Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak wysoko ponad grunt poziom "0" ? i dlaczego tak

m.dworek

Recommended Posts

• 6 years później...
Witam i mam pytanie. W warunkach zabudowy mam wysokość budynku 8m (moja wina bo tak wstawiłem we wniosku) a wysokość budynku od gruntu 8,2m. Od gruntu do poziomu "0" wg. projektu 45 cm. I mam dylemat. Czy wnosić o zmianę w warunkach zabudowy czy obniżyć w czasie adaptacji punkt "0"? Dom będzie stał 20m od drogi więc zaglądanie w okna mi nie grozi a moje pytanie brzmi, czy wg.prawa budowlanego istnieje minimalna wysokość od gruntu do punktu "0"?

Ok, dzięki. faktycznie, pytałem wczoraj w wydziale budownictwa w powiecie i nie ma minimalnej wysokości od gruntu do "0". Poza tym powiedzieli mi tam, że nikt mi tego linijką na budowie nie będzie mierzył. Wygląda na to , że mogę zmniejszyć tą wysokość w ramach adaptacji projektu a na budowie zrobić "normalnie";)

• 2 weeks później...
  • 1 year później...

Ja stawiam dom 5m granicy działki która przylega do drogi. Droga jest nieutwardzona. Jak obserwuje obecnie panującą modę w mojej gminie. To w momencie utwardzenia drogi szutrowej, nie korytuje się jej. Po prostu dosypuje się kolejne warstwy czyli kruszywo, piasek i warstwa bitumiczna (projektowe obciążenie 5t). Przy takim zabiegu poziom ulicy podnosi się o 30cm. I z tego powodu u mnie poziom 0 będzie znajdował się na wysokości 65cm (garaż na 50cm - 9m podjazdu).

Mam nadzieję, że dobrze to sobie wymyśliłem.

To zależy od wielu czynników.

U nas (miasto) ludziska budowali robiąc poziom "0" pod drogę tymczasową. Po ok. 20 latach drogę utwardzono i przy okazji porobiono spadki, zamontowano studzienki burzowe itp. W niektórych miejscach drogę obniżano, w innych podniesiono - nawet o 20-30cm (garaż 50-60 cm ponad ulicę).

A rok temu w lipcu była taka ulewa, że system burzowy był niewydolny w całej okolicy i woda z dzielnicy ok. 3-4 km2 spływała zgodnie ze spadkami do najniższego punktu.

Przez ogrody, przez podmurówki ogrodzeń przelewała sie woda, ulicami rwały takie potoki i strumienie, że poziom wody w niektórych miejscach był powyżej krawężników o 10-25 cm. Kto był nisko pobudowany ten gościł u siebie wodę.

Obserwujcie naturę i spadki gruntu, wyobrzcie sobie scenariusz z potopem lokalnym.

Edytowane przez darek63