Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Książki

Maluszek

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie wiem, czy ktoś juz polecał " Tatę" W. Whartona. Świetna opowieść o przyjaźni ojca z synem, o starości, przemijaniu i lękach z tym związanych, o odnajdowaniu radości w świecie marzeń, gd rozum zawodzi. Ciekawa jestem, czy też tak ja po przeczytaniu książki spędzaliście długie minuty na przyglądaniu się wodzie w umywalce czy w wannie - w którą to też stronę kręci się ona, wpadając w czeluście odpływu :) Polecam gorąco.

I jeszcze jedną polecę - G. Orwell "Vivat aspidistra" - książka, na której trudno się zawieść - brutalna prawda o mechanizmach rządzących światem. Polubią ją szczególnie Ci, którym w życiu nic się nie udaje :wink: jak i Ci, którzy nieustannie narzekają na brak pieniędzy.

Nie wiem, czy ktoś juz polecał " Tatę" W. Whartona. Świetna opowieść o przyjaźni ojca z synem, o starości, przemijaniu i lękach z tym związanych, o odnajdowaniu radości w świecie marzeń, gd rozum zawodzi. Ciekawa jestem, czy też tak ja po przeczytaniu książki spędzaliście długie minuty na przyglądaniu się wodzie w umywalce czy w wannie - w którą to też stronę kręci się ona, wpadając w czeluście odpływu :) Polecam gorąco.

Kiedyś strasznie się zaczytywałam we wszystkich jego książkach: "Tato", "W księżycową jasną noc" i "Spóźnieni kochankowie" to moje ulubione. Aha jeszcze "Niezawinione śmierci".

Kiedyś strasznie się zaczytywałam we wszystkich jego książkach: "Tato", "W księżycową jasną noc" i "Spóźnieni kochankowie" to moje ulubione. Aha jeszcze "Niezawinione śmierci".

Jego wcześniejsze książki tzn. Tato, Ptasiek, W księżycową jasną noc były super. Reszta zupełnie mi nie pasuje.

• 2 weeks później...

Jesli ktos lubi kryminalo-thrillery to polecam Kathy Reichs. Jest ona antropologiem pracujacym przy rozwiazywaniu zagadek kryminalnych, pisze powiesci i jest producentka serialu luzno opartego na jej zyciu i zyciu jej ksiazkowej bohaterki Temperance Brennan- "Kosci".

Poniewaz uwielbiam ten serial, ( a juz zwlaszcza przystojnego agenta FBI :oops: :wink: :D ) skusilam sie ostatnio, zeby przeczytac jakas jej powiesc, no i bylo mile zaskoczenie - ok. 650 stron wrecz polknelam :)

Tytul to "Deja Dead", i jest to jej pierwsza powiesc. A teraz czekam na nastepne :)

• 2 weeks później...

Ostatnio przeczytane:

"Na imię mam jestem" Maślanki. Chłopak wychowywał się w domu dziecka niedalego mojej rodzinnej miejscowości i podobnie jak w "Bidulu" czerpie przede wszystkim ze swoich autobiograficznych przeżyć.Trochę nieporadny język, prosty,ale też bezpretensjonalny. Moim zdaniem warte przeczytania.

"Widmokrąg" Wojciecha Kuczoka. Rewelacyjne opowiadania, uwielbiam jego sposób pisania, mogę wgryzać się w ten kawał soczystej literatury bez końca 8) (jego powieść "gnój" też połknęłam w jeden wieczór, ale widmokrąg to mam wrażenie zupełnie inna kategoria :wink: )

"Madame" Libery. Pomimo zachwytów krytyków lit. mam mieszane uczucia, z jednej strony niezła fabuła, ale jak dla mnie zbyt wiele nieciekawych wątków pobocznych, bardzo rozwlekły i flegmatyczny sposób pisania.

dzisiaj kupiłam 3 czesc trylogii mazurskiej MIŁOŚĆ NAD ROZLEWISKIEM :D

.... znaczy... Mikołaj mi kupił :wink:

Moja mama dostała na imieniny w zeszłą sobotę to:

http://www.empik.com/rozlewisko-powroty-nad-rozlewiskiem-dom-nad-rozlewiskiem-ksiazka,prod5200185,p

Czyli mówisz, że warto pożyczyć? Jakie to klimaty?

http://www.empik.com/rozlewisko-powroty-nad-rozlewiskiem-dom-nad-rozlewiskiem-ksiazka,prod5200185,p

ja bardzo lubie takie sielskie powieści ....opisane jest w niej życie kobiety po 40-tce ,ktora z wielkiej koropracji przenosi sie na Mazury i zostaje wiejską babą :wink: ksiązka wprowadza spokój i rozleniwienie ...czuje sie w niej zapach maciejki a smakuje jak herbatka z malinami pita na werandzie na wakacjach :D

oglądałaś serial Siedlisko z Anną Dymną ? to sa własnie takie klimaty :D

ojjj...tak sielsko i miło, a ten wyjeżdża z tym:

Archipelag Gułag i Oddział chorych na raka

Przeczytałem drugi raz i nadal nie mogę ochłonąć...

Wstrząsające... człowiek się cieszy, że mieszka tu i teraz...

Poza tym pióro i styl Sołżenicyna są niezrównane

ale nie polecam tego teraz, to takie smutne...

Jesli ktos lubi kryminalo-thrillery to polecam Kathy Reichs. Jest ona antropologiem pracujacym przy rozwiazywaniu zagadek kryminalnych, pisze powiesci i jest producentka serialu luzno opartego na jej zyciu i zyciu jej ksiazkowej bohaterki Temperance Brennan- "Kosci".

Poniewaz uwielbiam ten serial, ( a juz zwlaszcza przystojnego agenta FBI :oops: :wink: :D ) skusilam sie ostatnio, zeby przeczytac jakas jej powiesc, no i bylo mile zaskoczenie - ok. 650 stron wrecz polknelam :)

Tytul to "Deja Dead", i jest to jej pierwsza powiesc. A teraz czekam na nastepne :)

Mikolaj sie postaral :wink: i mam trzy nastepne :) powiesci K. Reichs, super!

A ostatnio przeczytalam i polecam na swiateczna goraczke "Swieta, swieta" Annie Sanders - bardzo ciepla i z humorem opowiesc o przygotowaniach do swiat.

Bianca - ja czytałam :D U nas jeszcze 4 tomu nie wydali :( Można go tylko w angielszczyźnie przeczytać.

Osatnio została wydana 3 część "Domu nad rozlewiskiem" Małgorzaty Kalicińskiej czyli "Miłość nad rozlewiskiem" - właśnie czytam :D

Wiem że tylko po angielsku, niestety :wink: :wink:

od jakiegoś czasu w sieci krąży nieoficjalne tłumaczenie tej części - ciekawi mnie kiedy będzie u nas wydana.

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...

ja bardzo lubie takie sielskie powieści ....opisane jest w niej życie kobiety po 40-tce ,ktora z wielkiej koropracji przenosi sie na Mazury i zostaje wiejską babą :wink: ksiązka wprowadza spokój i rozleniwienie ...czuje sie w niej zapach maciejki a smakuje jak herbatka z malinami pita na werandzie na wakacjach :D

oglądałaś serial Siedlisko z Anną Dymną ? to sa własnie takie klimaty :D

delektuję sie tą Miościa nad rozlewiskiem .....koncze prawie .....i żal mi ,że juz sie kończy .....buuuuu :(