Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Książki

Maluszek

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Skonczylam pierwszy tom Millenium czyli Mezczyzni, ktorzy nienawidza kobiet ".

Poczatek jest swietny, koncowka troche slabsza i nieprzekonywujaca zwlaszcza fakt nie wezwania policji ......ale mimo pewnych slabosci, podobala mi sie....zwlaszcza ocena elit biznesu ha ha ha ha :D i do czego sa zdolne :-?

polecam też "Weronika postanawia umrzeć" Paulo Coelho /obojętnie w jakiej wersji :wink: /

Oglądałam ostatnio film na podstawie tej książki. Nudy totalne. Ja jakoś nigdy się nie przekonałam do Coelho i chyba już się nie przekonam...

i to tylko na podstawie filmu? :roll:

nastka, jesteś moim GURU jeśli chodzi o książki - nie rób mi tego :wink: naprawdę :D

"Weronikę" pochłonęłam w 2 dni, a jestem naprawdę wybredna 8)

a wczoraj skończyłam "Sophie", autor Guy Burt, i jestem pod wielkim wrażeniem...

:oops: Się zawstydziłam :wink:

Mi po prostu nie odpowiada jego styl. Czytałam kiedyś początek jego książki i jakoś utknęłam. Ale dobra - obiecuję przy najbliższej okazji przeczytać Weronikę :wink:

Teraz czytam Silmarilion Tolkiena - alternatywna wersja mitologii :p

Wyjdzie, wyjdzie...:) Ja tak wysylam do Francji....Nie raz w miesiiacu, ale gdy sobie cos ciekawego kupuje, to od razu drugi egzemplarz za granice. Kupuje i wysylam od razu za posrednictwem Merlina.

http://merlin.pl/Mezczyzni-ktorzy-nienawidza-kobiet_Stieg-Larsson,images_big,1,978-83-7554-059-8.jpg

Książka na dobrym poziomie , ale żeby takie duuuże halo , no nie wiem , nie wiem . Można z czystym sumieniem polecić , no ale super-rewelka to to nie jest .

http://merlin.pl/Chlopaki-Anansiego_Neil-Gaiman,images_big,30,83-7480-020-8.jpg

Ten to ma.....pisane . Pełen relaksik przy czytaniu .

http://runa.pl/okladki/zadra_tom_i.jpg

Wszyscy się zachwycają no ale ja mam mieszane uczucia . Wątek Maurica i jego świętej naiwności , co tu dużo gadać , wqrwia mnie , no !

Przeczytałam ostatnio:

Niewierną -Alyan Hirsi Ali. Autorka- somalijska muzułmanka opisuje swoje tradycyjne islamskie wychowanie, włącznie z okrutnym zabiegiem obrzezania, absolutnym poddaniem i posłuszeństwem, a potem przymusowym zamążpójściem. Opowiada o kolejnych przeprowadzkach- ucieczkach od toczącej się w jej ojczyźnie wojny domowej. Wreszcie trapiona zwątpieniem w istnienie Boga ucieka do Europy i dostaje azyl w Holandii. Tam rozpoczyna walkę o prawa kobiet muzułmańskich, dostaje się nawet do parlamentu.

Gorąco polecam- ciągle jeszcze jestem pod wrażeniem tej książki.

Jako zachętę polecam komentarz- trochę długi, ale oddający sens tej książki:

http://chihiro.blox.pl/2009/10/Infidel-Niewierna-Ayaan-Hirsi-Ali-a-problemy.html

http://static.polter.pl/sub/Zadra-Tom-2-Krzystof-Piskorski-bc19816.jpg

Według mnie lepsze od tomu I . Akcja nabrała prawdziwych rumienców , nawet Maurice przestał mnie wnerwiać . Szkoda tylko że autor (tak chwalony za realia epoki) przedstwia cały tzw aparap bezpieczeństwa wewnętrznego Republiki jako bande idiotów - no prawie .

Halo, halo - a jakie ksiazki znalezliscie pod choinka???

Ja - "Watpliwosci Salaiego" Rity Monaldi i Francesco Sortiego oraz "Monopol na zbawienie" Szymona Holowni.

"Podarunek" Danielle Steel od mamusi :roll: :D :oops: :lol:

najgorsze, że będę musiała przeczytać, aby podzielic sie z darczyńcą zawiłościami fabuły :D

eh

najgorsze, że będę musiała przeczytać, aby podzielic sie z darczyńcą zawiłościami fabuły :D

eh

kuleczka - jak miło Cię widzieć :D

jest szansa , że Cię wciągnie - znalazłam bardzo zachęcającą recenzję 8)

" Choć nie przepadam za czytaniem książek (:D ) "Podarunek" bardzo mi się spodobał. Przeczytałam tę opowieść w zaskakującym tempie (:lol:), nie mogąc się od niej oderwać. Jest to bardzo ekscytująca książka z niezwykłym i pouczającym zakończeniem. Uważam, że ta powiastka niesie ze sobą głębokie przesłanie. Uczy, jak ważną rolę w życiu każdego człowieka odgrywa miłość.." :D :lol:

eh

kuleczka - jak miło Cię widzieć :D

jest szansa , że Cię wciągnie - znalazłam bardzo zachęcającą recenzję 8)

" Choć nie przepadam za czytaniem książek (:D ) "Podarunek" bardzo mi się spodobał. Przeczytałam tę opowieść w zaskakującym tempie (:lol:), nie mogąc się od niej oderwać. Jest to bardzo ekscytująca książka z niezwykłym i pouczającym zakończeniem. Uważam, że ta powiastka niesie ze sobą głębokie przesłanie. Uczy, jak ważną rolę w życiu każdego człowieka odgrywa miłość.." :D :lol:

Zochna :D ja Cię zabiję :lol:

niczego nie ułatwiasz :lol:

No to przeczytalam "Ludzi na walizkach" Holowni - warto przeczytac, aby zobaczyc, w jak bardzo rozny sposob mozna obcowac ze smiercia, uimieraniem...

kuleczko - te zawilosci fabuly w Twoim prezencie to pewnie zbyt zawile nie sa. Moze mozna poimprowizowac w sprawozdawczosci :D

-

Terry Prachett i Carpe Jugulum bardzo sympatyczne - o skakaniu do gardel :D

Dobre na podroz bo ciekawie i lekko napisane , gra slow i i lekka zabawa jezykowa :D wiedzmy , gnomy , wampiry - sa tylko przykrywka ludzkich charakterow .

Cryptopher czy Kryptofer :D - czy moze byc lepsze imie dla wampira ? :D

Niektorzy lubia tlumaczenia na polski , niektorzy nie - bo podobno w tlumaczeniu zart slowny Prachett-a bywa p r z e r y s o w a n y lub tez niedoinwestowany :D

Jak male biblioteki w Polsce ktore chca odstrzelic , pozwolcie , ze przypomne

http://www.eduinfo.pl/art.php?action=more&id=3128&idg=7