nad terenem. Poziom chudziaka równo z górną krawędzią cokołu wykonanego na ściance fundamentowej. Na chudziaku jeszcze 24 cm. Razem 45 cm - od frontu 3 schodki. Z boku i od tyłu taras przewidziany prawie na równo z trawką w ogrodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 23.05.2012 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 żwir w opasce dookoła domu zupełnie eliminuje problem chlapania na ściany.im mniej schodów, tym lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GreDi 28.05.2013 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 Ja stawiam dom 5m granicy działki która przylega do drogi. Droga jest nieutwardzona. Jak obserwuje obecnie panującą modę w mojej gminie. To w momencie utwardzenia drogi szutrowej, nie korytuje się jej. Po prostu dosypuje się kolejne warstwy czyli kruszywo, piasek i warstwa bitumiczna (projektowe obciążenie 5t). Przy takim zabiegu poziom ulicy podnosi się o 30cm. I z tego powodu u mnie poziom 0 będzie znajdował się na wysokości 65cm (garaż na 50cm - 9m podjazdu).Mam nadzieję, że dobrze to sobie wymyśliłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek63 28.05.2013 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 (edytowane) To zależy od wielu czynników.U nas (miasto) ludziska budowali robiąc poziom "0" pod drogę tymczasową. Po ok. 20 latach drogę utwardzono i przy okazji porobiono spadki, zamontowano studzienki burzowe itp. W niektórych miejscach drogę obniżano, w innych podniesiono - nawet o 20-30cm (garaż 50-60 cm ponad ulicę). A rok temu w lipcu była taka ulewa, że system burzowy był niewydolny w całej okolicy i woda z dzielnicy ok. 3-4 km2 spływała zgodnie ze spadkami do najniższego punktu.Przez ogrody, przez podmurówki ogrodzeń przelewała sie woda, ulicami rwały takie potoki i strumienie, że poziom wody w niektórych miejscach był powyżej krawężników o 10-25 cm. Kto był nisko pobudowany ten gościł u siebie wodę.Obserwujcie naturę i spadki gruntu, wyobrzcie sobie scenariusz z potopem lokalnym. Edytowane 28 Maja 2013 przez darek63 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts