MM1719499045 11.12.2002 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2002 Czy ktoś z Was robił tego typu instalację? Jeżeli tak to gdzie kupić zbiornik w rozsądnej cenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franekF 11.12.2002 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2002 Właśnie jestem w trakcie. Zbiornik 1000 l za ok. 1000 zł (nowy!). Mogłem kupic za grodze zbiorniki plastkowe po jakichś chemikaliach, ale nie chcę ryzykować. Okolice Bielska-Białej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgadzina 11.12.2002 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2002 FranekF: dobra, zbiornik to dopiero początek, chętnie poczytałbym (a chyba nie tylko ja ) co więcej jest do zrobienia przy deszczówce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franekF 11.12.2002 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2002 Pytanie było tylko o zbiornik Trzeba oczywiście zbiornik wkopać, przyłączyć rury spustowe (do wyboru z ilu połaci dachu). Trzeba również przeprowadzić rurę powrotną od zbiornika do domu. Ja ją prowadzę do kotłowni, a tam będzie stał hydrofor i stamdąd będę prowadził osobną instalację do kibelka i na zewnątrz (kran w ogrodzie). W kotłowni będzie również połączenie z siecią wodociągową, by w razie braku deszczówki spłukać kibel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MM1719499045 11.12.2002 17:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2002 frankuF : wszystko się zgadza. Jestem obecnie na etapie projektowania instalacji od podstaw i jest to dość proste. Wiele szczegułów opisujących jak to zrobić znalazłem w poradniku "Sami budujemy dom" autor: Ronald Meyer. Problem jest natomiast ze zdobyciem odpowiedniego zbiornika, który np. powinien być wyposażony w odprowadzenie nadmiaru wody oraz w automatyczny zawór napełniający w przypadku braku deszczu ( hudrofor nie może chodzić na sucho, bo mógłby się uszkodzić) ew wyłącznik hydroforu. Tak więc moje pytanie brzmi po prostu gdzie kupić taki zbiornik ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JerzyB 11.12.2002 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2002 Powiedz gdzie budujesz, a być może podpowiem skąd wziąć niedrogie (chyba) zbiorniki 1m3 (bąbel polietylenu w aluminiowej klatce. Też coś takiego na wiosnę będę rył w ziemi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MM1719499045 11.12.2002 17:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2002 Mieszkam w Szczecinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga2 11.12.2002 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2002 A wszystkim zainteresowanym polecam także książkę "Woda deszczowa dla domu i ogrodu" autor: Heinz-Alfred Losch, w serii: Do it yourself; do kupienia w EMPKI-u. Są tam zdjęcia instruktażowe i przykładowe kalkulacje (niestety w DM, straaaasznie drogie, np. pozycja "zbiornik" z wykome i ustawieniem 3000 DM). Aha - amortyzacja 25 lat.Pozdrowienia,Gaga2PS. Chętnie poczytam wypowiedzi użytkowników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MM1719499045 11.12.2002 21:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2002 Co do czasu amortyzacji to wszystko zależy od wielkości ogrodu . Jeżeli uda mi się znaleźć jakiś zbiornik z odzysku to podstawowym kosztem będzie tu pompa i mam nadzieję zamknąć się w kwocie, którą tu wymieniłaś ale w PLN. Pozdrawiam: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 11.12.2002 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2002 Mam drobne pytankoCzy nie będzie taniej i pewniej wykonać studnię ???Czy takie zbiorniki z deszczówką po jakimś czasie nie będą zbiornikami z glonami bakteriami albo jakąś inną zarazą ??? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek13 12.12.2002 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2002 Co do studni - to nie zawsze jest taka mozliwość.Wielkość zbiornika 1 m3 - to jest za mało. Ja wykorzystuję betonowy zbiornik po szambie o pojemności 10 m3 i czasami zdarza mi się, że przepełnia się. Wodę wykorzystuję do podlewania ogrodu i te 10 m3 naprawdę szybko znika. Woda jest odprowadzana z połowy dachu, powierzchnia 100 mkw, kąt nachylenia ok 40 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franekF 12.12.2002 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2002 Pomyliłem się , zbiornik mam na 2000 l. Zdecydowałem się na 2000 l na podstawie opinii użytkowników, którzy mają taką właśnie pojemność i używają tylko wody deszczowej. Do celów spożywczych kupują mineralkę. Twierdzą, że im wystarcza, chyba że zjedzie się cała rodzina i użytkuje bez ograniczeń. Buduję w górach (trochę więcej deszczu niz na nizinach), a deszczówke będę zbierał z całej połaci dachu (200 m2). Zbiornik powinien być także dość mocny, by wkopać go głęboko w ziemię i uchronic przed zamarzaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 12.12.2002 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2002 przepraszam że wtrącam się w ten watek ale kiedyś planowałem taką instalację, i do czego doszedłem to zwykła studnia kopana z 10 kręgami, wyszła najtaniej i woda do ogrodu jest całkiem niedrogo a problemy z oczyszczaniem wody z dachu z jej jakością zwłaszcza jeśli dłużej postoi z jej zapachem odpadły całkiem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 12.12.2002 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2002 mnie się nasunął jeszcze jeden problem - oczywiście musi być możliwoćs czyszczenia samego zbiornika - wiadomo że rynny nie są zawsze całkowicie czyste - więc chyba jakiś mały osadniczek zanieczyszczeń między rynnami a samym zbiornikiem zaciągnięcie pompą jakiegoś syfu z wody... no cóz ale może się myle instalacja miałaby sens oczywiście pod warunkiem zużycia tej wody w miarę na bieżąco - bo odstawanie takiej wody (zbyt długie) mogłoby się skończyć fetorkiem ( co jest niewskazane)poza tym - co z zakwitami wody w takim zbiorniku (glony abo inne cuda)???jak jest rozwiązany ten problem??? proszę o wyjaśnieniepozdrowkasnow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franekF 12.12.2002 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2002 Najlepiej zastosować fitr na wejściu deszczówki z możliwością czyszczenia. Zakwit glonów to sprawa wątpliwa, potrzebne są dwa czynniki. Po pierwsze substancje mineralne, a w deszczówce będzie tego mało (uwaga na liście), a po drugie światło. Jeśli zbiornik jest pod ziemią to nic takiego nie powinno mieć miejsca.Regularne użycie deszczówki jak najbardziej wskazane - dlatego podłączam do kibelka, nie tylko do podlewania ogrodu. Zbiornik trzeba odpowiednio dobrać, nie za duży (by woda w nim za dużo nie stała) i nie za mały (by nie zabrakło zbyt często).Nie należy mieszać ze sobą instalacji wodociągowej z deszczówką, to mają być dwa OSOBNE obiegi, właśnie po to, by nie dopuścic by ewentualnie coś się nie przedostało do instalacji. Natomiast warto zainstalować połaczenie w drugą stronę - w przypadku braku deszczówki woda wodociągowa zasila kibel, nigdy na odwrót! I jeszcze jedno. Zdecydowałem się na odzysk, bo: woda wodociągowa jest u mnie bardzo droga - 5,50 zł/m3, mam dobre warunki na działce do zamontowania tego ustrojstwa, a poza tym na podstawie pozytywnych doświadczeń użytkowników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZOOLO 14.12.2002 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2002 Januszek ,popieram cię w 100%.po co ładować sięw koszty drogich zbiorników z pp lub z metalu ,skoro kręgi betonowe spełnią swoje zadanie.krąg o śred.100cm kupię za ok.70zł*10szt =700złdo tego pokrywa zasuwana za 75zł trochę rury pcv +pompa .jako osadnik zastosuję krąg wkopany obok kręgów które będą tworzyły syudnię.woda po oczyszczeniu się będzie przelewała górą do studni burzowej.mając na uwadze to że lata mamy gorące i opadów coraz mniej wywiercę studnię na wodę do celów gospodarczych o głęb.ok 10m.gdy zabraknie wody w studni burzowej uruchomi się pompa studni wierconej i uzupełni brak.podlewanie ogrodu planuję nocą jako system automatyczny uruchamiany zegarem.jak sądzicie zadziała? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MM1719499045 14.12.2002 17:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2002 Z cenami zbiorników z tworzywa nie jest tak źle. Znalazłem w składzie budowlanym zbiorniki z czarnego PP 1000 l w klatce metalowej za 260 zł ( sztuka ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JerzyB 14.12.2002 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2002 Ja kupowałem takowe tyle, że baiałe - po 250zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 19.05.2003 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2003 Mam następujący problem z tym tematem związany. Mam wykopane rowy kanalizacyjne, w których zostaną położone rury odprowadzające deszczówkę ze studzienek przy rynnach do studzienki rewizyjnej.Rury są perforowane i należy je chyba położyć otulinie żwiru. czy są jakieś normy określające grubość tej warstwy żwiru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doki 20.05.2003 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2003 Mam instalacje odzysku wody deszczowej, z tego prostego powodu, ze tutejsze prawo wymaga zbudowania i UZYWANIA takowej w kazdym nowopowstajacym budynku jednorodzinnym. Proste.Zbiornik betonowy prefabrykowany 3000 l, pompa, instalacja rozprowadzajaca wode do spluczek i do kranu w ogrodzie. Cena byla w pakiecie razem z innymi robotami, musialbym wykopac faktury, jesli interesuja kogos dokladne kwoty, ale w przyblizeniu wyszlo mi 1500 euro za cala instalacje (+21% VAT).Dla budujacych: nie zapomnijcie o przewodzie uzupelniajacym wode w zbiorniku woda wodociagowa w okresach bez opadow, zeby pompa nie krecila sie na sucho. Filtry sa we wszelkich kolorach i wzorach- rynek na ten sprzet jest tutaj duzy, bo wszyscy budujacy musza instalowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts