m.dworek 15.11.2005 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2005 Po co w folii są kubełki ? Myślałem, że chodzi tu o wytworzenie szczeliny przy ścianie fundamentowej, połączonej z atmosferą dla ewakuacji pary wodnej. Przy czym ruch powietrza w tej szczelinie nie jest konieczny, bo para wodna ma swoją prężność i sama ucieka. Tak myślałem i sądziłem, że montuje się ją kubełkami do ściany. masz racje rudi ale aby to zadzialalo to trzeba by zostawic dostep powietrza do tej przestrzeni miedzycyckowej czyli stosowac caly system z ta listwa napowietrzajaca widziales aby ktokolwiek to stosowal? a juz calkiem do bani jest to co rysuja w niektorych broszurkach edukacyjnych ze niby woda plynie po scianie i pozneij dzieki cyckom moze spokojnie szybko leciec w dol do drenazu tylko znowu pytanie 1. ktoredy ta woda wleci?- jesli zatkamy dostep 2. po co ta woda ma tam wlatywac, jesli zatykajac dostep uszczelniamy sytuacje i problem z glowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.11.2005 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2005 "Fachowcy"... stwierdzili, że izolację dobiera się do podłoża...Ponadto majster stwierdził, że pamięta te czasy kiedy folia się pojawiła i ją zakładał. Pamięta również sytuacje kiedy tą folie odkopywał.... I teraz już nie wiem dawać folię Kodaka Kodaka - możesz zarówno wierzyć projektantowi, który nie widział Twojego terenu a projektował "na zapas" - aby miec swiety spokój ... lub wykonawcy, który albo może iśc na łatwizne (bo zapomniał) albo ... potrafi ocenić przydatność tej folii przydatność lub zbędność u Krupiarza fachowcy nie zapomnieli jednak ... a stwierdzili zgodnie A u mnie majster z kierownikiem budowy zgodnie stwierdzili, że dawanie folii kubełkowej jest bez sensu (mój przypadek). Grunt piaszczysty, wilgoć minimalna. Kodaka wg mnie Twoi fachowcy uchronili Cie od kosztów ... a moze i przyszłych większych kłopotów ... postaraj się wykorzystać doświadczenie Szarusia zgadzam sie również z tym co napisał m.dworek na temat tych cyckow tez troche myslalem i doszedlem do wniosku, ze to pic na wode fotomontaz dalem folie cyckami do sciany ale moglbym smialo dac i cyckami na opak... moim zdaniem również - cycki to to pic na wode fotomontaż ... przydatnośc lub zbędność zastosowania danego materiału może ocenić albo autor planu adaptacji projeku do danego terenu albo ten kto zna rodzaj gruntu i ma doswiadczenie wykonawcze pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aqep 15.11.2005 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2005 "...Z polietylenu o dużej gęstości (PEHD) produkuje się również folie wytłaczane (tzw. kubełkowe). Nie wykonuje się z nich samodzielnych izolacji pionowych. Służą do ochrony właściwej izolacji przeciwwodnej ścian fundamentowych i piwnicznych przed uszkodzeniami mechanicznymi" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lee 20.11.2005 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2005 A ja dałem kubełki tak jak miały bydz,czyli kubełkami do sciany ocieplonej styropianen z siatka i 2 x klej.Tez pytałem o rade na forum i to samo zdjeci mi szarus pokazał ale stwierdziłem ze zrobie tak jak ma bydz anie tak jak ktos sobie wymyslił bo jemu akorat szkody narobiło.No i miałem okazje okopac ta izolacje przy okazji przyłacza wodociagowego (z ktorym nie zdazyli przed obsypaniem fundamentow) jak sie okazało nic sie nie stało zadne cycki nie powchodziły do izolacji nawet w miejscu w ktorym jezdzono ciezkimi gruchami z betonem w odległosci 0,5metra od sciany. Wiec jak sie okazuje niejest powiedziane ze kubełki robia szkode,wrecz przeciwnie spełniaja swoje zadanie w 100% sciana jest sucha ,wilgoci niema bo uszła kanałami. to chyba wszystko ps. szarus to zdjecie poslij do archiwum X moze scali to rozwiaze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lee 20.11.2005 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2005 zapomniałem o trzech warstwach dysperbitu sory za błedy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts