Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Książki

Maluszek

Recommended Posts

- dla facetów oczywiście polecam trylogię grzesiuka opisującego swoje życie przed wojną, w jej trakcie i po. raelistyczne przedstawienie życia obozowego. no czasem miałem łzy w oczach.

.

dlaczego dla facetów :roll:

czytałam po 3 razy każdą część

Szczególnie"pięć lat kacetu" zapadło mi w pamięć, rzeczywiście mocna rzecz, realistycznie napisana, na sucho, bez zbędnego dramatyzowania i ubarwiania rzeczywistości. Być może dlatego tak daje się we znaki.

U mnie osobiście do reszty rozwiała przekonanie, że w obozach źli byli tylko przysłowiowi Niemcy........

(sraszna i poniekąd fascynująca była swoista niepisana obozowa hierarchia, z tego co pamiętam najniżej stali muzułmanie :-? )

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość elutek
A znacie taki portal jak Biblionetka? Po wpisaniu książek które się przeczytało i ich ocenieniu automat potrafi wytypować książki, które pasują do profilu użytkownika. Ciekawa sprawa.

jakiś link?

żartujesz chyba...? :roll: :lol:

Chopinetka- jest jeszcze trzecia część -"Spadkobierczyni Medicusa"- moim zdaniem jednak najsłabsza i już trochę pisana na siłę :(

Ale chcę Ci polecić "Medicusa z Saragossy" - tego samego autora, zupełnie odrębna książka- nie ma nic wspólnego z innymi medicusami Gordona :D - a czyta się to coś wybornie, nie można się oderwać

Powiem Wam, że mi juz mieszaja sie rzeczywistosci. :roll:

Dlaczego? Bo od kilku tygodni "pochłaniam" ksiązki jedna za drugą. Każda inna, ale łączy je gatunek, czyli oparte na faktach.

I tak, najpierw były "Wspomnienia wojenne" K. Lanckorońskiej (polecane tez tu na forum) - świetne!

Potem "Dziewczynka w czerwonym płaszczyku" R. Ligockiej - nie mogłam sie oderwać!

Dalej "Moje stracone życie" Rene Villancher. Historia Francuzki, która trafia do komunistycznej Rosji, na zabitą dechami wieś i nie moze jej opuscić przez 50 lat! Zderzenie dwóch światów i kultur. Nie jest to literatura najwyższych lotów, ale bardzo ciekawy temat. Autentyczna historia.

Ale najbardziej zdumiewające jest to, że nie dałam rady przeczytać najnowszej powieści Tokarczuk "Bieguni"! :o Przecież to moja ulubiona autorka! Albo ja sie zmieniłam, albo Tokarczukowa pisze już inaczej.

Co o tym myślicie? Tzn. czy "Bieguni" to juz "inna Toakrczuk"?

PS. Nata ja także nie mogłam się oprzeć promocjom w Merlinie. :) Książki już do mnie jadą. Zamówiłam m.in. Myśliwskiego, Dehnela.

Mikazuu- książki dojechały? Bo ja już mam. W tym też cały Jasienica- Boże, kiedy ja to wszystko przeczytam??? :D Najpierw odświeżam sobie pierwszą część Zawrocia, bo już nie pamiętam :oops: , a potem czekają na mnie dwie pozostałe części- :D . Mam strasznie mało czasu, bo się pojawił na świecie Mikołajek :D :D :D - i śmiesznie muszę wyglądać- pcham wózek jedną ręką, a w drugiej trzymam książkę :D A pomiędzy nogami plącze się nasz Pierworodny :D . A znacie portal NaKanapie.pl ? Też o książkach - i recenzje czytelników też są. Odkryłam niedawno i jeszcze nie przetestowałam.

Czy ktoś czytał może już "Kurtyzanę z Wenecji" Sarah Dunant? Jestem ciekawa, bo to nowość w Świecie Książki. Jej pierwsza książka - "Narodziny Wenus" była moim zdaniem kapitalna. Lubię takie książki- ciekawa fabuła a do tego historia w tle ( renesansowa Florencja). Nie można się było oderwać.Ciekawam bardzo jak jest tym razem :wink:

pod choinką znalazłam ,,Pawilon Peonii ''-książkę o mentalnośći i życiu kobiet w dawnych Chinach-polecam.A tak na marginesie przestała mnie bawić Chmielewska choć nie straciłam poczucia humoru-o co tu chodzi ?????

słyszałam o "Pawilonie peonii", podobno dobre. A jeżeli interesuje Cie taka tematyka, to polecam "Kwiat Śniegu i sekretny wachlarz" Lisy See. Historia przyjażni dwóch Chinek - od dzieciństwa aż po śmierć. Wzruszające (ale nie ckliwe!), dobrze napisane.

Witam

Mikazuu dzięki tobie zaraz lecę do biblioteki po najnowszą Tokarczuk bo to też moja ulubienica ale zmartwiłaś mnie wydając negatywną opinię. Muszę to sprawdzić :D

pozdrawiam

Negatywną to za duzo powiedziane, ale dla mnie "Bieguni" to już inna Tokarczuk. Jestem ciekawa Twojej opinii.

:)

• 3 weeks później...