Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Książki

Maluszek

Recommended Posts

A ja ostatnio czytałam "Widmokrąg" Kuczoka. Ciekawe spojrzenie, polecam.

Podczas urlopu pochłonełam Chmielewskiej "Zapalniczke" i odswiezyłam sobie serię Grocholi. W koncu trzeba było troche odpoczac.

Wczesniej czytałam "Toksycznych ludzi" i "Wspaniałych ludzi" Lillian Glass. Fajnie sie czyta, polecam. A teraz czytam "Potege podświadomosci" Josepha Murphy'ego.

A w ogóle jak widac to lubie czytac rózne ksiazki, zupełnie leciutkie i te trochę bardziej ambitne a wszystko zalezy od nastroju. :lol:

A maz sie śmieje że nie czytam tylko pochłaniam :roll: :lol: , ale teraz mniej mam czasu na takie przyjemnosci :oops:

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Książka, która wywoływała u mnie napady wściekłości i niejednokrotnie doprowadzała do łez, to "Kwaiaty na poddaszu" - T. 1 i "Płatki na wietrze" - T. 2. autorstwa Virginii Andrews.

Jeśli powieść wzbudza we mnie emocje, nawet tak drastyczne, to spełniła swoją rolę - wciągnęła mnie bezgranicznie.

Jest to historia czworga rodzeństwa uwięzionych przez swoją matkę na poddaszu. :o Losy dzieciaków są tragiczne i ...Nie, więcej nie napiszę, bo niedojść, że się zaraz ponownie nakręcę, :evil: to jeszcze zdradzę Wam szczegóły tej nieprawdopodobnej opowieści.

Gorąco zachęcam do lektury.

Oglądałam kiedyś taki film "kwiaty na poddaszu" o dzieciach uwięzionych przez matkę na strychu :roll:

Nie wiem jak książka, ale film był strasznie kiczowaty, tandetnymi, emocjonalnymi chwytami, żerujący na uczuciach :roll:

taki tani melodramat

Nie miałam okazji oglądać tego filmu, ale z tego co sie oriętuję to film powstał właśnie na kanwie tej powieści.

Niejednokrotnie z filmów opartych na dobrych książkach, powstaje niezła szmira. Dlategoteż trzymam się jednej zasady - najpierw czytam, a potem ewentualnie oglądam. :roll:

• 3 weeks później...
  • 2 months później...

Ależ tu cicho!!!! Czyżby nikt nie czytał- zimą chyba mamy więcej czasu niż w sezonie budowlanym? :D Pochwalcie się jakie książki ostatnio zakupiliście- a może Swięty Mikołaj zostawił coś pod choinką?

Jako że jestem mamą- z wielkim zainteresowaniem czytam książkę autorki projektu - Cała Polska czyta dzieciom- "Z dzieckiem w świat wartości"- bardzo mądra książka na dzisiejsze czasy , gdy tyle się mówi o kryzysie wartości- świetna książka dla rodziców i nauczycieli. Jak nauczyć dziecko- szacunku, uczciwości, odpowiedzialności, samodyscypliny, pokojowości, sprawiedliwości, optymizmu, humoru, przyjaźni, solidarności, piękna, mądrości. Dotyczy dzieci w każdym wieku!

Po wizycie Świętego Powaja :D , jak mówi mój synek, na naszej półce pojawiła się książka Kopalińskiego-"125 baśni do opowiadania dzieciom" - autor zaleca przeczytać baśń- raz bądź 2, 3 razy a potem opowiedzieć maluchowi do uszka przed snem. Działa! Tom zasypia super szybko, codziennie domaga się bajek do ucha- a jak zaśnie- mamy dużo czasu dla siebie ( m.in. na czytanie :) ). Plusem tej ksążki jest to ,ze oprócz znanych baśni- np. "Jaś i Małgosia" większość to baśnie mało znane z kręgu kultury Europy i Azji - a naprawdę piękne.

Muszę się przyznać , że ostatnio "porwała" mnie książka "Zemsta czarownicy" :oops: - dla dzieci powyżej lat 10. Fajna sprawa dla tego, kto lubi przeżyć dreszczyk emocji przy czytaniu. Aż się zastanawiałam, czy ten przedział wiekowy podany na okładce jest aby odpowiedni :o . Ale warto- bohaterem jest Tom- siódmy syn siódmego syna, który zaczyna naukę u Stracharza- tego który rozprawia się z boginami, czarownicami upiorami itd :D Nie polecam czytać po zmroku, ale jak ktoś już zacznie- to wpadnie po uszy.

A mojej chrześniaczce podarowałam pod choinkę "Cukiernię pod pierożkiem z wisniami"-cudowna książka, którą pamiętam z dzieciństwa- wydana w listopadzie przez jakieś nowe wydawnictwo- Dwie Siostry. Wydano ją po wielu wielu latach ponownie. Dla dziewczynek na prezent-fajna sprawa.

Ja mam bardzo brzydki nawyk czytania przy jedzeniu (oczywiście nie podczas rodzinnych posiłków, ale jak sobie piję kawę sama, czy wcinam jakąś kanapkę, to poczytuję) oraz w wannie :oops: . Maseczka na twarz, odżywka na włosy i książka do łapy. :)

ja tam do wanny bez książki nie wchodzę :D

a ostatnio przeczytałam

http://www.swiatksiazki.pl/wcsstore/SwiatKsiazki/images/okladki/d305662.jpg

polecam :wink:

- dla facetów oczywiście polecam trylogię grzesiuka opisującego swoje życie przed wojną, w jej trakcie i po. raelistyczne przedstawienie życia obozowego. no czasem miałem łzy w oczach.

- moja sensacyjno-szpiegowska przygoda zaczęła się od a. mc leana "siła strachu". ta książka najbardziej mi się podobała i pochłonąłem ją dosłownie w jednej chwili (po prostu mistrz zaskoczenia)

- dla wszystkich polecam "Człowiek, Który Słucha Koni" monty robertsa. historia człowieka który jako chłopiec obserwował zachowanie koni i opracował technikę komunikacji z nimi. jako 13-letni chłopiec sam pojechał na pustynię i złapał duże stado dzikich mustangów do tresury. jest w stanie "oswoić" dzikiego konia w kilkanaście minut nie zadając mu w ogóle bólu. nazywa to pojednaniem. kilka lat temu był w polsce i dawał pokaz pojednania. dodam tylko że dotychczas dzikie konie "łamano" w barbarzyński sposób niejednokrotnie łamiąc też ich psychikę. jego ojciec był właśnie takim łamaczem koni i jak mały monty pokazał mu, że może zrobić ze zwierzęciem w pół godziny to co ojciec w kilka tygodni to dostał niezłe wciery łańcuchem. wielowątkowa historia życia człowieka legendy. powinniściwe przeczytać ta książkę lub inne jego autorstwa.

"Z dzieckiem w świat wartości"- bardzo mądra książka na dzisiejsze czasy , gdy tyle się mówi o kryzysie wartości- świetna książka dla rodziców i nauczycieli. Jak nauczyć dziecko- szacunku, uczciwości, odpowiedzialności, samodyscypliny, pokojowości, sprawiedliwości, optymizmu, humoru, przyjaźni, solidarności, piękna, mądrości. Dotyczy dzieci w każdym wieku!

To muszę przeczytać, bo to moja działka. Trochę zawodowa, trochę nie :)

"125 baśni" Kopalińskiego mieliśmy na mp3.

W ogóle a propos czytania dieciom: mnie wyręczają czasem CD z książkami mówionym.

Młody wysłuchał 4 czy 5 tomów "Narni", 1 tomu "Harry Pottera", namiętnie słucha "Muminków" i "Dzieci z Bullerbyn".

Ostatnio przeczytałam "Madame" Libery, oj, nie znam takich licealistów, jak bohater tej książki (czytający Goethego i Conrada i Rilkego w oryginałach i bez przymusu) :wink: