Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

10 niezmiennych praw budowania domu

Recommended Posts

nic nie zasmiecasz- pytaj i jeszcze raz pytaj- plyta dlatego ze dom stabilniejszy- roziwazanie malo popularne w polszcze- bo troche drozsze- wiecej betnu, wiekszy wykop. ale polecam.

a kosztorys sobie zrobilem sam- taki z grubsza w exelu. bez dupereli ktore sa bardzo, bardzo wazzne - wiec dlatego proponuje wskaznik zwiekszenia. :lol:

Nigdy nie eksperymentujcie na dużą skalę (eksperyment to takie działanie, którego efekt intuicyjnie wyczuwamy ale nie mamy dowodu że się nie mylimy). Jeśli już to na małą skalę, za małe pieniądze i dopiero jak się sprawdzi i jeszcze potwierdzi z innych źródeł, że nie zrobiliśmy jakiejś głupoty, to wtedy można...

Eksperymentów, których nie da się zrobić najpierw w mniejszej skali nie róbcie w ogóle !

Pa

"dmuu 1. Jeśli nic nie wiesz na temat budowania to poczytaj i poświęc trochę czasu na rozmowy z osobami które to robiły.

2. Nie kieruj się najniższą ceną, dotyczy działki i wykonawców.

3. Wibierz dom który ci się spodoba wewnątrz i na zewnątrz.

...

5. Nie szukaj super okazji na materiały, które później nie pasują i trzeba coś przerabiać, bo przeróbki też kosztują i nie zawsze pasują."

Rady w tych punktach nie są raczej do zastosowania w całej rozciągłości. Świadczą, że raczej nie masz problemów ze sfinansowaniem bydowy, albo decydyjesz się na jej rozciągnięcie w czasie. U mnie było trochę inaczej.

To i my cos dorzucimy, a co...

Pamietajcie, że po wybudowaniu domu to Wy będziecie w nim mieszkać.

Nie ulegajcie namowom innych co powinniście mieć w domku. Jednym odpowiada piwniczka na wino, innym marzy się sauna. Jeszcze ktoś inny powie, że kominek to jak kotłownia w salonie. Trzeba samemu być głęboko przekonanym do danego rozwiązania i pamiętać zarówno o jego korzyściach jak i kosztach.

• 2 weeks później...

Witam :D Powiem tak mam jeszcze w sobie morze obtymizmu, choć jestem dopiero na początku drogi do własnego domu. Moim zdaniem pośpiech jest wskazany przy łapaniu pcheł i jak na początek to pierwsza moja rada. Zaczeliśmy od wyboru działki. To nie takie proste gdyż na tym etapie trzeba już mieć -moim zdaniem sprecyzowane potrzeby i możliwości. Od jej szerokości zależy potem projekt domu i może się okazać, że nasz wymażony, który właśnie sobie wybraliśmy jest o 1/2 m zaszeroki. Tak więć szukaliśmy działki ok 4 lat bo miała być za miastem, szeroka,(ma45 m)na poł. stoku z dojazdem asfaltowym , z ładnym widokiem, nie więcej niż 12 km do centrym, nie na osiedlu domków,ale i nie na pustyni i doczywiście kawałek lasu. Znalwżliśmy -była rolna więc znowu czas aby ją przekształcić. Udało się prawie bez bóu. Problem powstał przy umiejscowieniu budynku ponieważ za nic nie chciałam w lini zabudowy tylko dalej. Chcieliśmy sie poprostu odsunąć od drogi 60 m. Następnie wybraliśmy firmę budowlaną . Zajeło nam to ok roku.Oczywiście w międzyczasie dograliśmy projekt. Okazało się, że ten sam projekt buduje ktoś na drugim końcu wojew. Znależliśmy tę budowę przez przypadek. Właściciele bardzo mili pozwolili nam pooglądać swój stan surowy. I tu moja druga rada nie ma to jak wejść do naszego przyszłego wymażonego domu od razu widać co się podoba a co przeszkadza i na tym etapie można jeszcze wprowadzić zmiany do projektu.Z kilku wykonawców wybraliśmy firmę może nie najtańszą ale gruntownie sprawdzoną byliśmy na kilku budowach przez nią prowadzonych rozmawialiśmy z ludzmi, którch domy stoją już ok 4 lat . Za wyborem tej oferty przemawiało: dkładna kalkulacja kosztów załączona jako kosztorys do umowy, fakt, że firma istnieje na rynku 18 lat, fakt, że zatrudnieni w niej pracownicy nie zmienili się od lat więc domy przez nas oglądane byłu przez nich budowane, opinie byłych klientów, przyznany okres gwarancjii na wykonane prace, konstrukcja umowy z dokładnie określonym terminem zakończenia poszczegolnych etapów budowy, zagwarantowanie ceny maksymalnej (nie ma tu znaczenia czy np wyjdzie więcej np robót ziemnych) zagwarantowanie,że jeżeli cena materiału ulegnie zmniejszeniu bądz jeżeli wskarzemy tańsze źródło to firma ta rozliczy budowę np dachu po cenie tańszej lub kupi we wskazanym przez nas miejscu, i ostatecznie rozliczamy się etapami po ich zakończeniu i po odbioże przez naszego inspektora, którt z ową firmą nie jest związany a na wszelki wypadek jest biegłym sądowym równierz wcześniej sprawdzonym. Budowa ruszyła ściany pną się do góry wykonawca na bieżąco kontaktuje się z architektem i z nami. droga już utwardzona żwirem a ja jeszcze za nic nie płacę choć ten moment zbliża się wielkimi krokami . Co do projektantów wnętrz to serdecznie polecam niech choć zerkną na projekt i to jeszcze przed rozpoczęciem budowy nam wiele to pomogło drobne zmiany np ścianek działowych a zyskaliśmy na ergonomii i funkcjonalności oraz dopasowaniu pomieszczeń do naszych potrzeb.

Projekt funkcji gdzie wanna, gdzie głośniki ,gdzie kuchenka itp powinien być zrobiony przed dokończeniem stanu surowego można wtedy ograniczyć złośliwe niespodzianki do rozsądnego minimum wybrać wykończenia , dobrać je do możliwości finansowych i umówić fachmanów do wykończeniówki oczywiście dokładnie ich sprawdzając

ps przy wykończeniach to jednak będę stała i patrzyła im na ręce

• 4 weeks później...

Może zabrzmi idiotycznie ale - nie robić kalkulacji !

Bo można się zniechęcić i podciąć sobie skrzydła...

Ja gdybym zrobił kalkulację przy pierwszym domu to w ogóle nie powinienem rozpoczynać budowy...

A tak - rozpoczęło się od drobnych (samochód średniej klasy) oszczędności - a skończyło się na pięknym 200 m2 domu...

Na kolejny dom też nie robię kalkulacji - MUSI się udać...

• 3 weeks później...
  • 1 month później...

Wycena prac w projektach zakupionych np w Muratorze jest zawyżona .

Widzę to po moim choć początkowym etapie 0. Jak na razie mieścimy się a nawet mamy nadwyżkę :D I taki stan rzeczy cieszy :D

Jednakże widząc jak szybko ceny usług i materiałów idzie w górę to myślę iż kalkulacja szczegółowa nie ma sensu.

I nikt o zdrowych zmysłach jeżeli już takową ma nie powinien się jej trzymać kurczowo bo może dostać zawału :(

Mając zestawienie materiałów można wybrać po uprzedniej wycenie najkorzystniejszą churtownie :D

Pozdrawiam :D

• 2 weeks później...
Traktuj budowlańców tak, jak sam chcesz być traktowany.

Panie Krzysiu postepujac zgodnie z pana rada wielokrotnie usilowano mi wmowic ze krzywe jest proste a olewactwo to cnota... Albo trafił pan na solidnych fachowców ( nie znam ) albo budowali u pana członkowie rodziny... Pozdrawiam

P.S. czy zechciałby Pan zostac u mnie kierownikiem nadzoru - zaplacę dobrym słowem.

• 2 weeks później...

nie polecam szprosów w oknach ,złotych srebrnych czy jakichkolwiek ,załuje ,ze mam :cry: to pierwsze

drugie to ,ze trzeba kuć taras ,żeby wyprowadzić wode z rynien ,porazka totalna ,w projekcie były łańcuchy czy cos takiego ,zmienił sie taras,mam rynny ,niestety bez odpływu :oops: do szybkiej przeróbki oczywiscie wrrr,nie wszytsko mozna przewidzieć :wink:

pozdrawiam wszystkich :)

a ja dodam tylko tyle ze na projekt architekta trzeba dokladniepatrzeć. U nas w salonie drzwi tarasowe otwierają się bezpośrednio na ścianę z oknami (czyt. przylegają do niej). Niestety architekt nie pomyślał aby dać krótki murek by pod oknem umieścić parapet. W chwili obecnej bedziemy zmuszeni zastosować ogranicznik w podłodze, poniewaz chwila nieuwagi doprowadzi do wybicia szyby w oknie balkonowym przez parapet...

Co do projektów to jak ze wszystkim sa dobre i złe. Myślę, że te robione na indywidualne zamówienie takich niedoróbek nie powinny mieć. Największy problem z gotowcami, tam wszystko może sie zdarzyć.

Ja bym do 10 przykazań dorzucił jeszcze jedno natury ogólno-filozoficznej: niech dom nie stanie się Twoim celem życiowym.

D.

• 2 weeks później...