Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Książki

Maluszek

Recommended Posts

A ja już tak dawno nie czytałam nic nowego. Budowa pochłonęła mnie bez reszty. A z dawniejszych czasów polecam Nepomucką wszystkie "Niedoskonałości...", z trochę innej opcji - Koontz'a szczególnie "Opiekunowie" i "Złe miejsce", a Chmielewską zawsze biorę do ręki jak jest mi żle i od razu robi mi się lepiej, a poza tym ponieważ wszystkie jej książki znam prawie na pamięć to przeczytanie jednej nie zabiera mi wiecej czasu niż 2 godziny. Z niecierpliwością czekam na jej następne książki.

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jako mini fanka H P. oswiadczam że skalałam wzrok.Moja młoda orzekła ,

iż to profanacja.

Ale ja chciałam o czymś innym : na pewno każdy ma swoją wielce ulubioną książkę.Ja szczególnie ukochałam "Kamienne tablice'' Żukrowskiego. Czytałam mając lat 13..potem ciut wiecej..będąc w różnych czasach swojego życia..i pamiętam z jakim stanem ducha zamykałam ostatnią stronę...od wypieków na policzkach,przez wsciekłość,aż do łagodnego zrozumienia stron życia.Teraz znowu wczytuję się na nowo,chociaż znam każde słowo. I zadziwia mnie .jak bardzo różnie one brzmią...a może to ja dżwięczę inaczej..znowu. :roll:

Jest tak jak mówisz, Ziaba. Ja też mam książki, które czytam przez całe życie i co kilka lat ze zdumieniem odkrywam, że książka znana mi jak własne pięć palców jest zupełnie o czym innym, niż mi się wcześniej wydawało...

Z rzeczy nowych, wczoraj skończyłam czytać "Biały oleander". Nie należy do lekkich i przyjemnych ta książka, ale mimo to polecam - nie jest to jałowa lektura.

Nie wiem, czy tylko ja tak mam, że większość literackich nowości obecnie wpada mi jednym okiem i wypada drugim? Mało co mnie porusza, daje do myślenia, zapada w pamięć (a o to chyba w literaturze chodzi, prawda?). Mój mąż twierdzi, że to efekt wychowania na kanonie literatury klasycznej - uważa, że ja od każdej książki oczekuję, że będzie arcydziełem (bo do historii przechodzą arcydzieła, plewy z czasem po prostu umierają śmiercią naturalną). Pewnie ma rację.

W każdym razie, z książek nowych które przez kilka ostatnich lat czytałam, w pamięć naprawdę zapadło mi tylko kilka. Te, które w tej chwili mi się przypominają:

Arundhati Roy - "Bóg rzeczy małych" - pięć gwiazdek

Donna Tart - "Tajemna historia" - to zwłaszcza typ mojego męża

• 3 weeks później...
  • 3 weeks później...
Czy moge wtąpić do klubu...? Nazywam się AgnesK i jestem anonimowym molem książkowym. Czytam wszystko i wszędzie. Jak nic nie ma pod ręką to i po instrukcję obsługi odkurzacza sięgnę.... Uwielbiam książki, uwielbiam do nich wracać, mam swoje ulubione fragmenty... dlatego nie cierpię wypożyczania książek... Lubię Marqueza, A.P. Reverte, Gaardera, P. Nola i wielu, (wiele) innych... W wakacje postawiłam sobie szczytny cel - przeczytać Pottera, chciałam wiedzieć o czym mówi cały świat. Na początku było ciężko, potem wciągnęło mnie do cna.... Niestety na czytanie dla przyjemności mam najczęściej czas jeno w wakacje, ale i tak zwsze staram się znaleźć trochę czasu tu i tam w ciągu dnia lub nocy...

Do szuflady z fascynującą klasyką dorzuciłabym pewnie "Dzienniki "Gombrowicza, przewrotne i iskrzące inteligencją felietony Kisiela (Stefana Kisielewskiego)-"Lata szare, lata pozłacane";

z literatur słowiańskich dorzucę :Hrabala i noblistę, Bośniaka- Ivo Andrića.

A co z poezją ? Nikt o niej nie wspomniał... Czyżby stała się muzą drugiej kategorii?? :x Osobiście lubię sięgnąć po Szymborską, pobuszować po Leśmianie.

pozdr.

ara :p :p

Ja swieta spedzilam bardzo "poczytnie" :lol: , chociaz dominowala lektura raczej lekka: "Kochankowie i klamcy" S. Beauman (swietny thriller kryminalny-polecam!), "Corka Mistrala" J.Krantz, "Ksiazatko" C.Harrod-Eagles, "Cienie LaRochelle" T.Kinkel i nawet (o zgrozo!) jakiegos harlekina. :lol:

• 2 weeks później...