Gość 16.09.2005 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2005 własnie na Maxa29 przyklejam 12 styropian troche za pozno na zmiany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 16.09.2005 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2005 Poczytaj we wcześniejszych postach. Reasumując róznica 12cm a 15 cm jest nieopłacalna względem wydanych pieniedzy. Oczywiście zalezy z czego masz zbudowaną ścianę. Ok, przy dzisiejszych cenach gazu. Trzeba zaprognozować rozwój cen, tak mogą ISTOTNIE zmienić się założenia obliczeniowe. Zmiana grubości daje to wzrost inewstycji ok 3% -5%. Wypowiedź poprzednika zasadniczo prawidłowa, ale cały świat idzie w kierunku wyższych grubości ociepleń. Patrz normy skandynawskie. Podsumowując - zależy od zasobności i chęci robienia w wyższym, czy niższym standardzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RomanP 16.09.2005 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2005 Ja mam 25 cm. Pierwsza zima grzania przede mną. Więc na temat grzania nie będę się wypowiadał (poprzednią zimę trzymałem 12-13 stopni przy pomocy kominka bez ocieplonego poddasza). Na temat zimna latem, to zależy, ja mam dom dobrze ustawiony wobec stron świata. Podniesienie temperatury o kilka stopni latem nie stanowi problemu (do czerwca bez grzania do 23 stopni, potem żona powiedziała że marznie, podniosłem na 25. Wszystko przy pomocy słońca). Dostarczenie ciepła jest 5 razy łątwiejsze niż obniżenie temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RomanP 16.09.2005 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2005 Ja mam 25 cm. Pierwsza zima grzania przede mną. Więc na temat grzania nie będę się wypowiadał (poprzednią zimę trzymałem 12-13 stopni przy pomocy kominka bez ocieplonego poddasza). Na temat zimna latem, to zależy, ja mam dom dobrze ustawiony wobec stron świata. Podniesienie temperatury o kilka stopni latem nie stanowi problemu (do czerwca bez grzania do 23 stopni, potem żona powiedziała że marznie, podniosłem na 25. Wszystko przy pomocy słońca). Dostarczenie ciepła jest 5 razy łątwiejsze niż obniżenie temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RomanP 16.09.2005 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2005 Ja mam 25 cm. Pierwsza zima grzania przede mną. Więc na temat grzania nie będę się wypowiadał (poprzednią zimę trzymałem 12-13 stopni przy pomocy kominka bez ocieplonego poddasza). Na temat zimna latem, to zależy, ja mam dom dobrze ustawiony wobec stron świata. Podniesienie temperatury o kilka stopni latem nie stanowi problemu (do czerwca bez grzania do 23 stopni, potem żona powiedziała że marznie, podniosłem na 25. Wszystko przy pomocy słońca). Dostarczenie ciepła jest 5 razy łątwiejsze niż obniżenie temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 17.09.2005 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2005 Masz 25 cm grubości styropianu? Gaz i inne nośniki energii będą drożały cały czas systematycznie, czy co roku będziecie dokładać ocieplenia? Trzeba zacząć stosować tań sze źródła energii. Słońce, wiatr, woda. A może z szamba. Energia jądrowa jest tania w wytwarzaniu, ale droga w utylizacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasco 19.09.2005 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2005 W pewnym momencie okaże się, że nie warto grzać gazem, a jedynym ekonomicznym i komfortowym źródłem energii jest prąd. Tak zresztą się przyglądam już od dłuższego czasu - prąd jest coraz tańszy w stosunku do innych urządzeń. Może więc zamiast zwiększać grubość ocieplenia przewidzieć miejsce i instalację dla ogrzewania elektrycznego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 19.09.2005 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2005 według mnie to zwiększanie grubość to nie tędy droga, teraz trzeba inwestować w kondensata i rekuperator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RomanP 19.09.2005 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2005 Jeżeli elektryka to tym bardziej grube ocieplenie. 1. Wtedy potrzebujesz mniej mocy na przyłącze (mniejsze zapotrzebowanie, za to się płaci) 2. Kupujesz mniejsze grzejniki (w elektrycznym tylko ogrzewanie rozproszone, żadnych kotłowni. Kotłownia i rozprowadzanie to dosłownie wyrzucanie pieniędzy. Z jednym wyjątkiem: za parę lat planujesz pompę ciepła, kiedy ceny jej zejdą z kosmosu) Zaoszczędzone w ten sposób pieniądze odejmij od ceny inwestycji w ocieplenie. Dodatkowe ocieplenie wyjdzie Ci wtedy prawie za darmo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patos 19.09.2005 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2005 W pewnym momencie okaże się, że nie warto grzać gazem, a jedynym ekonomicznym i komfortowym źródłem energii jest prąd. Tak zresztą się przyglądam już od dłuższego czasu - prąd jest coraz tańszy w stosunku do innych urządzeń. Może więc zamiast zwiększać grubość ocieplenia przewidzieć miejsce i instalację dla ogrzewania elektrycznego? Ciekawy jestem jakich urządzeń, DVD chyba nie , bo ostatnio strasznie spadły ceny tak jak i innych urządzeń AGD Zaraz usłuszysz o podwyżce cen prądu to przestaniesz się przyglądać, coby zawału nie dostać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts