kuleczka 06.01.2008 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2008 - dla facetów oczywiście polecam trylogię grzesiuka opisującego swoje życie przed wojną, w jej trakcie i po. raelistyczne przedstawienie życia obozowego. no czasem miałem łzy w oczach. . dlaczego dla facetów czytałam po 3 razy każdą część Szczególnie"pięć lat kacetu" zapadło mi w pamięć, rzeczywiście mocna rzecz, realistycznie napisana, na sucho, bez zbędnego dramatyzowania i ubarwiania rzeczywistości. Być może dlatego tak daje się we znaki. U mnie osobiście do reszty rozwiała przekonanie, że w obozach źli byli tylko przysłowiowi Niemcy........ (sraszna i poniekąd fascynująca była swoista niepisana obozowa hierarchia, z tego co pamiętam najniżej stali muzułmanie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chopinetka 13.01.2008 23:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 Witam Ja bardzo polecam Noaha Gordona, przeczytałam Medicus a teraz jestem w trakcie czytania Szamana. Grube księgi ale szybko się je czyta. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 14.01.2008 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 A znacie taki portal jak Biblionetka? Po wpisaniu książek które się przeczytało i ich ocenieniu automat potrafi wytypować książki, które pasują do profilu użytkownika. Ciekawa sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SAVAGE7 14.01.2008 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 A znacie taki portal jak Biblionetka? Po wpisaniu książek które się przeczytało i ich ocenieniu automat potrafi wytypować książki, które pasują do profilu użytkownika. Ciekawa sprawa. jakiś link? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 14.01.2008 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 A znacie taki portal jak Biblionetka? Po wpisaniu książek które się przeczytało i ich ocenieniu automat potrafi wytypować książki, które pasują do profilu użytkownika. Ciekawa sprawa. jakiś link? żartujesz chyba...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 14.01.2008 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 http://www.biblionetka.pl hi hi hi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SAVAGE7 14.01.2008 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 przeczytałem jako biblioteka i nic mi ne wychodziło hehe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nata442 16.01.2008 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 Chopinetka- jest jeszcze trzecia część -"Spadkobierczyni Medicusa"- moim zdaniem jednak najsłabsza i już trochę pisana na siłę Ale chcę Ci polecić "Medicusa z Saragossy" - tego samego autora, zupełnie odrębna książka- nie ma nic wspólnego z innymi medicusami Gordona - a czyta się to coś wybornie, nie można się oderwać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nata442 16.01.2008 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 W Merlinie wyprzedaż do 50%!!!- Udało mi się właśnie kupić trzy książki Kowalewskiej o Matyldzie i Zawrociu za śmieszne pieniądze Przesyłka za darmo już od zamówienia za 50 złotych. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikazuu 16.01.2008 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 Powiem Wam, że mi juz mieszaja sie rzeczywistosci. Dlaczego? Bo od kilku tygodni "pochłaniam" ksiązki jedna za drugą. Każda inna, ale łączy je gatunek, czyli oparte na faktach. I tak, najpierw były "Wspomnienia wojenne" K. Lanckorońskiej (polecane tez tu na forum) - świetne! Potem "Dziewczynka w czerwonym płaszczyku" R. Ligockiej - nie mogłam sie oderwać! Dalej "Moje stracone życie" Rene Villancher. Historia Francuzki, która trafia do komunistycznej Rosji, na zabitą dechami wieś i nie moze jej opuscić przez 50 lat! Zderzenie dwóch światów i kultur. Nie jest to literatura najwyższych lotów, ale bardzo ciekawy temat. Autentyczna historia. Ale najbardziej zdumiewające jest to, że nie dałam rady przeczytać najnowszej powieści Tokarczuk "Bieguni"! Przecież to moja ulubiona autorka! Albo ja sie zmieniłam, albo Tokarczukowa pisze już inaczej. Co o tym myślicie? Tzn. czy "Bieguni" to juz "inna Toakrczuk"? PS. Nata ja także nie mogłam się oprzeć promocjom w Merlinie. Książki już do mnie jadą. Zamówiłam m.in. Myśliwskiego, Dehnela. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikazuu 16.01.2008 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 A znacie taki portal jak Biblionetka? Po wpisaniu książek które się przeczytało i ich ocenieniu automat potrafi wytypować książki, które pasują do profilu użytkownika. Ciekawa sprawa. Testuję ten system od ok 2 lat. Celność typowania na poziomie średnim. Ale inspiracje bezcenne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nata442 19.01.2008 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2008 Mikazuu- książki dojechały? Bo ja już mam. W tym też cały Jasienica- Boże, kiedy ja to wszystko przeczytam??? Najpierw odświeżam sobie pierwszą część Zawrocia, bo już nie pamiętam , a potem czekają na mnie dwie pozostałe części- . Mam strasznie mało czasu, bo się pojawił na świecie Mikołajek - i śmiesznie muszę wyglądać- pcham wózek jedną ręką, a w drugiej trzymam książkę A pomiędzy nogami plącze się nasz Pierworodny . A znacie portal NaKanapie.pl ? Też o książkach - i recenzje czytelników też są. Odkryłam niedawno i jeszcze nie przetestowałam. Czy ktoś czytał może już "Kurtyzanę z Wenecji" Sarah Dunant? Jestem ciekawa, bo to nowość w Świecie Książki. Jej pierwsza książka - "Narodziny Wenus" była moim zdaniem kapitalna. Lubię takie książki- ciekawa fabuła a do tego historia w tle ( renesansowa Florencja). Nie można się było oderwać.Ciekawam bardzo jak jest tym razem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
galka 19.01.2008 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2008 pod choinką znalazłam ,,Pawilon Peonii ''-książkę o mentalnośći i życiu kobiet w dawnych Chinach-polecam.A tak na marginesie przestała mnie bawić Chmielewska choć nie straciłam poczucia humoru-o co tu chodzi ????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nata442 20.01.2008 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 A ja się ostatnio w głos śmiałam przy takiej lekkiej książeczce "Hania Bania "- Hanny Bakuły, w której opisała swoje dzieciństwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikazuu 21.01.2008 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 Mikazuu- książki dojechały? Bo ja już mam. jeszcze nie czekam na kuriera ale dzieki temu może skończę te, które mam teraz na warsztacie, m.in. "Kaczor po pekińsku" Jacka Pałasińskiego. Śmieszny tytuł, ale tematyka poważna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikazuu 21.01.2008 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 pod choinką znalazłam ,,Pawilon Peonii ''-książkę o mentalnośći i życiu kobiet w dawnych Chinach-polecam.A tak na marginesie przestała mnie bawić Chmielewska choć nie straciłam poczucia humoru-o co tu chodzi ????? słyszałam o "Pawilonie peonii", podobno dobre. A jeżeli interesuje Cie taka tematyka, to polecam "Kwiat Śniegu i sekretny wachlarz" Lisy See. Historia przyjażni dwóch Chinek - od dzieciństwa aż po śmierć. Wzruszające (ale nie ckliwe!), dobrze napisane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chopinetka 21.01.2008 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 Witam Mikazuu dzięki tobie zaraz lecę do biblioteki po najnowszą Tokarczuk bo to też moja ulubienica ale zmartwiłaś mnie wydając negatywną opinię. Muszę to sprawdzić Nata442 dzięki za wskazówki a propos Gordona. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 22.01.2008 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 A ja wlasnie skonczylam "Dom nad rozlewiskiem" i chyba sobie zamowie druga czesc. Bardzo mi sie podobala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikazuu 22.01.2008 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 Witam Mikazuu dzięki tobie zaraz lecę do biblioteki po najnowszą Tokarczuk bo to też moja ulubienica ale zmartwiłaś mnie wydając negatywną opinię. Muszę to sprawdzić pozdrawiam Negatywną to za duzo powiedziane, ale dla mnie "Bieguni" to już inna Tokarczuk. Jestem ciekawa Twojej opinii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noirpoulet 06.02.2008 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 skończyłam "chemię śmierci" beckett'a. polecam dla tych, o mocniejszych nerwach no i zabieram się za uhonorowany "śnieg" pamuka - chętnie poznam wasze osobiste odczucia co do książki tudzież autora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts